ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον «αέρα» το τεράστιο έργο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς

Στον «αέρα» το τεράστιο έργο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς

Το τεράστιο έργο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, το οποίο δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2019 και παραχωρήθηκε στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Intrakat τον Μάιο του 2021, φαίνεται να οδηγείται σε οριστικό αδιέξοδο. Και, το πιθανότερο είναι ότι οι πολίτες της Επαρχίας Πάφου όχι μόνο θα αργήσουν να δουν τον νέο αυτοκινητόδρομο να κατασκευάζεται, αλλά και οι φορολογούμενοι μπορεί να κληθούν να πληρώσουν τεράστιες αποζημιώσει τον ανάδοχο του έργου για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της ανεξήγητης κωλυσιεργείας συγκεκριμένων υπηρεσιακών τμημάτων.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς που παρακολουθούν την εξέλιξη αυτού του έργου, αλλά και άλλων μεγάλων έργων στην Κύπρο, οι υπηρεσίες του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, προφανώς λόγω έλλειψης αντίστοιχης εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην διαχείριση ενός τόσο περίπλοκου έργου, προκαλούν συνεχείς δυσκολίες στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφος - Πόλη Χρυσοχούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ η εταιρεία και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφειάδης, προσπαθούν σταθερά να βρουν λύσεις για τη συνέχιση του έργου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια και με τις ενέργειές τους οδηγούν το έργο σε πλήρη παύση.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν, οι υπηρεσίες του υπουργείου επιχειρούν να υποχρεώσουν τον εργολάβο να συνεχίσει το έργο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί η «μετακίνηση» ολόκληρων βουνών για την εξεύρεση κατάλληλων υλικών πλήρωσης, και απορρίπτουν περιέργως όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχει προτείνει ο εργολάβος, όπως ζητήθηκε από το υπουργείο. Με ευθύνη του Τμήματος Δημοσίων Έργων, στην Επαρχία Πάφου συντελείται σήμερα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων και δράσεις για μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία, το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει αξιολογήσει παραλόγως, χρησιμοποιώντας ίσως τα πιο αυστηρά κριτήρια ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ως ακατάλληλα πάνω από 1εκ. τόνους υλικών εκσκαφής, που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν στο έργο του δρόμου εξοικονομώντας πολύτιμους ορυκτούς πόρους από τα σχεδόν εξαντλημένα λατομεία της Επαρχίας Πάφου. Και αντί να κάνει το αυτονόητο, το Τμήμα Δημοσίων Έργων απαιτεί την απόρριψη των υλικών αυτών ως απόβλητα κατά παράβαση των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανακύκλωση τουλάχιστον του 70% των παραγόμενων αποβλήτων από κατασκευές.

Συστηματικά και κακόπιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου «εφευρίσκουν συνεχώς προβλήματα και σαφώς θέτουν το έργο σε κίνδυνο», λένε πηγές από την Αθήνα, οι οποίες απορούν που στη Λευκωσία μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες των ενεργειών των υπηρεσιών, ούτε το ενδεχόμενο όχι μόνο να μην υλοποιηθεί το έργο, αλλά και να επιβαρυνθούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι με τεράστια ποσά για την καταβολή αποζημιώσεων στον εργολάβο.

Και, βεβαίως, αναρωτιούνται αν ο απώτερος στόχος των υπηρεσιών είναι να αναγκάσουν τον εργολάβο να εγκαταλείψει το έργο, εγείροντας ερωτήματα για τους λόγους αυτής της επίμονης δυσμενούς στάσης. Ενώ τονίζουν ότι αν σταματήσει και αυτό το έργο, θα είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς οι υπηρεσίες του Τμήματος Δημοσίων Έργων κατάφεραν να στείλουν στα βράχια άλλο ένα μεγάλο έργο υποδομής στην Κύπρο, όπως συνέβη και με τόσα άλλα έργα.

Το έργο «Κατασκευή της Πρώτης Φάσης του Αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς», προϋπολογισμού €72,9 εκατομμυρίων, περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 15 χιλιομέτρων με δύο σήραγγες μήκους 900 μέτρων και πέντε ψηλές γέφυρες μήκους 1.400 μέτρων. Μετά από δημόσιο διαγωνισμό, το έργο ανατέθηκε στην Intrakat. το καλοκαίρι του 2021, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο INTRAKAT - AKTOR, τον μεγαλύτερο ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο με ισχυρή παρουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος ειδικεύεται σε δημόσια έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη ακινήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Επί του παρόντος, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων για την εκτέλεση έργων του ομίλου INTRAKAT – AKTOR υπερβαίνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, με 372 έργα υπό εκτέλεση που περιλαμβάνουν έργα οδοποιίας, σιδηροδρομικά έργα (όπως το μετρό Θεσσαλονίκης), αεροδρόμια, λιμάνια, φράγματα και υδραυλικά έργα, κτιριακά έργα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τηλεπικοινωνίες, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ενεργειακά έργα κ.ο.κ.  Ο Όμιλος το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ σε κύκλο εργασιών.

Ανακοίνωση Τμήματος Δημοσίων Έργων για τον αυτοκινητόδρομο Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων αναφέρει τα ακόλουθα:

Πριν την προκήρυξη του έργου είχε προηγηθεί πλήρης περιβαλλοντική μελέτη (Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον-ΜΕΕΠ), βάσει της οποίας το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε γνωμάτευση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που θα προκύψουν από την κατασκευή του έργου και ακολούθως τέθηκαν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Τόσο η περιβαλλοντική μελέτη όσο και η γνωμάτευση περιλήφθηκαν στα έγγραφα της σύμβασης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς.

Το έργο εκτελείται βάσει σύμβασης για μελέτη/ κατασκευή. Η ευθύνη τόσο για τη διαχείριση των προϊόντων εκσκαφής όσο και τις απαιτούμενες επιχωματώσεις είναι αποκλειστική ευθύνη του εργολάβου και της δικής του ομάδας μελέτης, οι οποίοι οφείλουν να συμμορφώνονται με τα πορίσματα της ΜΕΕΠ και της σχετικής γνωμάτευσης με τους αντίστοιχους όρους.

Σε τακτές συναντήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους του εργολάβου από την έναρξη της σύμβασης, η ομάδα επίβλεψης του έργου εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων και η Διεύθυνση του Τμήματος Δημοσίων Έργων εξέφρασαν την προθυμία τους να εξετάσουν οποιεσδήποτε προτάσεις του εργολάβου για ορθολογιστική διαχείριση των εκσκαφών και κατασκευή του έργου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύμβασης.

Σε δύο συναντήσεις που έγιναν τον Μάιο2024 και τον Ιούλιο 2024, ο εργολάβος εξέφρασε πρόθεση για υποβολή τεχνικής πρότασης για εναλλακτική κατασκευή επιχωμάτων του έργου χρησιμοποιώντας υλικά εκσκαφής τα οποία βάσει προδιαγραφών θεωρούνται ακατάλληλα. Τελικά, υπόβαλε πρόταση τον Αύγουστο 2024 η οποία όμως δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, καθώς η προτεινόμενη μεθοδολογία δεν συνοδευόταν από πρότυπα ή κανονισμούς που να επιβεβαιώνουν την ορθότητά της. Παράλληλα έθεσε θέματα οικονομικών και χρονικών αποζημιώσεων για την υλοποίησή της.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων μέσα από τα 146 χρόνια εμπειρίας του στην κατασκευή και εκτέλεση των μεγαλύτερων δημόσιων οδικών και οικοδομικών έργων στην Κύπρο, χειρίζεται, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες συμβάσεις, τον εργολάβο ακριβοδίκαια, σύμφωνα με τις πρόνοιες των εγγράφων της σύμβασης. Τούτου λεχθέντος, διατηρεί στον χώρο του εργοταξίου ομάδα επίβλεψης με επικεφαλής τον Αντιπρόσωπο εργοδότη. Η ομάδα αυτή, ασκώντας προληπτική επίβλεψη, επιβλέπει ή/και επιλύει άμεσα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν στο έργο, κατά τις ίδιες ώρες εργασίας με τον εργολάβο.

Ταυτόχρονα, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες προς διάφορα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, διευκολύνοντας στον εργολάβο για εξασφάλιση απαιτούμενων συναινέσεων, συγκαταθέσεων, αδειοδοτήσεων. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ο Αντιπρόσωπος εργοδότη προχωρά σε έγκριση χωρίς καθυστέρηση των επί μέρους μελετών του εργολάβου και των μηνιαίων πιστοποιητικών πληρωμής.

Με την ομάδα επίβλεψής του, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, μέσα από τις ενέργειές του αυτές υποβοηθά και υποστηρίζει την ορθή και έγκαιρη εκτέλεση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό αποδέχθηκε την τμηματική υποβολή της μελέτης του έργου για έγκρισή της και την αντίστοιχη εκτέλεση των εργασιών, παρόλο που στο συμβόλαιο προβλέπεται η υποβολή ολόκληρης της μελέτης του έργου πριν την έναρξη των εργασιών. Επιπλέον, όπως ήδη αναφέρθηκε, γίνονται μηνιαίες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του εργολάβου και όπου απαιτούνται ενέργειες εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων για υπερπήδηση εμποδίων που προκύπτουν, αυτές γίνονται με γοργούς ρυθμούς.

Σημειώνεται τέλος ότι κάθε αίτημα του εργολάβου εξετάζεται ανάλογα με την περίπτωση από τις Αρμόδιες Επιτροπές Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΤΕΑΑ και ΚΕΑΑ) και, όπου υπάρχει διαφωνία με τον εργολάβο ως προς την απόφασή τους, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στους όρους της σύμβασης για φιλικό διακανονισμό. Τονίζεται ότι μια τέτοια διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων αναμένει ότι το έργο θα υλοποιηθεί νοουμένου ότι ο εργολάβος αναλάβει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από τη σύμβαση και άρα προχωρήσει με τη χρήση κατάλληλων πόρων, μηχανημάτων, υλικών και ανθρώπινο δυναμικό για την εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου. Σημειώνεται επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό υλοποίησης του έργου μέχρι σήμερα, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2024.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Δεν θα πιστέψετε τον τρόπο με τον οποίο απέφυγαν τα πρόστιμα από κάμερες

• Αυτός είναι ο επικίνδυνος θερμολουτήρας που αποσύρεται από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Μικρή καθυστέρηση για τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία – Πυρετώδεις εργασίες – Δείτε φωτογραφίες

• Τυφώνας Milton: Σοκάρει το βίντεο από drone με τις καταστροφές που άφησε πίσω του στη Φλόριντα

• Βραζιλία: Βίντεο από τρομακτικό δυστύχημα - Γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν ασανσέρ έπεσε από τον 5ο όροφο

• Γιώργος Κακοσαίος: Παραδέχθηκε πρώτη φορά πως είναι ερωτευμένος - «Είμαι ζηλιάρης»



Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» η συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού - Ενισχυμένος στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος

Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» η συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού - Ενισχυμένος στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος

Σε εποικοδομητικό και γόνιμο πνεύμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού, ενόψει της συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top