ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά έως και τρία χρόνια μετά

Νέα έρευνα: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά έως και τρία χρόνια μετά

Η νόσος Covid-19 θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια ακόμη και τρία χρόνια μετά από μια λοίμωξη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (9/10) στο ιατρικό περιοδικό Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, βασίστηκε σε ιατρικά αρχεία περισσότερων από 230.000 ανθρώπων, που είχαν εγγραφεί στη μεγάλη βάση δεδομένων UK Biobank.

Στο πλαίσιο αυτού του συνόλου δεδομένων, οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 11.000 άτομα που είχαν θετική εργαστηριακή εξέταση για την Covid-19 καταγεγραμμένη στα ιατρικά τους αρχεία το 2020 – σχεδόν 3.000 από αυτούς είχαν νοσηλευτεί για τις λοιμώξεις τους. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα άτομα με περισσότερα από 222.000 άλλα στην ίδια βάση δεδομένων, που δεν είχαν ιστορικό Covid-19 κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι άνθρωποι που κόλλησαν Covid το 2020, πριν υπάρξουν εμβόλια για την άμβλυνση της λοίμωξης, είχαν διπλάσιο κίνδυνο μείζονος καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού ή θανάτου για σχεδόν τρία χρόνια μετά την ασθένειά τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν βγει θετικοί, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εάν ένα άτομο είχε νοσηλευτεί για τη λοίμωξή του, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο σοβαρή περίπτωση, ο κίνδυνος μείζονος καρδιακού επεισοδίου ήταν ακόμη μεγαλύτερος – πάνω από τρεις φορές υψηλότερος – από ό,τι για τα άτομα χωρίς Covid στα ιατρικά τους αρχεία.

Επιπλέον, για τα άτομα που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, η Covid-19 φάνηκε να είναι τόσο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για μελλοντικές καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια όσο ο διαβήτης ή η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD).

Πώς η Covid αυξάνει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους
Οι αυξημένοι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι από τη λοίμωξη δεν φαίνεται να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι εξασθένησης αυτού του κινδύνου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Stanley Hazen, ο οποίος προεδρεύει του τμήματος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στην Cleveland Clinic. «Αυτό είναι, νομίζω, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα».

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη λένε ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η Covid έχει τόσο μακροχρόνιες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει τα κύτταρα που επενδύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ο ιός έχει επίσης βρεθεί σε κολλώδεις πλάκες που σχηματίζονται στις αρτηρίες, οι οποίες μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

«Μπορεί απλώς να υπάρχει κάτι που η Covid κάνει στα τοιχώματα των αρτηριών και στο αγγειακό σύστημα που είναι μόνιμη βλάβη, και απλώς συνεχίζει να εκδηλώνεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Hooman Allayee, καθηγητής βιοχημείας και μοριακής γενετικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η θεωρία εργασίας τους, δήλωσε ο Allayee, είναι ότι το Covid μπορεί να αποσταθεροποιεί τις πλάκες που δημιουργούνται μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να τις κάνει πιο επιρρεπείς στο να σπάσουν και να προκαλέσουν θρόμβο.

Ο ρόλος της ομάδας αίματος
Οι ερευνητές γνώριζαν ότι οι άνθρωποι με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Και διαπίστωσαν στη νέα μελέτη ότι η ομάδα αίματος παίζει ρόλο και στο πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος Covid. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο φαίνεται να είναι και εκεί λίγο πιο προστατευμένα.

Όπως σημειώνουν, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο που νοσηλεύτηκαν με Covid δεν είχαν τόσο υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου όσο τα άτομα με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ασφαλείς – εξακολουθούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά η ομάδα αίματός τους ήταν απλώς άλλη μια μεταβλητή που έπρεπε να ληφθεί υπόψη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γονίδιο που κωδικοποιεί την ομάδα αίματος μπορεί να παίζει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μετά την Covid, αλλά δεν είναι σίγουροι για το πώς ακριβώς. Και καταλήγουν επισημαίνοντας πως όποιος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για Covid – είτε εμβολιασμένος είτε όχι – θα πρέπει να είναι προσεκτικός ως προς τους κινδύνους για την καρδιά του.

Με πληροφορίες από: Covid-19 may increase the risk of heart attacks, strokes and deaths for three years after an infection, study suggests by Brenda Goodman, CNN

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πέρασαν χειροπέδες σε 8 πρόσωπα για τρομοκρατία – Συντονισμένη επιχείρηση σε Λεμεσό και Πάφο

• Πόσο η Λευκωσία μπορεί να τεντώσει τις κόκκινες της γραμμές-Ένα δείπνο στη λογική του πάρε-δώσε και ο τετραγωνισμός του κύκλου

• Πότε έρχεται η νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Ο λόγος που δεν έγινε αισθητή ακόμα στην Κύπρο – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα - Πρέπει να ανησυχούμε;

• Στο Πειθαρχικό οδηγούνται πέντε αστυνομικοί για απόδραση κατάδικου από τις Φυλακές

• Δεκαεξάχρονο αγόρι στη Λεμεσό έχει ανάγκη από χειμωνιάτικα ρούχα



Τζορτζ Μπάλντοκ: Πνιγμός η αιτία θανάτου σύμφωνα με τη νεκροτομή - Η επίσημη ενημέρωση

Τζορτζ Μπάλντοκ: Πνιγμός η αιτία θανάτου σύμφωνα με τη νεκροτομή - Η επίσημη ενημέρωση

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για την αιτία θανάτου του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Τζορτζ Μπάλντοκ, που έκαναν λόγο για πνιγμό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την νεκροτομή που έγινε στη σορό του 31χρονου προέκυψε πως ο θάνατος του νεαρού πράγματι οφείλεται σε «πνιγμό εντός ύδατος».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top