ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσο η Λευκωσία μπορεί να τεντώσει τις κόκκινες της γραμμές-Ένα δείπνο στη λογική του πάρε-δώσε και ο τετραγωνισμός του κύκλου

Πόσο η Λευκωσία μπορεί να τεντώσει τις κόκκινες της γραμμές-Ένα δείπνο στη λογική του πάρε-δώσε και ο τετραγωνισμός του κύκλου

Το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσφέρεται για βολιδοσκόπηση με τις κόκκινες γραμμές της, φρόντισε να στείλει την Τετάρτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, με αποδέκτη τον οικοδεσπότη του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη, που δεν είναι άλλος από τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ώρα που αυξάνονται οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του δείπνου και τις προθέσεις του ΓΓ των ΗΕ ο οποίος μέσω ενός εγγράφου (άτυπου) θα καλεί τις δύο πλευρές να «τεντώσουν λίγο» τις κόκκινες γραμμές τους, στη βάση της φιλοσοφίας της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ ότι, «αν δεν δώσεις, δεν θα πάρεις» ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η δική μας πλευρά μπορεί να τεντώσει λίγο τις κόκκινες της γραμμές για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να έρθει πιο κοντά στα αιτήματα για τα λεγόμενα 3Α στα οποία ο Ερσίν Τατάρ επιμένει, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, δεν έχουμε βολιδοσκοπηθεί και δεν προσφερόμαστε και για βολιδοσκόπηση».

Μπορεί η Λευκωσία να προετοιμάζεται για το κρίσιμο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου, ωστόσο η πρόσφατη ιστορία μας έχει διδάξει πως τα ΗΕ δεν είναι η πρώτη φορά που καλούν τις δύο πλευρές να «έρθουν πιο κοντά», που αυτό σημαίνει πως η δική μας πλευρά θα πρέπει να κάνει και άλλες υποχωρήσεις. Ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες άλλωστε, είχε κάνει λόγο για «τετραγωνισμό του κύκλου» το 2021, στη Γενεύη. Από τότε μέχρι σήμερα, η τουρκική πλευρά έχει σκληρύνει τη στάση της, βάζοντας στο τραπέζι, τη λύση δύο κρατών.

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τα χαρτιά του κλειστά αναφορικά με τις θέσεις που θα εκφράσει απέναντι στον ΓΓ των ΗΕ αλλά και για το ποια σενάρια η ελληνοκυπριακή πλευρά θα θεωρούσε εφικτά και θετικά, όπως η επιστροφή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος βρισκόταν στην Άγκυρά για να λάβει τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές από την τουρκική κυβέρνηση πριν από το δείπνο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα χαράξουν «ένα δρόμο με τη δική τους γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμό, μοίρα και αγώνα στην Κύπρο».

Μιλώντας σε πανεπιστήμιο στην Άγκυρα, ο κατοχικός ηγέτης πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορέσουν να γονατίσουν τον τουρκοκυπριακό λαό με περιορισμούς όπως απαγορεύσεις απευθείας πτήσεων, απαγορεύσεις απευθείας εμπορικών συναλλαγών, απαγορεύσεις απευθείας επαφών, αθλητικά εμπάργκο».

Συνέρχεται η Πολιτική Ομάδα Κυπριακού

Μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, σειρά παίρνει η Πολιτική Ομάδα Κυπριακού, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή υπό τον Διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαο Μενελάου, για ανταλλαγή απόψεων ενόψει της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για το άτυπο δείπνο με τον Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στους 32 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι το Σαββατοκύριακο

• Πότε έρχεται η νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Ο λόγος που δεν έγινε αισθητή ακόμα στην Κύπρο – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα - Πρέπει να ανησυχούμε;

• Συντετριμμένοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έξω από το σπίτι του Μπάλντοκ - Βίντεο και φωτογραφίες

• LIVE: Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα - Αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Συγκλονιστικά βίντεο



LIVE: Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα - Αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Συγκλονιστικά βίντεο

LIVE: Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα - Αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Συγκλονιστικά βίντεο

Κοντά στο Siesta Key της Φλόριντα έφτασε στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Κύπρου) ο τυφώνας Μίλτον, πλήττοντας την περιοχή ως φαινόμενο «κατηγορίας 3», με ανέμους ταχύτητας 193 χλμ/ωρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top