Οι αεροπορικές επιχειρήσεις πολεμικών αεροσκαφών από διάφορες χώρες και η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργούν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων, δήλωσε ο Χρήστος Πέτρου Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων.
Πρόσθεσε ότι «η εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο μεγάλος αριθμός αεροπορικών επιχειρήσεων στο FIR της Συρίας από πολεμικά αεροσκάφη αρκετών χωρών, τα οποία δεν συντονίζονται κατ’ανάγκην μεταξύ τους, αναπόφευκτα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ροή των πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών στα FIR της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Κύπρου».
Για το σκοπό αυτό, οι αρμόδιοι Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις , προειδοποιώντας για πιθανή αλλαγή αεροδιαδρόμων για τις υπερπτήσεις που χρησιμοποιούν το ΦΙΡ της Συρίας και διοχέτευση τους σε γειτονικά FIR. Αν συμβεί αυτό τότε η αεροπορική κίνηση στο FIR Λευκωσίας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πέτρου είπε ότι «πέραν από τα προβλήματα στην ομαλή ροή των πτήσεων, οι αεροπορικές επιχειρήσεις πολεμικών αεροσκαφών από διάφορες χώρες και η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, δημιουργούν πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια των πτήσεων. Εξήγησε ότι «η κατάσταση αυτή, αναπόφευκτα δημιουργεί και επιπρόσθετους δυνητικούς κινδύνους στην ασφάλεια των πτήσεων στο FIR Λευκωσίας , λόγω της γειτνίασης των FIR Κύπρου και Συρίας και του γεγονότος ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν ακολουθούν συμβατικές πρακτικές όσον αφορά τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας».
Σημείωσε πως «λόγω των παρεμβάσεων του παράνομου κέντρου ελέγχου Τύμπου και της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί με τις Κυπριακές Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας , κατά παράβαση των κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας ( ICAO) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια πτήσεων στο FIR Λευκωσίας».
Εάν συνέχισε «σε αυτούς τους κινδύνους προστεθούν και άλλοι, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, τότε η αντιμετώπιση του θέματος γίνεται ακόμη πιο επείγουσα. Με την ευκαιρία θέλουμε να συγχαρούμε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον επαγγελματισμό και την άρτια κατάρτιση τους στην διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης».
Ανέφερε επίσης ότι το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την ανώμαλη κατάσταση στην περιοχή και να πιέσουν την Τουρκία έστω και τώρα να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του «Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας ( ICAO) και της ΕΕ».
Το Ιδρυμα σημείωσε ο Χρήστος Πέτρου «επαναλαμβάνει την εισήγηση του για την εγκαθίδρυση από μέρους της Τουρκίας έστω και του ελάχιστου συντονισμού με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας , για την μείωση των κινδύνων αλλά και ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Στο παρελθόν, συνέχισε «οι αρμόδιοι Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, εισηγήθηκαν κάποια « τεχνική λύση», που θα μείωνε κάπως τους κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων στο ΦΙΡ Λευκωσίας. Παρά το γεγονός ότι η λύση αυτή έγινε αποδεκτή από την Κύπρο, η Τουρκία την απέρριψε επιμένοντας να δοθεί επίσημος ρόλος στο παράνομο Κέντρο Ελέγχου της Τύμπου. Σημειώνουμε ακόμα ότι τα τελευταία πέντε χρόνια στην έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι κίνδυνοι αυτοί υπογραμμίζονται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις