ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή; - Οι εκτιμήσεις και οι φόβοι για το πετρέλαιο

Αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή; - Οι εκτιμήσεις και οι φόβοι για το πετρέλαιο

Ανησυχία στους Κύπριους πολίτες προκαλεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, με τον φόβο για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου να είναι ορατός.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι, σύμφωνα με αναλυτές, η διεθνής τιμή του πετρελαίου αναμένεται να ανέβει γύρω στα 100 ευρώ.

«Οι αναλυτές λένε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα επηρεάσει και τις άλλες τιμές των προϊόντων διότι θα αυξηθούν οι ασφάλειες, οι μεταφορές, τo κόστος παραγωγής. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω ότι θα φθάσουμε στο επίπεδο, όπου οι σημερινές αυξήσεις των καυσίμων θα επηρεάσουν και τα άλλα προϊόντα», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, οι τιμές των προϊόντων αναμένονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να παραμείνουν ως έχουν ενώ οι τιμές καυσίμων αναμένεται να αυξηθούν σε 1-2 βδομάδες.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Δρουσιώτης επεσήμανε ότι μπορεί να έπεσε αλλά οι τιμές παρέμειναν σε ψηλά επίπεδα.

«Οι τιμές απλά αυξήθηκαν λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα. Βασικά εκείνο που μειώθηκε είναι η αύξηση που προστίθεται κάθε μήνα αλλά η αύξηση είναι αύξηση άρα οι τιμές δεν έχουν μειωθεί, παρά την μείωση του πληθωρισμού», σημείωσε.

Τερματισμός μέτρων ακρίβειας

Όσο αφορά τον τερματισμό της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι ως Σύνδεσμος Καταναλωτών ζητούν η Κυβέρνηση να καθιερώσει μια πολιτική προστασίας των καταναλωτών.

«Αυτή την στιγμή, ούτε πολιτική ούτε πλαίσιο ούτε στρατηγική υπάρχει από μέρος της Κυβέρνησης. Όταν λέω πολιτική προστασίας των καταναλωτών, εννοώ να εφαρμοστούν οι ήδη υπάρχοντες νόμοι. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δεν είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τους νόμους», είπε καταληκτικά.

Οι αυξήσεις και ο δείκτης τιμών καταναλωτή

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 0,7% από 1,5% τον Αύγουστο και 4% το Σεπτέμβριο του 2023 (υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021), αλλά ο δείκτης τιμών τροφίμων αυξήθηκε 3,9% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στις πατάτες τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο αυξήθηκαν 23,30%, των λαχανικών 6,38%, των φρέσκων φρούτων 2,99%, των αναψυκτικών 1,90%, της μπύρας 1,75%, του βοδινού και μοσχαρίσιου κρέατος 1,15%, του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος 1,32%.

Που κυμαίνονται οι τιμές πετρελαίου

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα (7/10) μετά την ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα άνω του έτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά εν μέσω ηπιότερης ζήτησης αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα διαταράξει τις εξαγωγές στη βασική περιοχή παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 31 σεντς ή 0,4% στα 77,74 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχωρούσαν κατά 20 σεντς ή 0,27% στα 74,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Το μπρεντ αυξήθηκε πάνω από 8% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ το συμβόλαιο WTI κέρδισε 9,1% σε εβδομαδιαία βάση, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2023, λόγω των προσδοκιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ως απάντηση σε μια ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κυπριακό: Στη Νέα Υόρκη με χαμηλές προσδοκίες - Εθνικό Συμβούλιο με ευχολόγια και ένα δείπνο σε ναρκοπέδιο

• Ανεργία στην Κύπρο: Πού έφτασε ο αριθμός των ατόμων - Η σύγκριση με το 2023

• Ταυτοποιήθηκαν δυο πρόσωπα για την επίθεση εναντίων διανομέων στη Λεμεσό - Καταζητούνται από τις Αρχές

• Επίθεση στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λευκωσίας: Έτσι τον συνέλαβαν οι Αρχές – Σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου

• Σάλος στην Ισπανία από το χαστούκι που έριξε 31χρονος μετανάστης σε παιδί ενός έτους - Δείτε το βίντεο

• Καιρός: Επιτέλους είδαμε βροχές στο «μενού» - Πότε θα σημειωθούν μέσα στην εβδομάδα



Live/Μέση Ανατολή: Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF

Live/Μέση Ανατολή: Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 190 ρουκέτες προς το Ισραήλ από τον Λίβανο τη Δευτέρα, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Σε διάφορες δηλώσεις της, η Χεζμπολάχ είπε ότι στόχευε συγκεντρώσεις στρατιωτών και ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες. Συνεχής ενημέρωση πιο κάτω:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top