ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΔΑΔ τιμώρησε την Κύπρο διότι δεν έδωσε το 2003 προσφυγική ταυτότητα σε εκ μητρογονίας πρόσφυγα

Το ΕΔΑΔ τιμώρησε την Κύπρο διότι δεν έδωσε το 2003 προσφυγική ταυτότητα σε εκ μητρογονίας πρόσφυγα

"Καμπάνα" ΕΔΑΔ εναντίον Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι δεν δόθει προσφυγική ταυτότητα πριν δώδεκα χρόνια σε γυναίκα εκ μητρογνίας πρόσφυγα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε απόφασή του που ανακοινώθηκε την Τρίτη, διέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει την παραπονούμενη εκ μητρογονίας πρόσφυγα Μαρία Βρούντου συνολικά σχεδόν €40.000, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων της.

Η κ. Βρούντου γεννήθηκε το 1980 και είχε αρχικά αποταθεί στις κυπριακές Αρχές για προσφυγική ταυτότητα το 2003, λόγω της μητέρας της, πρόσφυγα από τη Σκυλλούρα. 

Η κ. Βρούντου προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, αφού είχε αποτύχει προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2006, το οποίο έκρινε ότι δεν είχε τη δικαιοδοσία να επεκτείνει το πρόγραμμα των προσφυγικών ταυτοτήτων για να καλύψει τα παιδιά εκτοπισμένων γυναικών.

Η κ. Βρούντου κατήγγειλε στο ΕΔΑΔ την άρνηση των κυπριακών Αρχών να της δώσουν προσφυγική ταυτότητα, ισχυριζόμενη ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να της αρνηθούν σειρά δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης οικιστικής βοήθειας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η άρνηση των Αρχών να της δώσουν προσφυγική ταυτότητα στη βάση του ότι ήταν το παιδί εκτοπισμένης γυναίκας αντί για άνδρα αποτελούσε διάκριση λόγω φύλου και ότι καμία Αρχή στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, δεν είχε εξετάσει τη βάση της καταγγελίας της.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14, σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 καθώς και παραβίαση του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμαστείτε για βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές - Το «μενού» του καιρού μέχρι την Τετάρτη

Πήραν την ανιούσα οι μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων - Μέχρι πόσο έφτασαν - Πίνακες

Ποιες τροφές μας κρατούν ενυδατωμένους το καλοκαίρι - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

Βιασμός 19χρονης στη Χλώρακα: Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο

Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι και γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο - Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της

Σε καυγά εξελίχθηκε τροχαίο στην Πάφο - Του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με σμίλα στο κεφάλι



Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε συνέντευξή του στο «T» αναλύει τους στόχους τους οποίους έχει θέσει, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Σημειώνει πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ στόχος του υπουργείου του, είναι να μην παρέχει πλέον υπηρεσίες και να επικεντρωθεί στην χάραξη και άσκηση πολιτικών, στον τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top