ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; - Όσα αποκάλυψε στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παύση του

Θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; - Όσα αποκάλυψε στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παύση του

Βέβαιη θεωρεί την προσφυγή του στο ΕΔΑΔ ο τέως Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» το Σάββατο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το οφείλει «στην κοινωνία, στους πολίτες, σε αυτούς που με στήριξαν και πίστεψαν στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», σημειώνοντας ότι η προσφυγή θα αποτελέσει «ηθική αποζημίωση».

Ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνει η προσφυγή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα επικεντρωθεί σε τρεις θεματικές: το δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης, η δεύτερη θεματική θα αφορά στο δικαίωμα στην υπόληψη, που σχετίζεται με το λεκτικό και τους χαρακτηρισμούς της απόφασης και η τρίτη αφορά την ελευθερία έκφρασης.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παύση του οφείλεται στη διαφωνία του με τον Γενικό Εισαγγελέα. «Οι Δικαστές με έδιωξαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία γιατί διαφώνησα με τον Γενικό Εισαγγελέα. Μου επιβλήθηκε μία εξοντωτική ποινή και, μάλιστα, με ένα λεκτικό που δίνει την εντύπωση ότι οι συντάκτες της απόφασης θα ήθελαν να με θάψουν όσο πιο βαθιά γίνεται», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη διάβρωση του κύρους των θεσμών και αναφερόμενος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο Γιώργος Σαββίδης ήταν το πολιτικό πρόσωπο που συμμετείχε σε μια Κυβέρνηση που επικρίθηκε για καταχρήσεις, όπως τα «χρυσά διαβατήρια» και «επέλεξε να μην εξαιρεθεί από τις έρευνες» διερωτώμενος ακολούθως πως μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των ερευνών στη συνείδηση του πολίτη».

Εξέφρασε την άποψη ότι η παύση του ήταν «προειλημμένη απόφαση», καθώς «το ‘βαθύ κράτος’ ισοπεδώνει οποιονδήποτε απειλεί την ύπαρξή του». Είπε ακόμα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με τον τέως Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τους δύο Εισαγγελείς «προώθησαν την καρατόμησή μου. Και ως Plan B είχαν το Ελεγκτικό Συμβούλιο».

Εξηγώντας τις διαφωνίες του για τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου, είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία λειτουργούσε σωστά και αποδεδειγμένα είχε αποτελέσματα, ενώ είχε λάβει και διεθνώς εύσημα για την αποδοτικότητά της. Σημείωσε ότι ήδη με τη Διευθυντική Ομάδα υπάρχει η συλλογικότητα. Σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκεται με τη μεταρρύθμιση είναι η αντικατάσταση των τεχνοκρατών με πολιτικούς, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, «τα Ελεγκτικά Συμβούλια είναι επιρρεπή σε πολιτικές παρεμβάσεις και δύσκαμπτα στη λήψη αποφάσεων».

Μιλώντας για τη διαφθορά στην Κύπρο, είπε ότι «εκπέμπουμε την εικόνα ενός κράτους στο οποίο κυριαρχεί η διαφθορά και η διαπλοκή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαφθορά θα συνεχίσει να ευδοκιμεί «όσο αποδυναμώνουμε αντί να ενισχύουμε τον έλεγχο, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, όσο η θεσμική και κομματική διαπλοκή θα κυριαρχούν, όσο τα θεσμικά αντίβαρα θα είναι ανύπαρκτα, όσο αφήνουμε υπερεξουσίες και ανέλεγκτα, όσο διορίζουμε Υπουργούς ως Εισαγγελείς, όσο διορίζουμε συγγενείς και φίλους ως συμβούλους, όσο διορίζουμε ανεξάρτητους αξιωματούχους χωρίς καμιά διαδικασία επιλογής και όσο αντί να επιλέγουμε έντιμους ανθρώπους επιλέγουμε αυτούς που μας στήριξαν στις εκλογές».

Σημείωσε ότι το κράτος και οι θεσμοί χρειάζονται πλήρη αναμόρφωση, κάτι που απαιτεί ευρύτατη συνταγματική μεταρρύθμιση, με σεβασμό στα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος.

Τέλος, ερωτηθείς για το κατά πόσο σκέφτεται να πολιτευτεί, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι, ενώ απέκλειε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του στην πολιτική, «η επόμενη μέρα άλλαξε πολλά». Σημείωσε ότι το βέβαιο είναι ότι θα ασχοληθεί με τα κοινά. «Το πώς θα διαφανεί στην πορεία», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μίμης Πλέσσας: Δέκα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο - Δείτε βίντεο

• Το Netflix έκοψε και πάλι μια καινούργια σειρά του - Δεν θα πιστέψετε ποια

• Στο νοσοκομείο παιδάκι μετά από φωτιά στη Λάρνακα - Εκκενώθηκε πολυκατοικία

• Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Τι μας φέρνει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα - Θα δούμε βροχές;

• Ψάχνεις δουλειά; Μάθε πώς μπορείς να γίνεις επαγγελματίας οδηγός ταξί

• Πότε μια επιχείρηση δικαιούται να απασχολήσει προσωπικό από τρίτες χώρες - Το ποσοστό μακροχρόνιων Κυπρίων ανέργων

• Άντρη Καραντώνη-Χριστιάνα Αριστοτέλους: Έκαναν ντουέτο τραγούδι της Άννας Βίσση - Δείτε βίντεο



LIVE: «Φλέγεται» η Μέση Ανατολή - Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα

LIVE: «Φλέγεται» η Μέση Ανατολή - Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να επιτίθεται σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανο, αλλά και Συρία, την στιγμή που το  λιβανικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εμπλέκεται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα των δυο κρατών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top