Η ανθρώπινη επιθυμία να κατανοήσει τη διαδικασία της γήρανσης και να προβλέψει τη διάρκεια της ζωής απασχολεί τους επιστήμονες για δεκαετίες.
Μια νέα καινοτόμος έρευνα δίνει ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με μια απλή, μη επεμβατική μέθοδο: τη λήψη δείγματος από το μάγουλο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging, επικεντρώνεται σε έναν νέο εργαλείο που ονομάζεται CheekAge, το οποίο χρησιμοποιεί δείγματα DNA για να προβλέψει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου και τον κίνδυνο θνησιμότητας.
Τι είναι το CheekAge;
Το CheekAge είναι ένα επιστημονικό εργαλείο που αναπτύχθηκε πρόσφατα και εξετάζει τη μεθυλίωση του DNA – μια διαδικασία όπου χημικές ομάδες προσκολλώνται σε αυτό, επηρεάζοντας το πώς εκφράζονται τα γονίδια. Αυτή η νέα μέθοδος συνδυάζει την ακρίβεια των παραδοσιακών επαγγελματικών μεθόδων με τη δυνατότητα εύκολης συλλογής των κυττάρων από το μάγουλο, προσφέροντας έτσι μια μη επεμβατική εναλλακτική σε σχέση με τις συνήθεις αιμοληψίες. Η σημασία της μελέτης αυτής είναι διπλή. Αφενός, παρέχει μια νέα προσέγγιση στην εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας και αφετέρου, προσφέρει νέα δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία γήρανσης σε διαφορετικούς ιστούς του σώματος.
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα. Maxim Shokhirev, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μοναδική μελέτη, το Lothian Birth Cohorts, που παρακολουθεί άτομα γεννημένα το 1921 και το 1936, συλλέγοντας πληροφορίες υγείας και βιολογικά δείγματα. Η ανάλυση δείγματος αίματος 1.513 συμμετεχόντων ηλικίας 67 έως 90 ετών αποκάλυψε ότι το CheekAge μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα θνησιμότητας με εντυπωσιακή ακρίβεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι για κάθε τυπική απόκλιση αύξησης στη διαφορά μεταξύ της βιολογικής ηλικίας και της χρονολογικής ηλικίας ενός ατόμου, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 21%. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες των οποίων η «ηλικία» των κυττάρων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία, είχαν πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα κατά μέσο όρο 7,8 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν «νεότερη» βιολογική ηλικία.
Μέσα από την ανάλυση, οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους δείκτες DNA, όπως αυτούς που σχετίζονται με το γονίδιο ALPK2, οι οποίοι φαίνεται να είναι σημαντικοί στην πρόβλεψη της θνησιμότητας. Ο Δρ. Adiv Johnson, επίσης συντάκτης της μελέτης, ανέφερε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί εάν γονίδια όπως το ALPK2 επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής σε ζώα. Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για τη μελέτη της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Τα ευρήματα της μελέτης καταλήγουν σε μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την εκτίμηση της υγείας και της γήρανσης, που θα μπορούσε να αλλάξει την προσέγγιση των ιατρικών εξετάσεων στο μέλλον. Σκεφτείτε ότι, μέσω ενός απλού δείγματος από το μάγουλο, θα μπορούσαν να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι υγείας και να αναπτυχθούν εξατομικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτά τα εργαλεία παρέχουν πιθανά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, η μελέτη αυτή προμηνύει ένα αισιόδοξο μέλλον στο πεδίο αυτό, φέρνοντας την ελπίδα ότι σύντομα, με ένα απλό δείγμα από το μάγουλό μας, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την υγεία και τη ζωή μας.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις