ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ βάζουν φρένο στον Νετανιάχου - Μπορεί η αμερικανική διπλωματία να φέρει εκεχειρία στη Μέση Ανατολή;

Οι ΗΠΑ βάζουν φρένο στον Νετανιάχου - Μπορεί η αμερικανική διπλωματία να φέρει εκεχειρία στη Μέση Ανατολή;

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως έχει βρει τη «χρυσή τομή» με το Ισραήλ και για πρώτη φορά φαίνεται πως θα καταφέρει να «περιορίσει» σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο την απάντηση του Τελ Αβίβ, στην πρόσφατη επίθεση της Τεχεράνης πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένα θα διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα στην κρίση που μαίνεται στην Μέση Ανατολή. Το πλαίσιο που επιχειρεί να προτάξει ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει στον πυρήνα του την «λογική» και όχι τα «άκρα». Ο Αμερικανός πρόεδρος τις τελευταίες 48 ώρες έχει απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πάντοτε λακωνικά, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή. Και στις δύο περιπτώσεις – απαντήσεις ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει αφενός πως τα πυρηνικά της Τεχεράνης δεν είναι στόχος και σε δεύτερο χρόνο πως οι πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν δεν είναι εκτός κάδρου.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν καταφέρει αυτή την φορά παρά την ένταση και τις μάχες που μαίνονται εντός Λιβάνου να βρουν την «κερκόπορτα» που θα κάμψει το «αδιάλλακτο» του Νετανιάχου και έχουν ήδη στήσει το πλαίσιο της κοινής απάντησης προς το Ιράν. Μέχρι πριν από μερικές ώρες παρέμενε θολό και αβέβαιο τι θα επιλέξει να χτυπήσει το Ισραήλ. Σήμερα φαίνεται πως υπάρχει επί της αρχής ένα πλαίσιο κάτι το οποίο μπορεί να μην επιλύει τον γόρδιο δεσμό της κρίσης αλλά δεδομένα φέρνει το ενδεχόμενο ενός ολομέτωπου πολέμου ένα βήμα – και όχι περισσότερο – μακριά.

Αν και τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε καταστάσεις παρόμοιας έντασης και πυκνότητας γεγονότων, το βασικό ερώτημα σήμερα φαίνεται πως έχει «μεταλλαχθεί» από το «πότε θα ξεκινήσει ο μεγαλύτερος πόλεμος στην περιοχή» σε «πώς έχει καταφέρει η αμερικανική διπλωματία να επιβάλλει ένα μέτρο στο χάος».

Δεν είναι γνωστό και ίσως να μην γίνει και τα επόμενα χρόνια, τι έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ – Μπάιντεν και Νετανιάχου αλλά θα πρέπει να πιστωθεί στον Αμερικανό πρόεδρο πως παρά τη μακρά λίστα αποτυχημένων προσπαθειών να μεταπείσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για μία σειρά από κρίσιμα δεδομένα στην κρίση που μαίνεται εδώ και έναν χρόνο σήμερα δείχνει να έχει έναν κάποιο έλεγχο.

Είναι δεδομένο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει ούτε διάθεση ούτε και την πρόθεση να μετατρέψει το Τελ Αβίβ από στενότατο εταίρο σε «αντ’ αυτού» στην περιοχή. Ο Τζο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται πως για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο της κρίσης φέρει ευθύνη και ο ίδιος προσωπικά καθώς με δική του υπογραφή και μάλιστα από την θέση του Αντιπροέδρου τα 8 χρόνια της Προεδρίας Ομπάμα οι ΗΠΑ μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους προς την Ασία αφήνοντας ένα κρίσιμο κενό στην περιοχή.

Το τι τελικά θα συμβεί παραμένει εξόχως παρακινδυνευμένο να το προβλέψει κάποιος, η επιλογή πάντως της κυβέρνησης Νετανιάχου να μην προσθέσει περαιτέρω ένταση ή να μην αμφισβητήσει τις δηλώσεις Μπάιντεν ίσως δείχνουν τον δρόμο. Είναι άλλωστε μία «win – win » συνθήκη για το Τελ Αβίβ η επιχείρηση απάντησης στην Τεχεράνη να έχει και την αμερικανική υπογραφή.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εμπειρογνώμονας εξηγεί: «Τα βίντεο της Μονής Αββακούμ που έχουν διαρρεύσει δεν είναι τίποτα μπροστά στα υπόλοιπα»

• Θα ληφθούν νέα μέτρα κατά της ακριβείας; Πώς απαντά η Κυβέρνηση - Οι σκέψεις για τα φωτοβολταϊκά

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 4 Οκτωβρίου

• Πληθαίνουν οι τουρίστες στην Κύπρο – «Άδειασαν» τις τσέπες τους τον Ιούλιο

• STEM: Μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση εφαρμόζεται στα σχολεία της Κύπρου - Επιθεωρητής εξηγεί στο «Τ» τι ακριβώς είναι

• Ελληνίδα παρουσιάστρια θα κινηθεί νομικά κατά γνωστού Έλληνα τραγουδιστή - Λεπτομέρειες



Κυπριακό: Τριμερής με τη μορφή άτυπου δείπνου - Ερωτηματικά για το «μενού»

Κυπριακό: Τριμερής με τη μορφή άτυπου δείπνου - Ερωτηματικά για το «μενού»

Κλείδωσε η ημερομηνία της τριμερούς συνάντησης, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη. Η τριμερής συνάντηση την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιηθεί σε άτυπο δείπνο, στο οποίο συμφώνησε και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top