ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Δεν είναι ανοικτής ατζέντας η Τριμερής» - Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

ΠτΔ: «Δεν είναι ανοικτής ατζέντας η Τριμερής» - Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε στο δείπνο με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση του Cyprus Forum, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν το δείπνο που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των ΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα έχει ανοικτή ατζέντα, είπε ότι «δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοικτής ατζέντας.

Η συζήτηση γίνεται με ένα και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχει η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του ΓΓ, ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. Από κει και πέρα επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για τη συνάντηση, είναι θετική εξέλιξη, από κει και πέρα με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως υπάρχει αλλαγή της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από κει και πέρα δεν θέλω να πω πολλά. Επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα, στο να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει. Είναι θετικό ότι γίνεται. Να αναμένουμε τα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν οι εξελίξεις στην περιοχή τον ανησυχούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, μια περιοχή που βλέπουμε τις ανησυχητικές εξελίξεις. Είμαστε ένα κράτος που διατηρεί φιλικές σχέεις με όλους τους γείτονες μας, είμαστε το κράτος που εκπροσωπεί την ΕΕ στην περιοχή. Την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια πολύ σημαντική Σύνοδος, των MED9, στην Κύπρο, θα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής μαζί μας, έχω καλέσει τον Βασιλιά της Ιορδανίας να παρευρεθεί στη Σύνοδο, με βασικό αντικείμενο όλες αυτές τις εξελίξεις και πώς μπορούμε ως ΕΕ και ως Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή, να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση πράγματων».

Σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι έχει συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Κληθείς εξάλλου να πει κατά πόσο ήταν θεσμική εκτροπή η προσπάθεια του βουλευτή κ. Ζαχαρία Κουλία σε σχέση με το θέμα του Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ούτε θεσμική εκτροπή ούτε τίποτε. Είχα ακούσει τις δηλώσεις του κ. Κουλία. Ήμουν σε συζητήσεις, δεν είχα αποφασίσει από προηγουμένως για να γνωρίζω ποια ήταν η απόφαση αν θα διορίσω νέο Γενικό Ελεγκτή. Χωρίς να γνωρίζω θα έκανα σκέψεις ή προβληματισμούς; Όχι φυσικά. Και όταν βγήκε η απόφαση συζητούσα με το άτομο το οποίο διόρισα και ο διορισμός θα γινόταν τη μέρα που έγινε. Άρα, ούτε θεσμική κρίση ούτε τίποτα. Ας μη δημιουργούμε μόνοι μας κρίσεις, σε ή χωρίς εισαγωγικά, χωρίς να υπάρχει θέμα. Και το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο, ακόμη και στην περίπτωση απουσίας του Προέδρου. Αυτός που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο είναι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο πριν προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες. Άρα, ας μη δημιουργούμε μόνοι μας θεσμικές κρίσεις ή θέματα χωρίς στην ουσία να υπάρχουν».

Ερωτηθείς αν είναι σε εξέλιξη οι θεσμικές αλλαγές που αφορούν τη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και θα προχωρήσουμε και με την Κεντρική Τράπεζα και με άλλους θεσμούς. Ξεκινήσαμε πρώτα από όλα με την εκτελεστική εξουσία. Ο θεσμός του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου δίνει εξουσίες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα. Υπάρχουν και άλλα που γίνονται. Γενικότερα, είναι μια προσπάθεια που δεν αφορά πρόσωπα, αφορά θεσμούς και πώς εκσυγχρονίζουμε αυτό το κράτος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, συνεπώς δεν υπήρξε ούτε θεσμική κρίση ούτε θεσμική ασυνεννοησία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, καμία απολύτως θεσμική κρίση καμία ασυνεννοησία. Ας μη δημιουργούμε μόνοι μας θέματα. Και το Σύνταγμα και το πώς λειτουργούν οι κανονισμοί, ακόμη και στην περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο εκάστοτε Πρόεδρος, απουσιάζει από την Κύπρο, το ποιος τον αναπληροί είναι σε συνεννόηση που προχωρεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες  εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ξέρετε, ήμουν στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• LIVE-Μέση Ανατολή: Αλλεπάλληλα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Σφοδρές μάχες IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα

• Πώς επηρεάζεται η κυπριακή οικονομία από την κρίση στη Μ. Ανατολή - Στα πάνω πετρέλαιο, χρυσός και…ξενοδοχεία στη Λάρνακα

• Ανάλυση-Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι φόβοι για τρίτο Παγκόσμιο και η νέα τάξη πραγμάτων - «Οδεύουμε προς μια κατάσταση χωρίς επιστροφή»

• Καύσιμα: Πότε θα δούμε τη διαφορά στην τσέπη μας αν επηρεαστούν από τη Μέση Ανατολή – Τα φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια

• Λεμεσός: Έκρηξη βόμβας σε όχημα 78χρονου τα ξημερώματα – Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε βίντεο

• Τροχαίο με σκυβαλοφόρο: Υπέκυψε στα τραύματα του ο 41χρονος οδηγός



Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου - Απομάκρυνση  Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την κόλαση πολέμου στον Λίβανο

Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου - Απομάκρυνση  Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την κόλαση πολέμου στον Λίβανο

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην γειτονιά μας και την απάντηση του Ισραήλ στο ιρανικό χτύπημα, η Κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες και στήνει γέφυρα για τη μεταφορά Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την εμπόλεμη ζώνη, στον Λίβανο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top