Η δικαίωση των ληπτών δανείων σε ελβετικό φράγκο φαντάζει ως έναν πολύ πιθανό σενάριο, αν αναλογιστούμε τα όσα δήλωσε στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα» ο γνωστός δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο του ΡΙΚ Πάρη Ποταμίτη αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία που φανερώνουν πως όσοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο και είδαν το χρέος τους να… πολλαπλασιάζεται αναίτια, έχουν πολύ καλές πιθανότητες να δικαιωθούν!
1)Χωρίς καθοδήγηση και συμβουλή
Αρχικά, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κατηγορία αυτών των δανειοληπτών δεν έτυχαν της κατάλληλης καθοδήγησης σε ό,τι αφορά τα δάνεια τους σε ελβετικό φράγκο (σ.σ. το συνολικό ποσό ανέρχεται στο 1,5 δις).
Ανέφερε ότι υπάρχει πλούσια νομολογία σχετικά με αυτό το σημείο και εξήγησε: «Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην απόφαση 26 του 2013 –οι αποφάσεις του οποίου υπερισχύουν του κυπριακού Ανωτάτου- σημειώνει ότι οι καταναλωτές οι οποίοι συνήψαν σύμβαση δανείου σε ξένο νόμισμα, πρέπει προηγουμένως να έτυχαν καθοδήγησης και συμβουλής από την τράπεζα και/ή πιστωτικό ίδρυμα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να είναι ικανοί να αξιολογήσουν τις συνέπειες μιας τέτοιας σύμβασης».
Πρόσθεσε ότι υπάρχει σχετική νομολογία στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στην Ισλανδία, ενώ στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος: «Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις με εξαιρετική νομική θεμελίωση και στηριζόμενες στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αναγνωρίστηκε η υποχρέωση της τράπεζας για μετατροπή του ποσού σε ελβετικό φράγκο με την ισοτιμία της αρχικής σύμβασης. Υπήρχε δανειολήπτης που είχε δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ σε ελβετικά φράγκα και ξαφνικά βρέθηκε να οφείλει 200.000. Με αυτή την νομολογία, οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται αρχική ισοτιμία».
2)Θέμα νομιμότητας δανείων
Ακολούθως, ο κ. Δημητρίου έθεσε θέμα νομιμότητας των δανείων, επικαλούμενος κυπριακή νομοθεσία. Είπε χαρακτηριστικά: «Τα πρόσωπα τα οποία παρείχαν επενδυτικές συμβουλές (σ.σ. δάνεια σε ελβετικό έγγραφα) υπάρχει υποχρέωση να ήταν εγγεγραμμένα σε δημόσιο μητρώο. Στο 90% και άνω, αυτοί που έδιναν τις συμβουλές δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο, το οποίο είναι και δημοσιευμένο. Μάλιστα το άρθρο 140 του ιδίου νόμου ποινικοποιεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Όταν κάτι είναι παράνομο, σημαίνει ότι ο άνθρωπος που έκανε επένδυση στην ουσία και όχι δάνειο σε ελβετικό φράγκο, θα πρέπει να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν, ωσάν και δεν έγινε το δάνειο. Αν ερμηνευτεί αυτός ο νόμος με τον τρόπο που έχω στο μυαλό μου, υπάρχει πρόβλημα και με αυτήν την ίδια την νομιμότητα των δανείων»!
3) Το υπερκέρδος της Τράπεζας Κύπρου
Ο Αντώνης Δημητρίου, εμμέσως ανέφερε πως αν η κατάσταση δεν αλλάξει προς όφελος των δανειοληπτών, τότε η Τράπεζα Κύπρου θα βρεθεί με κέρδος ένα ασύλληπτο ποσό: «Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που χειρίζεται η Βουλή και πολύ καλά κάνει. Υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες που έχουμε από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Υπάρχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου. Οι ζημιές των τραπεζών είναι 150 εκατομμύρια. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Οι Τράπεζες αξιώνουν και το 1,5 δις; Διότι αν αξιώνουν το 1,5 δις και οι ζημιές τους είναι στα 350 εκατομμύρια, σημαίνει ότι θα κάνουν υπερκέρδος 1,35 δις. Στην πλάτη του κόσμου».
4) Άπραγη η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Ο γνωστός δικηγόρος, μίλησε και για τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και η οποία είναι στο στόχαστρο: «Σε όλες τις αγωγές που έχουν καταχωρηθεί ενάγεται η Κεντρική Τράπεζα. Γιατί ενώ είχε δημοσιεύσει εγκυκλίους και είχε προειδοποιήσει όλες τις τράπεζες εν σχέση με τα καθήκοντά τους αναφορικά με αυτά τα επενδυτικά σχέδια, δεν επόπτευσε ώστε να βάλει έναν φραγμό ή να εμποδίσει ή να θεσπίσει κανόνες. Ενάγεται για βαριά αμέλεια».
Κάτοχοι αξιογράφων και νομοθετικό κενό
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι κάτοχοι αξιογράφων και οι δανειολήπτες με ελβετικά φράγκα θα δικαιωθούν. Έκανε λόγο και για νομοθετικά κενά: «Ο περί εξυγίανσης νόμος έχει συμπεριλάβει στις υποχρεώσεις της τράπεζας Κύπρου τους κατόχους αξιογράφων του 2011. Υπάρχουν και οι κάτοχοι των αξιογράφων από το 2006 μέχρι το 2011. Ο νόμος δεν τους έχει εξαιρέσει αυτούς, αλλά ούτε και τους έχει συμπεριλάβει. Υπάρχει κενό νομοθεσίας. Έχω στείλει επιστολές σε όλους του βουλευτές. Πρέπει να προσθέσουν δυο λέξεις στον νόμο. Ας το κάνουν για το καλό του κόσμου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις