ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου - Απομάκρυνση  Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την κόλαση πολέμου στον Λίβανο

Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου - Απομάκρυνση  Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την κόλαση πολέμου στον Λίβανο

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην γειτονιά μας και την απάντηση του Ισραήλ στο ιρανικό χτύπημα, η Κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες και στήνει γέφυρα για τη μεταφορά Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την εμπόλεμη ζώνη, στον Λίβανο.

Η απομάκρυνση περίπου 100 Κυπρίων υπηκόων από τον Λίβανο με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη.

Την Τετάρτη συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή όπως εξελίσσονται τα γεγονότα. Κατά τη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης, τέθηκαν επί τάπητος οι δυνατότητες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για βοήθεια σε περίπτωση μαζικής εκκένωσης πολιτών από τον Λίβανο και το Ισραήλ, αλλά και το θέμα των μεταναστευτικών ροών και τη διαχείριση ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σημείωσε πως η κατάσταση στην περιοχή έχει εισέλθει σε νέα φάση από άποψη επικινδυνότητας και αυτό, προκαλεί ανησυχία όλες τις πλευρές, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει προβεί σε δήλωση, όπως και αρκετά κράτη, περιλαμβανομένης και την Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Στην παρούσα φάση δική μεα προτεραιότητα είναι η ασφάλεια τόσο στην Κύπρο όσο και των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή και έχουμε προβεί και προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για επαναπατρισμό τους»,  ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κόμπος και τόνισε πως αυτό εξαρτάται πρωτίστως και από τους ίδιους και τη βούλησή τους να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους που οι διπλωματικές αποστολές κρατούν ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σε σχέση με το σχέδιο Εστία, ο Υπουργός Εξωτερικών  είπε ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει ενεργοποιηθεί πλέον και επίσημα, έτσι ώστε να είναι πλήρως γνωστό σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση του σχεδίου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη.

Μέχρι στιγμή υπήρξε ένα επίσημο αίτημα, ενώ έχουν παρασχεθεί διευκολύνσεις σε εννέα κράτη, τα οποία έχουν ζητήσει τη συνδρομή σε προπαρασκευαστικό στάδιο.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• LIVE-Μέση Ανατολή: Αλλεπάλληλα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Σφοδρές μάχες IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα

• Πώς επηρεάζεται η Κυπριακή οικονομία από την κρίση στη Μ. Ανατολή - Στα πάνω πετρέλαιο, χρυσός και…ξενοδοχεία στη Λάρνακα

• Ανάλυση-Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι φόβοι για τρίτο Παγκόσμιο και η νέα τάξη πραγμάτων - «Οδεύουμε προς μια κατάσταση χωρίς επιστροφή»

• Καύσιμα: Πότε θα δούμε τη διαφορά στην τσέπη μας αν επηρεαστούν από τη Μέση Ανατολή – Τα φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια

• Λεμεσός: Έκρηξη βόμβας σε όχημα 78χρονου τα ξημερώματα – Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε βίντεο

• Τροχαίο με σκυβαλοφόρο: Υπέκυψε στα τραύματα του ο 41χρονος οδηγός



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top