LIKE ONLINE

Βλάστηση και λίμνες στη Σαχάρα: Πώς «πρασίνισε» το πιο ξηρό μέρος του πλανήτη

Βλάστηση και λίμνες στη Σαχάρα: Πώς «πρασίνισε» το πιο ξηρό μέρος του πλανήτη

Οι εικόνες της NASA δείχνουν βλάστηση σε μια από τις πιο ξηρές περιοχές του πλανήτη, ως αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένας τροπικός κυκλώνας διέσχισε τη βορειοδυτική έρημο Σαχάρα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, περνώντας μέσα από μεγάλες ξηρές περιοχές του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας και της Λιβύης, οι οποίες σπάνια δέχονται βροχές.

Το MODIS (Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ανάλυσης) στον δορυφόρο Terra της NASA κατέγραψε την εικόνα των περιοχών αυτών στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, όπου είδαμε πως έχει ανακαλυφθεί μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά και μεγάλες εστίες βλάστησης!

Η αλήθεια είναι πως αν και σημειώνονται κάποιες βροχοπτώσεις σε αυτή την περιοχή κάθε καλοκαίρι, αυτό που είναι μοναδικό φέτος είναι η συμμετοχή ενός τροπικού κυκλώνα. Το καιρικό σύστημα σχηματίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες υγρασίας από την ισημερινή Αφρική βόρεια της Σαχάρας.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και τουλάχιστον 11 νεκρούς και εννέα αγνοούμενους στις επαρχίες Tata, Tiznit και Errachidia, στο νότιο Μαρόκο. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν 40 σπίτια, προκάλεσαν ζημιές σε 93 δρόμους και διέκοψαν την παροχή ηλεκτρισμού, νερού και τηλεφώνου σε πολλά χωριά. Ανάγκασαν επίσης 500 οικογένειες προσφύγων Σαχράουι να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους στο Τιντούφ (Αλγερία).

Το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία και η Λιβύη ήταν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον τροπικό κυκλώνα. Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 38.000 επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων στη Σαχάρα και διαπίστωσαν ότι περίπου το 30% σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από αυτά τα καλοκαιρινά επεισόδια, μόνο μερικά σχετίστηκαν με τροπικό κυκλώνα.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ορατή στην Κύπρο η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με τους πυραύλους – Ποιος ο λόγος – Όσα ανέφερε ο ΚΕ

• Μαρία Κορινθίου για Γιάννη Αϊβάζη: «Οι ζωές μας δεν χωρίζουν λόγω αγάπης»

• Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

• Φωτιά σε buggy - Βρισκόταν σε κίνηση σε χώρο γηπέδου Golf

• 8 εύκολοι τρόποι για να χάσουμε το λίπος από την κοιλιά

• Ετοιμαστείτε για βροχές και άνοδο τις θερμοκρασίας - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο



ΠτΔ για κρίση στη Μ. Ανατολή: «Είμαστε σε επαφή με όλα τα γειτονικά κράτη» - «Είναι σημαντικό να δούμε τις αφίξεις που έχουμε»

ΠτΔ για κρίση στη Μ. Ανατολή: «Είμαστε σε επαφή με όλα τα γειτονικά κράτη» - «Είναι σημαντικό να δούμε τις αφίξεις που έχουμε»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε αναφορές κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top