Ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα Τετάρτη οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος, και ο ιερομόναχος Αββακούμ, οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία σε σχέση με τις οικονομικές και για θέματα ηθικής φύσεως υποθέσεις της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα πριν το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει απόφαση από το Συνοδικό Δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την έκδοση της απόφασης του Συνοδικού Δικαστηρίου μπήκε στον πάγο, αφού ζητήθηκε περαιτέρω επιστημονική γνωμάτευση από δεύτερο εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό, για το μαρτυρικό υλικό που παρουσιάστηκε.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δεύτερος εμπειρογνώμονας έχει ήδη ετοιμάσει την γνωμοδότησή του, τα δεδομένα της οποία βρίσκονται ήδη στα χέρια των μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου.
Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ εκκλησιαστική πηγή η μόνη περίπτωση να μην ολοκληρωθεί η υπόθεση αυτή την εβδομάδα είναι να εφεσιβληθεί η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει στον άμεσο ορισμό συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, η οποία λειτουργεί ως Εφετείο.
Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει, προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα της καθαίρεσης των μοναχών, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία για ηθικά παραπτώματα, μόνο σε περίπτωση κατά την οποίαν ασκηθεί έφεση για την επικείμενη απόφαση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου εμφανίστηκαν ήδη τόσο μάρτυρες κατηγορίας, όσο και μάρτυρες υπεράσπισης, καθώς και ο πρώτος εμπειρογνώμονας, ο οποίος γνωμοδότησε για τη γνησιότητα του μαρτυρικού υλικού.
«Βέβαιη» η καθαίρεση Νεκτάριου και Πορφύριου
Πάντως, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Εκκλησία η καθαίρεση των εν αργία Αρχιμανδριτών πρέπει να θεωρείται «βέβαιη», αφού όπως εξήγησε το κατηγορητήριο περιλαμβάνει δεκάδες κατηγορίες, κάποιες εξ αυτών πολύ βαριές.
Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με εκκλησιαστικά αδικήματα, καθώς επίσης με ηθικά παραπτώματα. Επίσης, η απόκρυψη εκκλησιαστικής περιουσίας και η καταδολίευση εκκλησιαστικού χρήματος είναι ανάμεσα στις κατηγορίες.
Σημειώνεται ότι ο μοναχός Αββακούμ αν και αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τους κατηγορούμενους Αρχιμανδρίτες, δεν αντιμετωπίζει την ίδια ποινή, δηλαδή αυτή της καθαίρεσης, αλλά την ποινή του αποσχηματισμού.
Τι σημαίνει καθαίρεση
Καθαίρεση, εξήγησε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, σημαίνει ότι οι Αρχιμανδρίτες «εκπίπτουν από το ιερατικό τους αξίωμα και κατ΄ επέκταση δεν μπορούν να τελέσουν μυστήρια, ιεροτελεστίες, λειτουργίες και παύουν να είναι ιερωμένοι».
Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να τους αφήσουν να διατηρήσουν το μοναχικό σχήμα, αφού καθαίρεση δεν σημαίνει απόλυτα και αποσχηματισμός, εκτός και αν αποφασιστεί και αυτό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις