ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφιάλτης στη Μέση Ανατολή - Ο ΠτΔ συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Διεθνείς αντιδράσεις - Καταδίκη από την ΕΕ

Εφιάλτης στη Μέση Ανατολή - Ο ΠτΔ συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Διεθνείς αντιδράσεις - Καταδίκη από την ΕΕ

Εκτάκτως συνέρχεται στις 11:00 συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.  Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο ΕΣΤΙΑ για απομάκρυνση Κυπρίων και υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στον Λίβανο και στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, στον Λίβανο  βρίσκονταν πριν από περίπου έναν χρόνο 2.000 Κύπριοι.

Η Ελλάδα σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια παραχώρησε στην Κύπρο μεταγωγικό αεροσκάφος για απεγκλωβισμό Κυπρίων υπηκόων από τον Λίβανο, κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, όπου γίνονται εκτροπές αεροσκαφών από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού ο εναέριος χώρος του Ισραήλ παραμένει κλειστός.

Νετανιάχου: Το Ιράν έκανε μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει

Σε μια λιτή και περιεκτική δήλωση προχώρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους.

«Το Ιράν έκανε απόψε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει» δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, κάνοντας ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη. Παράλληλα διευκρίνισε πως η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, απέτυχε.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός Εκπρόσωπος τύπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέφερε πως οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για το Ιράν, μετά το χτύπημα που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ.

Μπάιντεν: Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ

Η απάντηση στο Ιράν αποτελεί αντικείμενο μιας πολύ ενεργούς συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης.  Ο Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε ουσιαστικά τη συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ για την απάντηση στην Τεχεράνη, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει στρατιωτικό χτύπημα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον χρόνο.

Αντίδραση της Μόσχας: Πλήρη αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή και την αδυναμία της Ουάσινγκτον να αποτρέψει την κλιμάκωση.

«Πρόκειται για την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. Μια αιματηρή τραγωδία που διαρκώς μεγαλώνει. Οι ακατανόητες δηλώσεις του Λευκού Οίκου καταδεικνύουν πλήρη ανικανότητα στην επίλυση κρίσεων», δήλωσε η Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στο Telegram.

Ομόφωνη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης από την ΕΕ- Διεθνείς αντιδράσεις

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. Επισημαίνει ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση απευθύνει η διεθνής κοινότητα μετά την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ, την ώρα που και οι δύο χώρες εξαπολύουν εκ νέου απειλές, με τον κίνδυνο για μια περιφερειακή σύγκρουση να μοιάζει πλέον εξαιρετικά πιθανός.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση του στο Χ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποιεί ότι «ο επικίνδυνος κύκλος των επιθέσεων και των αντιποίνων κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο» και προσθέτει ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την περιοχή.

Την καταδίκη του για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτηση του στο "Χ".

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Το θανατηφόρο κλιμακούμενο σπιράλ στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει τώρα. Ένας περιφερειακός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση και την προστασία της ζωής των αμάχων», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω του "Χ"

Το Ηνωμένο Βασίλειο «καταδικάζει πλήρως τις ενέργειες του Ιράν», δήλωσε η Downing Street, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή.

Με ανάρτησή της στο Χ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο καταδικάζει την ιρανική επίθεση με τους «εντονότερους δυνατούς όρους», καλώντας το Ιράν να σταματήσει αμέσως την επίθεση.

«Εχουμε προειδοποιήσει το Ιράν γι’ αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση. Οδηγεί την περιοχή στο χείλος της αβύσσου», ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ στην ανάρτησή της.

Γκουτέρες: «Αυτό πρέπει να σταματήσει»

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με νέα κλιμάκωση μετά την κλιμάκωση» και σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters είπε: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση πυρός», ανέφερε.

Απρόβλεπτες οι συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, έφεραν τις πρώτες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν άνοδο 5% στις διεθνείς αγορές. Η τιμή του αμερικανικού WTI κάνει άλμα κατά 5,35% στα 71,93 δολάρια το βαρέλι. Αντιστοίχως, η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 4,99% στα 75,32 δολάρια το βαρέλι.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ορατή στην Κύπρο η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με τους πυραύλους – Ποιος ο λόγος – Όσα ανέφερε ο ΚΕ

• Μαρία Κορινθίου για Γιάννη Αϊβάζη: «Οι ζωές μας δεν χωρίζουν λόγω αγάπης»

• Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

• Φωτιά σε buggy - Βρισκόταν σε κίνηση σε χώρο γηπέδου Golf

• 8 εύκολοι τρόποι για να χάσουμε το λίπος από την κοιλιά

• Ετοιμαστείτε για βροχές και άνοδο τις θερμοκρασίας - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top