64 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος μέσα από την πορεία της και τους αγώνες της, εδώ και μισό αιώνα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι βιώσιμη και όχι δίκαιη. Το κυπριακό σήμερα ίσως βρίσκεται στη χειρότερη του φάση, λόγω των απαράδεκτων θέσεων τις οποίες προβάλλει η Άγκυρα και ο εγκάθετός της, στο ψευδοκράτος. Μετά από 64 χρόνια φτάσαμε σήμερα, να προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν είναι άλλος, από τη διχοτόμηση.
Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ αποδέχθηκε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία ωστόσο θα έχει άτυπο χαρακτήρα. Στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των ΗΕ συζητήθηκε η πιθανότητα μιας συνάντησης για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και το μέλλον του νησιού μας, όπως είπε. Επανέλαβε την απαράδεκτη θέση ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα και αν αυτή δεν αναγνωριστεί, δεν θα εμπλακεί σε επίσημες συνομιλίες.
Η άτυπη τριμερής κλείδωσε για τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα. Αυτή η εξέλιξη δίνει περιθώριο στον Αντόνιο Γκουτέρες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη ναυάγιο. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τριμερή άτυπη συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε πως κατά την άτυπη τριμερή συζήτηση, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Ταταρ, θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του κυπριακού.
Παρουσία της Προέδρου της Ελλάδας οι εκδηλώσεις για την 64η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας
Στην Κύπρο βρίσκεται από τη Δευτέρα το απόγευμα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου βρίσκεται στο νησί κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 64ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων, ότι η έμπρακτη, ουσιαστική και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στο μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα, στο Κυπριακό, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πλέον καταλυτικούς παράγοντες στη συνέχιση της προσπάθειας μας όλα αυτά τα χρόνια, για προάσπιση των συμφερόντων και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχω την έντονη πεποίθηση ότι ο στενός συντονισμός και η διαχρονική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το ισχυρότερο εχέγγυο απέναντι σε κάθε είδους αβάσιμες αξιώσεις και επεκτατικές φιλοδοξίες.
Την ίδια στιγμή, οι ακατάλυτοι κοινοί μας δεσμοί, οι κοινές στρατηγικές μας επιδιώξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αντικατοπτρίζονται μέσα από ένα ακόμη ιστορικό ορόσημο, το δεύτερο σημαντικό, της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, μια θεμελιώδη στιγμή για την πορεία και το μέλλον του τόπου μας. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μεγάλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πριν από 20 ακριβώς χρόνια, ήταν το επιστέγασμα των κοινών αγώνων Αθήνας και Λευκωσίας. Ήταν το επιστέγασμα μιας πολυετούς και επίπονης προσπάθειας για να καταστεί η Κύπρος ισότιμο, πλήρες και αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται στενά
Από την πλευρά της η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με βαθιά συγκίνηση και αισθήματα υπερηφάνειας βρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία για να τιμήσουμε μαζί την 64η επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού και την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού, αλλά και θυσιάστηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν για την υπεράσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας και της ελευθερίας της Κύπρου.
Οι αγώνες αυτοί δεν ήταν μακριά, καθώς οδήγησαν τελικά στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενός κράτους που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τα πρώτα χρόνια της εγκαθίδρυσης του το 1960 και παρά το άχθος της παράνομης τουρκικής εισβολής το 1974 και της εδώ και μισό αιώνα συνεχιζόμενης κατοχής, έθεσε φιλόδοξους στόχους και τους πέτυχε. Η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο αναγνωρίστηκε και παραμένει η μόνη ανεξάρτητη και νόμιμη κρατική υπόσταση του νησιού, αλλά κατέστη πριν από 20 χρόνια, με τη συνδρομή και της Ελλάδας, πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη δοκιμαζόμενη περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.
Τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου, αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, η εδραίωση και η εμβάθυνση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών μας συνεργειών, σχημάτων ανοιχτών σε όλες τις γειτονικές χώρες, με βασική προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Η παρουσία μου στην Κύπρο εμπεριέχει ένα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, άρρηκτα συνδεδεμένες με ιστορικούς, αδελφικούς δεσμούς, συνεργάζονται στενά και συνδημιουργούν με αυτοπεποίθηση ένα κοινό μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας. Πενήντα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Ελλάδα συνεχίζει να διατρανώνει σε κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διαρκή αγώνα για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση σε ένα κράτος λειτουργικό, ευρωπαϊκό και δημοκρατικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις