ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Όσα μας χρεώνουν στον λογαριασμό της ΑΗΚ - Αναλυτικά όλα τα σημεία και τι πρέπει να ξέρουμε

Ρεύμα: Όσα μας χρεώνουν στον λογαριασμό της ΑΗΚ - Αναλυτικά όλα τα σημεία  και τι πρέπει να ξέρουμε

Αναστάτωση συνεχίζει να προκαλεί στους καταναλωτές η τιμή ρεύματος στην Κύπρο, με τους λογαριασμούς να είναι κάθε δίμηνο «φουσκωμένοι» και αρκετούς να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν ξέρουν να διαβάσουν σωστά τον λογαριασμό της ΑΗΚ, στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά τα όσα χρεωνόμαστε.

Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε

1/ Αριθμός Υποστατικού

Καταρχάς, το πρώτο σημείο που βλέπει ο καταναλωτής είναι ο αριθμός υποστατικού, ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε υποστατικό. Παραμένει ο ίδιος ακόμα και αν αλλάξει ο πελάτης και ο αριθμός λογαριασμού ενώ σε μερικές υπηρεσίες που παρέχει η ΑΗΚ, π.χ. το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης, είναι δυνατό να ζητηθεί από τον πελάτη.

2/ Εγκεκριμένη ισχύς - Ασφάλεια

Μετέπειτα, ο καταναλωτής μπορεί να δει να αναγράφεται η εγκεκριμένη ισχύς, η οποία υποδεικνύει τη μέγιστη ζήτηση φορτίου (σε KVA) για την οποία ο πελάτης είναι δικαιούχος και κατά πόσο το φορτίο είναι μονοφασικό ή τριφασικό.

Με τον όρο ασφάλεια εννοείται η ονομαστική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος (σε ampere) την οποία ο εξοπλισμός της ΑΗΚ επιτρέπει να διοχετευτεί προς το υποστατικό σας.

Σημειώνεται ότι: σε κάποιες περιπτώσεις λογαριασμών, που ενεργοποιήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια η εγκεκριμένη ισχύς/ασφάλεια μπορεί να μην αναγράφεται.

H εγκεκριμένη ισχύς αφορά τους μηνιαίους πελάτες ενώ η ασφάλεια αφορά συνήθως τους διμηνιαίους.

3/ Διατίμηση/σεις

Στον λογαριασμό, ο καταναλωτής μπορεί επίσης να δει την διατίμηση, η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρέωση της κατανάλωσης.

Η ΑΗΚ έχει διαμορφώσει τις διατιμήσεις της ώστε να λαμβάνει υπόψη το επίπεδο τάσης σύνδεσης και την καταναλωτική συμπεριφορά του πελάτη π.χ. σταθερότητα χρήσης του φορτίου, αν η χρήση του φορτίου (κατανάλωση) γίνεται σε κανονικές ή οικονομικές περιόδους.

Προσφέρονται ξεχωριστές διατιμήσεις για τις διάφορες χρήσεις του ηλεκτρισμού κατηγοριοποιώντας τις σε οικιακές, εμπορικές (π.χ. γραφεία, καταστήματα), Βιομηχανικές (π.χ. εργοστάσια, εργαστήρια), οδικού φωτισμού και άντλησης νερού.

Για τους οικιακούς πελάτες προσφέρονται οι διατιμήσεις με κώδικες 01, 02 και 08.

Επιπρόσθετα για τους θερμοσυσσωρευτές και τα αγγειοπλαστεία προσφέρεται η διατιμήση με κώδικα 56.

Διατίμηση 01: Η τιμή χρέωσης είναι σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου.
Διατίμηση 02: Υπάρχουν 2 τιμές χρέωσης. Για κάθε μονάδα που καταναλώνεται σε οικονομικές περιόδους (23:00 – 09:00) η τιμή χρέωσης είναι πιο χαμηλή από την τιμή χρέωσης των μονάδων που καταναλώνονται σε κανονικές περιόδους (09:00 - 23:00).
Διατίμηση 08: Ειδική διατίμηση για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών. Για την επιλογή της πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Η τιμή χρέωσης είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση.
Διατίμηση 56: Η τιμή χρέωσης είναι σταθερή αλλά η ενέργεια παρέχεται μόνο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και της νύκτας τις οποίες καθορίζει η ΑΗΚ.

4/ Δέκτη

Όσο αφορά τον δέκτη, αυτός αφορά τις διατιμήσεις: 56 (Εναποθήκευσης Θερμικής Ενέργειας) και 46 (Άντλησης Νερού). Εφαρμόζεται όπου υπάρχει περιορισμός στις ώρες χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο τύπος του δέκτη καθορίζει τις ώρες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για σκοπούς εναποθήκευσης θερμικής ενέργειας ή τις ώρες διακοπής της παροχής για άντληση νερού.

5/ Ενδείξεις μετρητή

Παράλληλα, στον λογαριασμό μπορείς να δεις τις ενδείξεις μετρητή. Συγκεκριμένα, αφορούν στις διατιμήσεις όπου η χρέωση είναι ενιαία για όλες τις ώρες του εικοσιτετράωρου και όλες τις εποχές του χρόνου παρουσιάζεται μόνο μια ένδειξη στον μετρητή.

6/ Αντίστοιχη περσινή κατανάλωση

Αυτό το σημείο δείχνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

7/ Γραφική Παράσταση

Στον λογαριασμό, ορατή είναι μια γραφική παράσταση, η οποία απεικονίζει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της τρέχουσας περιόδου σε σχέση με την κατανάλωση κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

8 / Βασική τιμή καυσίμων

Στο σημείο της βασικής τιμής καυσίμων, οι διατιμήσεις της ΑΗΚ είναι δομημένες με βασική τιμή καυσίμων τα €300 ανά Μετρικό Τόνο (ΜΤ). Η τρέχουσα τιμή καυσίμων είναι η Μέση Σταθμική Τιμή Καυσίμων (ΜΣΤΚ) ανά ΜΤ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τρέχουσα τιμή καυσίμων που υπολογίζεται κάθε μήνα χρησιμοποιείται για:

Μηνιαίους πελάτες των οποίων η καταγραφή του μετρητή τους γίνεται το μήνα που ακολουθεί τον υπολογισμό της τρέχουσας τιμής
Διμηνιαίους πελάτες των οποίων η καταγραφή του μετρητή τους γίνεται δυο μήνες μετά τον υπολογισμό της τρέχουσας τιμής.

9/ Αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων

Σε αυτό το σημείο, η αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που εξαρτάται από το κόστος των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της.

10/ Ψηφία Ελέγχου

Στο τέλος του λογαριασμού, ο καταναλωτής μπορεί να βρει τα τρία ψηφία ελέγχου μαζί με τον αριθμό λογαριασμού. Αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για την πληρωμή του λογαριασμού μέσω διαδικτύου.

11/ Χρεώσεις Διατίμησης

Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του λογαριασμού, στο οποίο μπορείς να δεις τις χρεώσεις της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με το λειτουργικό διαχωρισμό, η μεθοδολογία διατιμήσεων ηλεκτρισμού προνοεί διαφανή παρουσίαση των επιμέρους χρεώσεων του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ως εξής:

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας: Το κόστος παραγωγής της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας
Χρήση Δικτύου: Το κόστος χρήσης των δικτύων Μεταφοράς & Διανομής και της δαπάνης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ)
Επικουρικές Υπηρεσίες: Το κόστος για την ασφάλεια και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας
Μέτρηση Κατανάλωσης: Το κόστος καταγραφής της ένδειξης του μετρητή
Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας: Το κόστος των υπηρεσιών του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαχείριση και εξυπηρέτηση των πελατών του

12/ Ειδική Έκπτωση Διατίμησης

Στον λογαριασμό της ΑΗΚ, η ειδική έκπτωση διατίμησης είναι η έκπτωση που επωφελούνται στις χρεώσεις ενέργειας οι καταναλωτές των διατιμήσεων με τους κώδικες 36 (Οδικός Φωτισμός), 46 (Άντλησης Νερού), 56 (Εναποθήκευσης Θερμικής Ενέργειας), 50 (Ψηλής Τάσης) και μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες της διατίμησης με κώδικα 40.

13/ Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφέλειας

Αυτό το σημείο, αφορά την ανάκτηση των εξόδων στα οποία η ΑΗΚ υποβάλλεται, λόγω του επιπλέον κόστους που επιβαρύνεται από την εφαρμογή της ειδικής οικιακής διατίμησης για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών με κώδικα 08, με χρέωση των λογαριασμών των πελατών της με Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφελείας (ΥΔΩ). Το τέλος για τις ΥΔΩ χρεώνεται σε όλους τους πελάτες με βάση τις μονάδες (kWh) που καταναλώνουν.

14/ Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ

Αφορά το ειδικό τέλος το οποίο η ΑΗΚ εισπράττει και αποδίδει στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το ειδικό τέλος χρεώνεται σε όλους τους πελάτες με βάση τις μονάδες (kWh) που καταναλώνουν. Το ποσό αυτό δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.

15/ Ποσό πληρωμής

Στο τέλος του λογαριασμού, είναι καταγεγραμμένο το πληρωτέο μέχρι ποσό πληρωμής. Είναι το ποσό που περιλαμβάνει όλες τις χρεώσεις του πελάτη και τυχόν ανεξόφλητο ποσό προηγούμενου λογαριασμού, μείον οποιεσδήποτε πιστώσεις (προπληρωμή, πιστώσεις που γίνονται με βάση τον χάρτη του πελάτη) και το οποίο, ο πελάτης εντός της καθορισμένης ημερομηνίας που αναγράφεται στο λογαριασμό οφείλει να πληρώσει στην ΑΗΚ.

Πληρωτέο μέχρι: Δείχνει το χρονικό πλαίσιο που έχει στη διάθεση του ο πελάτης να εξοφλήσει το λογαριασμό του. Ο λογαριασμός μετά τη λήξη του εξοφλείται μόνο στα ΚΕΠ της ΑΗΚ και μέσω διαδικτύου με τη χρήση των ψηφίων ελέγχου,

16/ Πίσω μέρος λογαριασμού

Καταληκτικά, στο πίσω μέρος του λογαριασμού παρουσιάζονται σημαντικές επεξηγήσεις και πληροφορίες που αφορούν το λογαριασμό και τους πελάτες της ΑΗΚ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπνοθεραπεία: Πώς και πού βοηθά τον άνθρωπο και η ιστορία μια Κύπριας που άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με αυτή

• Σεισμός ταρακούνησε την Κύπρο τα ξημερώματα - Πού έγινε αισθητός

• Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ - Πιθανή μια χερσαία επίθεση

• Πήγε στην τράπεζα και ζήτησε δάνειο δύο εκατομμυρίων δολαρίων για να στοιχηματίσει στη ρουλέτα - Δείτε βίντεο

• Η Μαρία Σολωμού δεν κρύβεται και ξεκαθαρίζει για τη σχέση της με τον Mente Fuerte



Γιώργος Κουκουμάς στο «T»: Η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ - «Ο ΔΗΣΥ είναι με το ένα πόδι στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη»

Γιώργος Κουκουμάς στο «T»: Η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ - «Ο ΔΗΣΥ είναι με το ένα πόδι στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη»

O Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ και Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κουκουμάς μιλά στο «T» με αφορμή την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ήταν η τελευταία πράξη μιας μακράς πορείας διαφθοράς, διαπλοκής και συγκάλυψης. Απαντά στο ερώτημα εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μπορούσε να αποτρέψει την τροπή που πήρε το ζήτημα με τον τέως Γενικό Ελεγκτή και φωτογραφίζει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top