O Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ και Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κουκουμάς μιλά στο «T» με αφορμή την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ήταν η τελευταία πράξη μιας μακράς πορείας διαφθοράς, διαπλοκής και συγκάλυψης. Απαντά στο ερώτημα εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μπορούσε να αποτρέψει την τροπή που πήρε το ζήτημα με τον τέως Γενικό Ελεγκτή και φωτογραφίζει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».
Σε ότι αφορά στην πρόωρη προεδρολογία και στον δρόμο που θα ακολουθήσει το ΑΚΕΛ το 2028, δηλώνει ότι η παύση του Γενικού Ελεγκτή είναι πολύ πιο μεγάλο, επικίνδυνο και βαθύ, από την προεδρολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα.
Ερ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την παύση του Γενικού Ελεγκτή και την αγανάκτηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή γενικότερα στην κοινωνία. Ποια είναι η αίσθηση που έχετε ως ΑΚΕΛ;
Απ: Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει γιατί παύθηκε ο Γενικός Ελεγκτής. Γνωρίζει ότι δεν είναι απλά ένα θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά ένα ακόμα κεφάλαιο μέσα σε μια μακρά ιστορία διαφθοράς, διαπλοκής και συγκάλυψης. Θα πω ότι η δικαστική απόφαση, ήταν η τελευταία πράξη αυτής της πορείας. Ήταν μια επιχείρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να υπονομευθεί ο Ελεγκτής ο συγκεκριμένος, όχι γιατί υπήρχε προσωπικό θέμα μαζί του, αλλά γιατί υπήρχε θέμα με τον έλεγχο. Ότι ξεσκεπάζει σκάνδαλα. Χωρίς τις εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας, ελάχιστα θα γνωρίζαμε για τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων, για το σκάνδαλο με το τερματικό στο Βασιλικό, για τα ταξίδια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το jet του Σαουδάραβα στις Σεϋχέλλες, για τα καρτέλ στα καύσιμα. Είναι διαφορετικό να βγαίνει ένας βουλευτής ή ένας δημοσιογράφος να καταγγείλει ένα σκάνδαλο και άλλο εάν θεσμός του κράτους που έχει την επιστημοσύνη και την εμπειρογνωμοσύνη, να τεκμηριώνει σκάνδαλα, παρατυπίες, ατασθαλίες. Αυτά είναι που ενοχλούσαν και για αυτό, αυτοί που τον υπονόμευσαν σύμφωνα και με τον ίδιο ήταν ο τέως Πρόεδρος , η Γενική Εισαγγελία και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ερ: Πιστεύετε πως θα μπορούσε ο Πρόεδρος να κάνει κάτι, για να αποτρέψει αυτή τη σύγκρουση;
Απ: Εμείς έχουμε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνειδητά άφησε τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ. Γιατί αν μπορούσε, με το κύρος και το βάρος που έχει ο θεσμός να παρέμβει για να μην φτάσουν τα πράγματα ως εδώ, θα μπορούσε ακόμα και αν τα πράγματα έφταναν στο δικαστήριο, να επιλεχθεί η άλλη διαδικασία του Συντάγματος που θα ήταν να διευκρινιστούν τα όρια των αρμοδιοτήτων του θεσμού και όχι για να παυθεί ένας από τους δύο θεσμούς. Αλλά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης, ήταν συνάδελφοι στο υπουργικό του Νίκου Αναστασιάδη, για το οποίο έβγαιναν τα περισσότερα σκάνδαλα. Σκάνδαλα, τα οποία πληρώνουν σήμερα οι πολίτες.
Ερ. Ποια είναι η θέση του ΑΚΕΛ αναφορικά με την μετατροπή της Ελεγκτικής υπηρεσίας σε ελεγκτικό συμβούλιο
Απ. Ως ΑΚΕΛ θα λέγαμε ότι προτιμούμε τα πολυμελή σώματα παρά τα μονοπρόσωπα. Αυτή είναι η φιλοσοφία του ΑΚΕΛ. Αλλά η συζήτηση αυτή δεν γινόταν σε κενό αέρος τόσο καιρό. Γινόταν εν μέσω μιας προσπάθειας με στόχο τον συγκεκριμένο Ελεγκτή. Για αυτό εμείς, δεν μπαίναμε σε μία τέτοια συζήτηση, γιατί δεν θέλαμε να διευκολύνουμε κανένα, που είχε στόχο τον συγκεκριμένο Ελεγκτή. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι μισές ελεγκτικές υπηρεσίες είναι μονοπρόσωπες και οι άλλες μισές είναι πολυπρόσωπες. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Παίζει ρόλο πόση είναι η θητεία, αν ανανεώνεται, αν τη διορίζει μόνο η κυβέρνηση ή αν χρειάζεται η έγκριση του κοινοβουλίου. Άρα θα πρέπει να κριθούν όλα μαζί, συνολικά για να υπάρχει μια θεσμική ισορροπία και θα δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση. Με αφορμή την υπόθεση Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πρέπει να ανοίξουμε και άλλα θέματα. Εμείς το 2019 προτείναμε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα έτσι ώστε να μην μπορεί ένας Πρόεδρος να διορίσει κάποιον που υπήρξε υπουργός του, στη θέση του Εισαγγελέα, του Ελεγκτή ή σε άλλον ανεξάρτητο θεσμό. Αυτό, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Δυστυχώς δεν ήταν και έχουμε την κατάσταση τη σημερινή. Πρέπει να ανοίξουμε τέτοιου είδους συζητήσεις εάν θέλουμε να κάνουμε σοβαρές θεσμικές αλλαγές.
Ερ: Θα ήθελα να περάσουμε στον όρο ανάρμοστη συμπεριφορά . Σήμερα βλέπουμε να διώκεται ένας Αστυνομικός – Συνδικαλιστής με την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια;
Απ: Εδώ συζητάμε, κάτι άλλο. Εάν πρέπει ο Γενικός Ελεγκτής να παυθεί, εάν πρέπει ο Συνδικαλιστής να διωχθεί. Άσχετα εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με ό,τι κάνει. Όπως επίσης και το εάν απαγορεύεται να κρίνεις τη δικαστική απόφαση. Στις δημοκρατίες, κανένας θεσμός δεν είναι υπεράνω κριτικής. Στις δημοκρατίες δικαιούσαι και να κρίνεις τη δικαστική απόφαση και το σύστημα δικαιοσύνη και τους δικαστές. Αυτό λέει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμά μας. Να θυμίσω τι έγινε πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ όταν το Ανώτατο Δικαστήριο πήρε απόφαση για τις αμβλώσεις. Κατέβηκαν εκατομμύρια άνθρωποι και διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου. Βουλευτές διαδήλωναν έξω από το Ανώτατο, ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωνε ότι το Ανώτατο επιτίθεται στους πολίτες. Δεν είναι υπεράνω κριτικής ούτε οι δικαστές και αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς ανησυχούμε γιατί στον τόπο μας την τελευταία δεκαετία ο λαός <κουρεύτηκε>, εξευτελίστηκε και από αυτή τη <συμμορία> όπως λέει ένας πρώην συνεργάτης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θα τιμωρηθεί κανένας.
Ερ: Σας κατηγορούν ότι έχετε εκμεταλλευτεί την παύση του Γενικού Ελεγκτή, για πολιτικό όφελος. Αναφέρομαι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό.
Απ: Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί, είναι ότι ο κόσμος φωνάζει πολύ περισσότερο. Η κοινωνία έχει αγανακτήσει και εξοργίστηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αντέδρασε το ΑΚΕΛ. Εμείς κάναμε ένα κάλεσμα, αλλά δεν ήταν κομματική εκδήλωση, με την έννοια ότι στην εκδήλωση ήταν και οι Οικολόγοι, καλέσαμε και άλλα κόμματα. Το μήνυμα δεν ήταν κομματικό. Εδώ υπονομεύεται το κράτος δικαίου, οι αρχές διαφάνειας. Θα δώσουμε συνέχεια και με άλλα οργανωμένα σύνολα. Θέλω να πω ότι η διαφθορά την οποία βιώνουμε την τελευταία δεκαετία, ξεκινούσε από πάνω, από την κεφαλή του κράτους. Εμπλεκόταν ο Πρόεδρος του κράτους και το υπουργικό συμβούλιο. Είχε πάρει θεσμικό χαρακτήρα.
Ερ: Τι είμαστε μπατανία ή Μεξικό τελικά;
Απ: Νομίζω ότι αδικούμε το Μεξικό. Είμαστε η Κύπρος, με τα καλά μας και τα άσχημα μας. Υπάρχει η Κύπρος για την οποία ντρεπόμαστε και υπάρχει και μια άλλη, για την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Μήπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν αναφέρεται σε <Μεξικό> βλέπει στον καθρέφτη; Θυμόμαστε όλοι όταν προεκλογικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έλεγε ότι για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων θα διόριζε ποινικούς ανακριτές. Είδατε εσείς ποινικούς ανακριτές. Μήπως δεν θέλει να εκθέσει τον πολιτικό του πατέρα;
Ερ: Κυπριακό και τελευταίες εξελίξεις μετά και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα ήθελα να μας σχολιάσετε την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Απ:Το κυριότερο είναι ότι η ομιλία ερχόταν σε απάντηση της πρόκλησης του Τούρκου Προέδρου η οποία ήταν πρόκληση, όχι γιατί πρώτη φορά αξίωσε ανακήρυξη του ψευδοκράτους από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά ήταν μια ομιλία με θέσεις προκλητικές, για την ελληνοκυπριακή πλευρά, θέσεις οι οποίες συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο, με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οπόταν ορθά δόθηκε η απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την άλλη, δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ετοιμότητας για τη λύση του κυπριακού. Υπάρχει ωστόσο κάτι το οποίο εμείς, υπογραμμίζουμε. Στη διεθνή κοινότητα, καλώς ή κακώς, δίκαια ή άδικα υπάρχει η αντίληψη ότι η Τουρκία είναι αυτή που είναι, αλλά και εσείς δεν θέλετε λύση. Εμπεδώθηκε αυτή η αντίληψη εδώ και χρόνια. Άρα, έχει σημασία εμείς να είμαστε εντελώς ξεκάθαροι και πιστικοί σε αυτά που λέμε. Αν για παράδειγμα θέλουμε λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και θέλουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και όλων των συγκλίσεων που φτάσαμε στο 2017, πρέπει να το πούμε. Αυτοί που ασχολούνται με το κυπριακό στα ΗΕ, στη διεθνή κοινότητα, περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα και σημειώνουν. Άρα, στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ειπώθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκαν παλαιότερες δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ότι θα ανοίξει το θέμα του πλαισίου Γκουτέρες και κάποια σημεία του πλαισίου. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά έρχονται σε αντίφαση με τα όσα λέμε σήμερα, δηλαδή να συνεχίσουμε, από εκεί που μείναμε.
Θέλω όμως να αναφερθώ και στη μεγάλη εικόνα. Δυστυχώς η μεγάλη εικόνα είναι δραματική, αποκαρδιωτική, αλλά και επικίνδυνη. Αυτό που λένε συχνά τα τελευταία χρόνια σε εκθέσεις του ΟΗΕ, για το status quo, παλιά λεγόταν ότι το status quo δεν είναι αποδεκτό. Τώρα λένε ότι δεν είναι βιώσιμο, με την έννοια ότι τελειώνει αυτό που ξέραμε τα τελευταία 50 χρόνια και είτε θα τελειώσει με λύση του κυπριακού πάνω κάτω μέσα στο πλαίσιο που αντιλαμβανόμαστε, είτε θα τελειώσει με οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε περίπτωση μη λύσης του κυπριακού, δεν σημαίνει ότι χάσαμε την μισή Κύπρο, αλλά ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και η άλλη μισή αν δεν λυθεί το κυπριακό.
Ερ:Ποιες είναι οι δικές σας εισηγήσεις ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα;
Απ: Πρώτο, να είμαστε πολύ ξεκάθαροι, ότι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες από κει που μείναμε το 2017-εκείνα που συμφωνήσαμε. Δεύτερο, εμείς (το ΑΚΕΛ) βάλαμε κάποιες προτάσεις, σε σχέση με τα ενεργειακά, που δεν ξεπερνούν καμία κόκκινη γραμμή της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορεί να γίνει σαφές ότι αν λυθεί το κυπριακό θα είναι συμφέρον για όλη την περιοχή. Τώρα αν θα γίνει αποδεκτό από την Τουρκία, δεν μπορώ να το πω, αλλά δεν έχει κατατεθεί κάποια εισήγηση, που να έχει περισσότερες πιθανότητες.
Ερ: Μία πρόταση ωστόσο που δεν είναι αποδεκτή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Απ: Δεν συζητήθηκε. Εμείς θα θέλαμε να γίνει μια συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο ή ακόμη και στην ομάδα κυπριακού, να εξηγήσουμε τι ακριβώς λέμε, να ακούσουμε και άλλες απόψεις, αλλά τουλάχιστον να τη συζητήσουμε. Πιστεύουμε ότι με ένα τέτοιο βήμα, ίσως στραφούν οι πιέσεις προς την Τουρκία.
Ερ: Το ΑΚΕΛ πιστώνει κάποια πράγματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη σε ότι αφορά κινήσεις στο κυπριακό;
Απ: Υπάρχουν κάποια πράγματα, σε ότι αφορά τις προτάσεις μας για μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων, μονομερώς. Έκανε κάποια πράγματα. Ότι συγκρίνοντας τον με τον Νίκο Αναστασιάδη, σταμάτησε η συζήτηση, η παραφιλολογία, για λύση δύο κρατών. Φτάνουνε όμως σε ένα σημείο όπου δεν έχει σημασία ποιος φταίει, αλλά η ιστορία γράφει την τελευταία σελίδα αυτής της φάσης του κυπριακού. Πρέπει να φροντίσουμε να γραφτεί καλά, διότι δεν θα απασχολεί την ιστορία, ποιος φταίει.
Ερ: Θέλω να έρθουμε στο ΑΚΕΛ μετά τις διπλές εκλογές του Ιουνίου. Υπάρχει μία εξωστρέφεια σήμερα, προτάσσοντας και την κοινωνική συμμαχία. Κάνετε άνοιγμα στην κοινωνία;
Απ: Η δυσκολία για εμάς, ήταν ακριβώς να αποκωδικοποιήσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο ήταν πολύ θετικό στο ένα κομμάτι και πολύ αρνητικό, στο άλλο. Ήδη βάλαμε αρκετά πράγματα κάτω, για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, με ένα από τα συμπεράσματα που βγάλαμε από τις εκλογές είναι ότι θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας και δράσεις. Πέραν από τους παραδοσιακούς χώρους δράσης. Ένα παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να προστεθούν και άλλες μορφές δράσεις και για αυτό πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.
Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό που είπατε σε ότι αφορά την εξωστρέφεια του ΑΚΕΛ και τη συνεργασία με κόσμο ευρύτερα. Είναι μέσα στο πολιτικό και ιστορικό DNA του ΑΚΕΛ. Οι συνεργασίες – συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις. Αυτό το πράγμα με την κοινωνική συμμαχία- μετεξέλιξη των νέων δυνάμεων, πιστεύουμε ότι υπάρχει κόσμος που μπορεί να μην ανήκει στην Αριστερά αλλά να συμπορεύεται, σε διάφορα ζητήματα. Θεωρώ ότι είχαμε ήδη αποτελέσματα, διότι συγκροτήθηκαν οι πλατφόρμες σε όλες τις επαρχίες, στις εκλογές δώσαμε τη μάχη μαζί και στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν στα ψηφοδέλτια μας πολύς κόσμος που προέρχεται από την κοινωνική συμμαχία και το 30% των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων στα ψηφοδέλτια μας, προέρχονται από την κοινωνική συμμαχία. Δεν είναι μέλη του ΑΚΕΛ. Αυτό το πράγμα θέλουμε να το συνεχίσουμε με κόσμο, που δεν είναι ενταγμένος κάπου, βλέπει προς την Αριστερά, έχει προσδοκίες και ελπίδες.
Ερ:Ακούστηκαν φωνές για την πορεία του ΑΚΕΛ σε ότι αφορά την ταυτότητα του κόμματος, αν πρέπει να είναι πιο αριστερό ή πιο κεντροαριστερό κόμμα. Νιώθετε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με τη βάση του κόμματος;
Απ:Η αλήθεια είναι ότι ακούσαμε διάφορα από τον κόσμο του ΑΚΕΛ. Δουλειά ενός κόμματος, είναι να φιλτράρει όσα ακούει από τον κόσμο του και να αποφασίσει το ίδιο, πού θέλει να είναι και πού θέλει να πάει και μετά να μπει στη μάχη, να πείσει ή να εμπνεύσει τον κόσμο. Το ΑΚΕΛ είναι στην Αριστερά και θα συνεχίσει να είναι. Η ιδεολογία, η ταυτότητα, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτό όμως που είναι το στοίχημά μας το μεγάλο, είναι και η ανανέωση δομών, λειτουργιών, διαδικασιών, αλλά και να συμπορευτούμε με τον κόσμο που μπορεί να μην ανήκει στην Αριστερά. Η ιδεολογία μας, επιτάσσει να είμαστε ανοιχτοί. Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα τα οποία πρέπει να κερδίσουμε, είναι να φτάσουμε ξανά στον κόσμο, ο οποίος δεν ακολουθεί πλέον, ούτε παρακολουθεί ακόμα και πολιτικές συζητήσεις, όπως γινόταν παλιά. Για να πετύχουμε τους στόχους μας, επενδύουμε στην κοινωνική ατζέντα.
Τα προβλήματα του κόσμου είναι πάρα πολλά. Τα εργασιακά, οι μισθοί, οι τράπεζες, η παιδεία και η υγεία. Από την Αριστερά, ο κόσμος αυτά περιμένει ότι θα φέρει αποτελέσματα. Ήταν είναι και θα είναι η προτεραιότητά μας. Για αυτό προσπαθούμε να είμαστε και παραγωγικοί και διεκδικητικοί και αγωνιστικοί σε αυτά τα θέματα και κινηματικά και μέσα στη βουλή, με προτάσεις νόμου.
Ένα παράδειγμα είναι η φορολόγηση των τραπεζών, για να μπορέσουμε με αυτά τα λεφτά να επιδοτήσουμε το επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια του κόσμου. Είναι μια θέση, που αποτυπώνει πώς πρέπει να πορεύεται και να δρα η Αριστερά. Είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να βοηθήσει τον κόσμο.
Ερ: Με αφορμή την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έχει ξεκινήσει μια προεδρολογία. Φουντώνουν οι φήμες για κίνημα υπέρ της υποψηφιότητας τέως Γενικού Ελεγκτή. Αν είχαμε αύριο Προεδρικές εκλογές, θα τον στήριζε το ΑΚΕΛ ή έχετε αποφασίσει ότι θα πάτε με δικό σας υποψήφιο
Απ: Η απάντηση είναι ότι δεν έχουμε μπει σε αυτή τη συζήτηση των προεδρικών εκλογών, πόσο μάλλον στα ονόματα. Μια στρατηγική για να φέρει αποτέλεσμα πρέπει να είσαι επικεντρωμένος κάθε φορά στον σταθμό, που έχεις μπροστά σου. Πρέπει να πω ότι αυτή η παραφιλολογία που ξεκίνησε ενώ συνέβησαν τα πρόσφατα γεγονότα με την παύση του Γενικού Ελεγκτή, γίνεται μία προσπάθεια έστω με αγνά κίνητρα ίσως να μεταφερθεί η συζήτηση στο εάν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξαγγείλει υποψηφιότητα, ποιος θα τον στηρίξει και ποια κόμματα. Αυτό που έγινε είναι πολύ πιο μεγάλο, πολύ πιο βαθύ, πολύ πιο σοβαρό και πολύ πιο επικίνδυνο, από τη συζήτηση για τα προεδρολογικά και τα κομματικά και δεν πρέπει να υποβιβάζεται, στο εάν συμφέρει τον έναν ή τον άλλο.
Αν φτάσαμε στο σημείο να ποδηγετούνται και να ισοπεδώνονται θεσμοί, τότε κλυδωνίζονται, βασικές αρχές της δημοκρατίας. Άρα, πριν αν φτάσουμε στις εκλογές, εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε από την ουσιαστική συζήτηση, που είναι τούτο. Εμείς δεν είμαστε πολέμιοι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ούτε όμως και το fun club του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Εμείς δεν πιστεύουμε σε Μεσσίες, που θα σώσουν τον λαό. Εμείς πιστεύουμε μόνο στη δύναμη που έχει ο λαός, όταν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του, τότε έχει τη δύναμη να κάνει αλλαγές. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε ξανά όπως φτάσαμε το 2013 και το 2018 ή το 2023 και να υπάρχουν τα διλήμματα των προεδρικών εκλογών και ο λαός να θεωρήσει ότι μπορεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης να είναι αλλαγή ενώ είναι μια κακή παραλλαγή, ή να θεωρήσει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα λύσει το κυπριακό ή θα σώσει την οικονομία.
Όσον αφορά στο ερώτημά σας εάν δηλαδή το ΑΚΕΛ θα πάει στις προεδρικές εκλογές του 2028, με δικό του υποψήφιο, δεν το έχουμε συζητήσει ούτε και αυτό. Το ΑΚΕΛ ήταν πάντα έτοιμο να κυβερνήσει. Θέλουμε τον λαό, την κοινωνία μαζί μας, για να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Μπορεί να μην είναι κάποιος, ο οποίος προέρχεται από το ΑΚΕΛ. Αυτά θα τα συζητήσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Εμείς θεωρούμε ωστόσο, ότι θα ήταν καλύτερη η κοινωνία εάν το 2013 εκλεγόταν ο κ. Μαλάς ή το 2023 εκλεγόταν ο κ. Μαυρογιάννης. Μπορεί να μην προέρχονταν από το ΑΚΕΛ, αλλά η Κύπρος θα ήταν πολύ καλύτερη, από ότι είναι σήμερα.
Ερ: Άρα δεν αποκλείεται εκείνη η φόρμουλα, ενός υποψηφίου εκτός του ΑΚΕΛ;
Απ: Δεν έχουμε αποκλείσει τίποτα και δεν έχουμε μπει σε αυτή τη συζήτηση. Το ερώτημα είναι, τι θέλουμε να κάνει ο επόμενος Πρόεδρος. Όταν το απαντήσουμε, θα δούμε και ποιοι συμφωνούν σε αυτό και ποιος μπορεί να είναι αυτός.
Ερ: Τι απαντάτε στο ΕΛΑΜ ότι η Αννίτα Δημητρίου λειτούργησε ως αχθοφόρος του ΑΚΕΛ στο για το ζήτημα της μόνιμης αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της βουλής
Απ: Γνωρίζετε βεβαίως τις τεράστιες διαφορές που έχουμε ως ΑΚΕΛ. Ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα με συγκεκριμένες πολιτικές. Σήμερα είναι ένα κόμμα με το ένα πόδι στην κυβέρνηση για αυτό και υπερασπίζεται την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη σε πάρα πολλά θέματα και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη λέει ότι συνεχίζει την πολιτική Αναστασιάδη. Είναι και το ΕΛΑΜ βοηθητικό όταν χρειάζεται να γίνει υπεράσπιση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το ΕΛΑΜ, όπως και ο ΔΗΣΥ υπερασπίζονται την παύση του Γενικού Ελεγκτή και τούτο αποκαλύπτει ποιος είναι αχθοφόρος σε ποιον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων: Με τραύματα σε αυτί και γοφό ο αστυνομικός - Δείτε φωτογραφίες
• Ανησυχία για την ασφάλεια κατεχόμενων λιμανιών μετά την είσοδο Τούρκου εκτελεστή
• Τους μαθητές στην Κύπρο τους τρώει όντως το στρες - Τι δείχνει διεθνής έρευνα
• Θανατηφόρο στην Πάφο: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου Ελληνοκύπριου που έχασε τη ζωή του
• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις