ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Μόνιμους Αντιπροσώπους ΣΑ

Κυπριακό και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Μόνιμους Αντιπροσώπους ΣΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέθεσε σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, γεύμα προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του μετά το γεύμα εργασίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «κατά το γεύμα συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην περιοχή μας και το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης.

Κοινή γραμμή όλων, κοινή αντίληψη, ήταν ότι η κρίση πρέπει να αποκλιμακωθεί το συντομότερο δυνατόν και προς αυτή, ακριβώς, την κατεύθυνση εντός του πλαισίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσπάθειες που καταβάλλει και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Από πλευράς τους τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναγνώρισαν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, εξήραν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την ευχαρίστησαν και τη συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία ‘Αμάλθεια’, που υλοποίησε ως προς τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ενημέρωσε, επίσης, για την πρόσφατη, πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ και ως προς την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο κ. Γκουτέρες για τη σύγκληση μιας κοινής συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κ. Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ. Μια προσπάθεια την οποία χαιρετίζουμε διότι αποδεικνύει την αμείωτη προσήλωση του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και την υποβοηθούμε και την ενισχύουμε μέσα από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία που εδράζονται σε επίπεδο ΕΕ υπό την ιδιότητα της ως κράτος μέλος, αλλά και για την υλοποίηση των 14 μονομερών μέτρων προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναβεβαίωσαν την προσήλωση τους και την ξεκάθαρη τους βούληση ως προς το συμφωνημένο πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξέφρασαν την ελπίδα να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινή συνάντηση στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, δηλώνοντας ότι βρίσκονται στο πλευρό αυτής της νέας προσπάθειας, τόσο από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ όσο και του Προέδρου Χριστοδουλίδη».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανατράπηκε μικρή βάρκα με δύο άτομα - Σε εφαρμογή το «ΝΕΑΡΧΟΣ»

• Καλλίγραμμο μοντέλο έζησε τη φρίκη στα χέρια διεστραμμένου οδοντιάτρου - Τη νάρκωσε και τη βίασε

• Σε κρίσιμη κατάσταση 89χρονος - Παρασύρθηκε απο αυτοκίνητο ενώ διασταύρωνε

• Έξι συλλήψεις μετά την καταγγελία βιασμού του 5χρονου στην Αλεξανδρούπολη - Δύο συνομήλικοί του φέρονται να ασέλγησαν στο παιδί

• Απόδραση «κομμωτή»: Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top