ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνίες για την αντικατάσταση Προέδρου της Βουλής - Ποιοι συμφωνούν και ποιος ο «αχθοφόρος»

Διαφωνίες για την αντικατάσταση Προέδρου της Βουλής - Ποιοι συμφωνούν και ποιος ο «αχθοφόρος»

Τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να παύσει τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το τι ακολούθησε με την προειδοποίηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία ότι θα προχωρούσε σε διορισμό Γενικού Ελεγκτή, ως προεδρεύων της Δημοκρατίας, ανάγκασαν την Πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου σε νέα πρωτοβουλία. Να καταθέσει εισήγηση ενώπιον των Αρχηγών των κομμάτων σε σύσκεψη αρχηγών η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η οποία προβλέπει ότι η επιτροπή επιλογής του Σώματος, θα καθορίσει δύο βουλευτές ως αναπληρωτές του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.

Ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει και το ΑΚΕΛ από τον προηγούμενο Απρίλιο, ωστόσο έμεινε στα συρτάρια. Η σύσκεψη Αρχηγών των κομμάτων δεν έβγαλε άσπρο καπνό, με τον ΔΗΣΥ να συμφωνεί, αλλά η εφαρμογή της απόφασης, να ξεκινήσει το 2026. Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη, οι δύο που θα επιλεγούν να μην ανήκουν στο ίδιο κόμμα με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις του ΑΚΕΛ με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη να αναφέρει πως τα δύο πρόσωπα δεν πρέπει να προέρχονται από το ίδιο κόμμα με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής.

Το ΔΗΚΟ θα μελετήσει την πρόταση, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος σημείωσε πως είναι μια πρόταση προς τη σωστή κατεύθυνση με δεδομένο ότι θα ισχύει από την επόμενη κοινοβουλευτική Σύνοδο.

Στο ζήτημα διαφωνεί η ΕΔΕΚ, η οποία θεωρεί πως η καλύτερη επιλογή είναι να παραμείνει το υφιστάμενο σύστημα ως έχει, γιατί θεωρεί ότι θα έχει τα λιγότερα προβλήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Διαφωνία στο θέμα εκφράζει και το ΕΛΑΜ, εκτιμώντας πως μια τέτοια προσπάθεια ίσως χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ιωάννου. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο τηλεοπτικό κανάλι OMEGA, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «μπορεί ο καθένας να έχει τη δική του πολιτική ατζέντα ωστόσο εμείς δεν εμπιστευόμαστε την Αριστερά να κυβερνήσει τον τόπο, όχι απλά για μια μέρα, αλλά ούτε για ένα λεπτό», αναφερόμενος προφανώς στην υποθετική περίπτωση που ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας προέρχεται από το ΑΚΕΛ.

Αιχμηρός στις δηλώσεις του γύρω από το θέμα της εισήγησης της Προέδρου της Βουλής ήταν και ο Εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος χαρακτήρισε την Αννίτα Δημητρίου ως αχθοφόρο του ΑΚΕΛ, επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση του κόμματος της Αριστεράς για αντικατάσταση του Προέδρου της Βουλής. Ο Εκπρόσωπος τύπου έδειξε μάλιστα τις προεδρικές εκλογές του 2028 λέγοντας πως «αν πάλι θέλουν να ωριμάσουν μέσα από αυτές τις ενέργειές τους μια ενδεχόμενη συνεργασία για το 2028, ας ασχοληθούν με την εξεύρεση κοινού υποψηφίου και ας μην εμπαίζουν τον λαό προτείνοντας συνταγματικές αλλαγές».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top