ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχεία: Δεν έγινε εφικτή η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης - Έκκληση Υπ. Εργασίας για συναίνεση

Ξενοδοχεία: Δεν έγινε εφικτή η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης - Έκκληση Υπ. Εργασίας για συναίνεση

Δεν είναι ακόμα εφικτή η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης με ικανοποιητικές προοπτικές αμοιβαίας αποδοχής στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση την Τετάρτη με τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αναφέρθηκε σε σημαντικά βήματα που έγιναν για διαμόρφωση συναντίληψης.

“Μέσα από την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας με την ενεργό μεσολάβηση της Κυβέρνησης, έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης συναντίληψης μεταξύ της εργοδοτικής και της συνδικαλιστικής πλευράς».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Υπουργός, τα βήματα αυτά δεν είναι ακόμη αρκετά για να καταστεί εφικτή η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης, με ικανοποιητικές προοπτικές αμοιβαίας αποδοχής.

«Παρέθεσα ενώπιον των κοινωνικών εταίρων τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, και επεσήμανα την ανάγκη για ανταπόκριση στην ευθύνη που εκατέρωθεν αναλογεί», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου το εξωτερικό περιβάλλον είναι ρευστό και οι γεωπολιτικές εξελίξεις ανησυχητικές, η ανταπόκριση στη συλλογική ευθύνη για την διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στο εσωτερικό καθίσταται απαραίτητη. Ειδικά, συμπλήρωσε, όταν η εργατική ειρήνη μπορεί να εξασφαλιστεί για περίοδο μακράς πνοής, έτσι ώστε ο κλάδος να μπορέσει να αναπτυχθεί όσο του αναλογεί και τα ωφελήματα των εργαζομένων να ενισχυθούν για να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες της καθημερινότητας.

«Η κήρυξη αδιεξόδου πρέπει να αποφευχθεί και η κλαδική σύμβαση πρέπει να ανανεωθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο εντατικός διάλογος θα συνεχιστεί κατά τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε αυτός ο κοινός στόχος να επιτευχθεί», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία για την κατάληξη, αναγνωρίζοντας όπως είπε, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους του κλάδου, προς τους οποίους απηύθυνε έκκληση συναίνεσης για την σύντομη κατάληξη σε συμφωνία.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος και οι δύο πλευρές είναι αρκετά διεκδικητικές, όμως προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, χρειάζεται και οι δύο να είναι περισσότερο εποικοδομητικές για τα σημεία που εξακολουθούν να αποτελούν εστία διαφωνίας.

Ερωτηθείς για τα σημεία διαφωνίας, ανέφερε ότι οι βασικές πτυχές της ανανεωμένης συλλογικής σύμβασης είναι γνωστές και έχουν να κάνουν με την διάρκεια της σύμβασης που θα ανανεωθεί, την καταβολή αυξήσεων προς τους εργαζομένους και με άλλα ωφελήματα των εργαζομένων και μεταξύ άλλων με την προοπτική της θεσμοθέτησης του δέκατου τρίτου μισθού.

Αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με τις αποκλίσεις, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται, είπε ότι εάν και οι δύο πλευρές επιδείξουν την απαραίτητη εποικοδομητική στάση, η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης είναι εφικτή.

«Το ναυάγιο μπορεί να αποφευχθεί έτσι ώστε χωρίς η συζήτηση να εκτροχιαστεί, να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη για τον κλάδο, αλλά και για την οικονομία γενικότερα», ανέφερε.

Παράλληλα είπε ότι ζήτησε από τους εταίρους στη διαπραγμάτευση να διευκρινίσουν κατά πόσο έχουν την απαραίτητη εποικοδομητική διάθεση, έτσι ώστε ο διάλογος να συνεχιστεί για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ουσιαστικά και όχι προσχηματικά και όλοι εξέφρασαν τη διάθεση αυτή.

Πρόσθεσε ότι αναμένει μέσα στις επόμενες μέρες η διάθεση να επιβεβαιωθεί και στην πράξη και να υπάρξουν οι απαραίτητες ενδείξεις για την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης, η οποία θα έχει σημαντικές θετικές προοπτικές αποδοχής.

Ο Υπουργός είπε επίσης, ότι ο στόχος είναι η κατάληξη το συντομότερο δυνατό και για το λόγο αυτό προγραμματίστηκαν συναντήσεις αύριο, μεθάυριο και στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαρινέλλα: Λιποθύμησε στη σκηνή του Ηρωδείου - Δείτε βίντεο

• Netflix: «Έδωσε» την κορυφαία ταινία του 2024 με 253 εκατ. θεάσεις στην πλατφόρμα

• Υπουργικό: Τέλος η επιδότηση σε ηλεκτρισμό και μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα

• Φειδίας Παναγιώτου: Η πρωτοβουλία για την υπόθεση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Τι πιστεύει ότι έγινε

• Επεισόδια στις Φοινικούδες - Επιστρατεύουν αστυνομικούς σε ποδήλατο - Κάλεσμα σε Υφ. Πρόνοιας για μόνιμες λύσεις



Έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ, καταδίκασε τη στάση του Ερντογάν - Δείτε την ομιλία του από τη Συνέλευση του ΟΗΕ

Έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ, καταδίκασε τη στάση του Ερντογάν - Δείτε την ομιλία του από τη Συνέλευση του ΟΗΕ

Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί, το διεθνές δίκαιο δεν είναι à la carte, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προσφωνώντας την 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top