Ότι δηλαδή μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, έχουμε έναν πρωταγωνιστή ο οποίος είναι ο Ζαχαρίας Κουλίας, έναν νικητή, την Πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου και έναν χαμένο, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έτρεξε πίσω από τα γεγονότα.
Πρόθεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν να προχωρήσει στον διορισμό του νέου Γενικού Ελεγκτή, αφού θα επέστρεφε από τη Νέα Υόρκη. Τα γεγονότα όμως, τον πρόλαβαν. Από τη μια η κίνηση Ζαχαρία Κουλία ο οποίος μάλιστα βρήκε τον εκλεκτό του στο πρόσωπο του Στέλιου Πλατή για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή και από την άλλη η κίνηση της Αννίτας Δημητρίου, η οποία ερμηνεύτηκε ως κίνηση ηγετική.
Αυτό, ερμηνεύεται και μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία θέτει θέμα μόνιμης αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, όταν και εφόσον συντρέχει ανάγκη και υπό το πρίσμα του άρθρου 72.3 του Συντάγματος. Το ζήτημα θα τεθεί στη Σύσκεψη Αρχηγών ή και Εκπροσώπων κομμάτων την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.
Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της βουλής, παρά μόνο, άτομο από το προεδρικό επικοινώνησε με την κα. Δημητρίου το βράδυ της Δευτέρας για να την ενημερώσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοίνωνε την επομένη, το όνομα του νέου Γενικού Ελεγκτή.
Όλες αυτές οι κινήσεις μπαίνουν στο κάδρο μιας πρόωρης προεδρολογίας η οποία φαίνεται ότι θα φουντώσει νωρίτερα από ό,τι έχουμε συνηθίσει αν λάβουμε υπόψη την κίνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται από πολιτικά πρόσωπα, υπέρ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της υποψηφιότητάς του, για την προεδρία της Δημοκρατίας, το 2028.