ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θράσος Ερντογάν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας: Έβαλε ταφόπλακα στην ομοσπονδία- Έδειξε τα δύο κράτη

Θράσος Ερντογάν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας: Έβαλε ταφόπλακα στην ομοσπονδία- Έδειξε τα δύο κράτη

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ήταν το αναμενόμενο. Με το θράσος που τον διακατέχει ο Ερντογάν έκανε λόγο για δύο κράτη στο νησί, εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα για το κυπριακό. Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως τη λύση δύο κρατών με δύο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

Το παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου έγινε λίγο πριν από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού. Σε μια συνάντηση που κράτησε μόλις 35 λεπτά, συζητήθηκαν εκτός από το κυπριακό, το μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις και  η διατήρηση του θετικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δύο άντρες, συμφώνησαν όπως η επόμενη συνάντηση πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τη Νέα Υόρκη, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να επιτρέψει στον Ερσίν Τατάρ να λάβει μέρος σε τριμερή συνάντηση για το κυπριακό, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία αναφέρει τα εξής: «Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα». 

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, πέρα από αθώους πολίτες, έχουν στόχο και την ειρήνη στην περιοχή, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τους τελευταίους 18 μήνες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ετοιμότητά του για τριμερή συνάντηση ανά πάσα στιγμή την οποία επανέλαβε και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, οι προσδοκίες φαίνεται να εξανεμίζονται μετά την τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και ενώπιον του ίδιου του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, με τη Λευκωσία και την Αθήνα να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών.  

Ζητούν ευελιξία οι Βρετανοί

Την ίδια ώρα, επίδειξη ευελιξίας με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό ζήτησε το foreign Office απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το τι ελπίζει να προκύψει ως αποτέλεσμα της σειράς επαφών που γίνονται αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών σημειώνει πως «ως εγγυήτρια δύναμη και φίλος όλων των μερών, η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαδικασία λύσης υπό τα ΗΕ είναι ακλόνητη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ανοιχτή στάση, ευελιξία και συμβιβασμό και να εργαστούν εποικοδομητικά με τα Ηνωμένα Έθνη προς επιστροφή στις συνομιλίες».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έσπασαν» στο ξύλο αστυνομικό γιατί δεν τους άφησε να δουν κρατούμενη - Τον χτύπησαν και έφυγαν «κύριοι»

• Διώκεται για ανάρμοστη συμπεριφορά ο Λοϊζίδης - «Στημένη διαδικασία… Είμαστε έτοιμοι να χάσουμε»

• Απαγόρευση κινητών σε γυμνάσια και λύκεια - Στο τραπέζι τρεις προτάσεις - Συνέχεια στην Επιτροπή Παιδείας

• Πόσα άτομα απασχολούνται στην Κυβέρνηση – Οι τομείς με αύξηση και μείωση προσωπικού

• Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα - Απαθείς οι παρευρισκόμενοι

• Οδηγούσαν κλεμμένη μοτοσικλέτα στη Λευκωσία - Προσέκρουσαν σε κιγκλίδωμα και φόρεσαν χειροπέδες



ΠτΔ: Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ μετά την τριμερή με Ελλάδα και Γαλλία

ΠτΔ: Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ μετά την τριμερή με Ελλάδα και Γαλλία

Οι εξελίξεις στην περιοχη και η ηλεκτρική διασύνδεση ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι θα απαντήσει και στην παρέμβαση του Τούρκου Προέδρο κατά την προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top