ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προκλήθηκε αναστάτωση: Αεροπλάνο χάθηκε από το ραντάρ ενώ περνούσε πάνω από την Κύπρο - Λεπτομέρειες

Προκλήθηκε αναστάτωση: Αεροπλάνο χάθηκε από το ραντάρ ενώ περνούσε πάνω από την Κύπρο - Λεπτομέρειες

Αχρείαστος θόρυβος προκλήθηκε σε αραβικές χώρες για αεροσκάφος της Middle East Airlines που εκτελούσε πτήση και περνούσε πάνω από την Κύπρο.

Το σήμα αεροπλάνου της Middle East Airlines χάθηκε από γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα τη στιγμή που βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Κύπρου κι αυτό αποτέλεσε έναυσμα για ανάπτυξη παραφιλολογίας σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Mohamed Azakir).

Η εταιρεία, με ανακοίνωσή της προχθές Κυριακή, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, εξηγώντας ότι «Ορισμένες ιστοσελίδες έχουν ανακυκλώσει την πληροφορία πως ένα από τα αεροσκάφη των λιβανέζικων αερογραμμών εξαφανίστηκε από το ραντάρ. Η εταιρεία θα ήθελε να ανακοινώσει ότι αυτή η είδηση είναι εντελώς ψευδής».

Οπως προκύπτει, το φαινόμενο σχετίζεται με τις παρεμβολές των GPS, που είναι σύνηθες την τελευταία περίοδο και δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας.

Πλατφόρμες που είναι ανοιχτές για το κοινό και δείχνουν δεδομένα κίνησης και θέσης αεροσκαφών, χρησιμοποιούν την τεχνολογία ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) που επηρεάζεται από τις παρεμβολές των GPS και γίνονται αισθητές από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ το περασμένο φθινόπωρο.

Είναι γνωστή, άλλωστε, η περίπτωση με τις πτήσεις της Lufthansa, επιβατικά αεροσκάφη της οποίας είχαν αντιμετωπίσει σχετικά ζητήματα τον περασμένο Δεκέμβριο με το «Σύστημα Παγκόσμιας Πλοήγησης», γνωστότερου ως GPS.

Τότε είχε γίνει αναφορά για περίπτωση αεροπλάνου του γερμανικού κολοσσού, το οποίο αντιμετώπισε πρόβλημα με το GPS ενόσω κατευθυνόταν από τα Αδανα της νότιας Τουρκίας στη Λάρνακα.

Το φαινόμενο έχει αποδοθεί από τους Γερμανούς σε σκόπιμη παρεμπόδιση του σήματος (jammers), το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο πιλότος να μην μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τη θέση του. Σε τέτοια περιστατικά είτε υπάρχουν διακοπές (interruption), είτε η θέση του αεροσκάφους παρουσιάζεται σε λάθος σημείο (spoofing).

Πάνω από την Κύπρο και το Αμάν

Ωστόσο, δεν επηρεάζεται η λειτουργία των συμβατικών ραντάρ. Είναι ενδεικτικό ότι στην προαναφερθείσα περίπτωση στα τέλη του 2023, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της Lufthansa είχε εντοπίσει με ακρίβεια τη θέση του αεροσκάφους, αφού πρώτα απενεργοποίησε τους αισθητήρες του GPS και έλαβε οδηγίες από τις αρχές του αεροδρομίου Λάρνακας.

Η Πολιτική Αεροπορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα ο Τομέας Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν γνώση του ζητήματος και οι ελεγκτές τους είναι σε θέση να διαχειριστούν τέτοια θέματα.

Αυτές οι επιθέσεις που επηρεάζουν τα Συστήματα Παγκόσμιας Πλοήγησης, έχουν παρατηρηθεί από το 2012, μια εποχή που ήταν έντονες οι πολεμικές συγκρούσεις κατά τον συριακό εμφύλιο.

Εκαναν ξανά… δυναμικά την εμφάνισή τους τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς στις (7/10/2023) στο Ισραήλ και τις μετέπειτα πολεμικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Σε προχθεσινό δημοσίευμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο Φιλελεύθερο, σε ιστοσελίδα του Λιβάνου γίνεται επίκληση σε αρμόδια πηγή, η οποία ανέφερε πως όλα τα αεροσκάφη όταν περνούν πάνω από την Κύπρο και το Αμάν εξαφανίζονται από πλατφόρμες που είναι ανοιχτές για το κοινό.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θανατηφόρο στη Λευκωσία: Η νεκροτομή έριξε φως στα αίτια του θανάτου του 60χρονου Λάμπρου - Τι κατέδειξε

• «Ανάσα» για τους καταναλωτές: Ήρθαν μειώσεις στα καύσιμα – Πότε αναμένονται ξανά; - Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια

• Συγκλονιστικές εικόνες από την τελευταία κατοικία του 16χρονου: «Παμπούι είσαι μαζί μας αδερφέ»

• Συγκινητικό: Πριν 19 χρόνια κινδύνεψε η ζωή της στην Κύπρο - Δεν το ξέχασε - Κάλεσε στο γάμο της, το γιατρό που την έσωσε

• Σεξ: Τα τέσσερα βότανα που αφυπνίζουν την λίμπιντο



Ετοιμότητα Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να συνεχίσει το έργο της - «Με βαρύ αίσθημα ευθύνης...»

Ετοιμότητα Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να συνεχίσει το έργο της - «Με βαρύ αίσθημα ευθύνης...»

H Ελεγκτική Υπηρεσία προσβλέπει σε μια αγαστή συνεργασία με τον νεοδιορισθέντα στη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου και εκφράζει την ετοιμότητα να συνεχίσουν το σημαντικό έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top