ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτα θα ζητήσει αναγνώριση ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ και μετά θα συναντηθεί με Μητσοτάκη

Πρώτα θα ζητήσει αναγνώριση ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ και μετά θα συναντηθεί με Μητσοτάκη

Ένα από τα ίδια θα ακουστούν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ θα ζητήσει την αναγνώριση των κατεχομένων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης Daily Sabah, ο Τούρκος Πρόεδρος θα καλέσει και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των κατεχομένων και να σφυρηλατήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί της. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την προκλητική ομιλία του Τούρκου Προέδρου ενώπιον της διεθνούς κοινότητας η οποία θα παρακολουθήσει ένα παραλήρημα απαράδεκτων θέσεων από μια χώρα η οποία εδώ και μισό αιώνα κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις επτά παρά είκοσι το βράδυ ώρα Ελλάδας, σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Αθήνα σύμφωνα με κυβερνητικές  πηγές, επενδύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο, χωρίς ωστόσο οποιαδήποτε υποχώρηση στις <κόκκινες γραμμές> σε ζητήματα κυριαρχίας. Στο τραπέζι θα βρίσκονται το μεταναστευτικό, το κυπριακό και ο νέος οδικός χάρτης για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις του με το που πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως <ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε> στοχοποιώντας με αυτόν τον τρόπο, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό

Λευκωσία και Αθήνα παρά τον συντονισμό για μία τριμερή συνάντηση μεταξύ Χριστοδουλίδη και Τατάρ στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, λόγω της αδιάλλακτης θέσης της τουρκικής πλευράς και της επιμονής της, για λύση δύο κρατών. Το γραφείο του ΓΓ των ΗΕ ζήτησε ωστόσο και έλαβε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα ΗΕ πιθανές ημερομηνίες για τριμερή συνάντηση, με τη Λευκωσία να δίνει μια ημερομηνία στα μέσα Οκτωβρίου και τις υπόλοιπες δύο την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα.

Επανέλαβε την ετοιμότητά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Γκουτέρες

Χωρίς ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τη Δευτέρα με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.  Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως <συζητήσαμε σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, ευχαρίστησα τον ΓΓ, ο οποίος είναι πολιτικά δεσμευμένος, όχι μόνο στην επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και στην επίλυση του κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

<Αναφερθήκαμε σε όλα αυτά που η δική μας πλευρά αυτούς τους 18 μήνες που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι ευχολόγια, με τα οποία έχουμε αποδείξει την πολιτική μας βούληση, την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών, αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο και είμαι στη διάθεση του ΓΓ ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, να συναντηθώ τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία. Ο ΓΓ έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και καιρό μια προσπάθεια που ελπίζω να καρποφορήσει. Επαναλαμβάνω, από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε <ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε, αυτό ήταν το μήνυμα προς τον ΓΓ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα στη Νέα Υόρκη εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγχαρητήρια Οδυσσέα στον νέο Γενικό Ελεγκτή - Ποιο το μήνυμά του

• «Ανάσα» για τους καταναλωτές: Ήρθαν μειώσεις στα καύσιμα – Πότε αναμένονται ξανά; - Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια

• Τιμές ρεύματος: Που κυμαίνεται ο λογαριασμός ενός μέσου οικιακού καταναλωτή - Πότε πιθανώς θα δούμε αύξηση

• Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

• Βασίλης Μπισμπίκης για Δέσποινα Βανδή: «Ήταν θεά στον Λυκαβηττό, δεν υπήρχε»

• Φάρμα: «Πάγωσαν» όλοι με την κατάρρευση παίκτριας - Την πήρε ασθενοφόρο



Αυτός είναι ο νέος Γενικός Ελεγκτής - Πότε θα γίνει ο διορισμός του

Αυτός είναι ο νέος Γενικός Ελεγκτής - Πότε θα γίνει ο διορισμός του

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισε τον διορισμό του κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top