ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ο ΠτΔ: Οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο

Συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ο ΠτΔ: Οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο

Η συμμετοχή της Ιορδανίας στη ΜΕD9, η επικείμενη Τριμερής Σύνοδος Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.

Τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής των δύο ηγετών στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, απασχόλησαν, επίσης, θέματα που αφορούν την περιφερειακή συνεργασία είτε σε τριμερές επίπεδο των δύο χωρών με την Ελλάδα είτε της ΕΕ, καθώς και ζητήματα που άπτονται της Ενέργειας, αλλά και της Άμυνας.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε τον ρόλο της Ιορδανίας και προσωπικά του Βασιλέα για τις συνεχείς και έντονες προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον θαλάσσιο διάδρομο «Αμάλθεια» ο οποίος είναι στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας ως ένα επιπλέον μέσο για παροχή βοήθειας.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η συμμετοχή της Ιορδανίας, με τον Βασιλιά της χώρας, στη Σύνοδο των ΜED-9, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου, στην Κύπρο, καθώς και η διεξαγωγή της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ιορδανίας – Ελλάδας, στις 27 Νοεμβρίου.

Στο διμερές επίπεδο εκφράστηκε η βούληση των δύο χωρών για συνεχή εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, για την άμεση ανταπόκριση της Ιορδανίας για παροχή βοήθεια στη δασοπυρόσβεση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Βασιλιά της Ιορδανίας για τη στάση αρχών που διατηρεί η χώρα του στο Κυπριακό.

Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης συνόδευαν στη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα ΗΕ, Πρέσβειρα κα Μαρία Μιχαήλ, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εγκλωβίστηκαν οδηγοί από τις έντονες βροχοπτώσεις - Σώθηκαν από την Πυροσβεστική που άνοιξε τους οχετούς

• Συνελήφθη ο 25χρονος που αναζητείτο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στη Σωτήρα

• Πάρκαρε στο πεζοδρόμιο: Ανάγκασε μαθήτρια και μητέρα με καροτσάκι να περπατήσουν στο δρόμο - Φωτογραφία

• Ανησυχία εθελοντικών ομάδων: «Πλέον φαντάζει αδύνατον να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όποιο έχει ανάγκη»

• Βρετανία: Νεκρός έφηβος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι



Τρεις πιθανές ημερομηνίες από Λευκωσία για τριμερή εντός Οκτωβρίου

Τρεις πιθανές ημερομηνίες από Λευκωσία για τριμερή εντός Οκτωβρίου

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της βολιδοσκόπησης που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, ζήτησε και έλαβε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη πιθανές ημερομηνίες για σύγκληση συνάντησης, με τη Λευκωσία να προτείνει τρεις πιθανές ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top