ΔΙΕΘΝΗ

Κανένας δεν θα πεθάνει όσο είμαι επικεφαλής, έλεγε ο διευθυντής της εταιρείας του μοιραίου υποβρυχίου Titan

Κανένας δεν θα πεθάνει όσο είμαι επικεφαλής, έλεγε ο διευθυντής της εταιρείας του μοιραίου υποβρυχίου Titan

Βέβαιος ότι το υποβρύχιο Titan πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας και ότι «κανένας δεν θα πεθαίνει όσο είμαι επικεφαλής» ήταν ο Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OceanGate που διαχειριζόταν το υποβρύχιο.

Ο Ρας ήταν ένα από τα πέντε θύματα της βύθισης του υποβρυχίου τον Ιούνιο του 2023 στον Ατλαντικό, σε σημείο κοντά στο ναυάγιο του «Τιτανικού».

Η δήλωση, όπως αναφέρει το BBC, προέρχεται από την απομαγνητοφώνηση συνάντησης στην εταιρεία, η οποία είχε γίνει στις 19 Ιανουαρίου 2018. Συμμετείχαν ο Ρας και ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων Ντείβιντ Λόχριτζ, με τον οποίο ο Ρας είχε μια έντονη συζήτηση, και άλλα τρία άτομα.

«Κανένας δεν θα πεθαίνει υπό την επίβλεψή μου, τελεία και παύλα», έλεγε ο Ρας. Ο Λόχριτζ είχε διατυπώσει αμφιβολίες για την ασφάλεια του πλοίου και ο Ρας απάντησε: «Δεν έχω καμία όρεξη να πεθάνω, νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα ασφαλέστερα πράγματα που θα κάνω».

Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική ακτοφυλακή στο πλαίσιο της έρευνάς της για την καταστροφή όταν το υποβρύχιο ταξίδευε προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Και οι πέντε επιβάτες σκοτώθηκαν ακαριαία.

Η OceanGate ανέστειλε όλες τις ερευνητικές και εμπορικές δραστηριότητες μετά το περιστατικό, το οποίο οδήγησε σε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τον σχεδιασμό του υποβρυχίου.

Ο Λόχριτζ είχε συντάξει μια έκθεση επιθεώρησης της ποιότητας του υποβρυχίου, η οποία τόνιζε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον σχεδιασμό του υποβρυχίου, όπως η κακή ποιότητα του κύτους, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, καθώς και με τις δοκιμές λειτουργίας.

Ο ίδιος λέει ότι η συνάντηση εξελίχθηκε σε συνομιλία που αφορούσε την απόλυσή του, ενώ οι διαφωνίες του για την ασφάλεια του υποβρυχίου παραμερίστηκαν.

Ο Ρας έλεγε στον Λόχριτζ ότι «άκουσα τις αντιρρήσεις και σου απάντησα, αλλά νομίζεις ότι η απάντησή μου είναι ανεπαρκής. Υπάρχουν άνθρωποι που μου λένε πώς ό,τι κάνω σε αυτό το εγχείρημα δεν θα λειτουργήσει – δεν μπορείς να το κάνεις και εσύ».

Συνέχισε λέγοντας ότι το υποβρύχιο είναι ασφαλές. «Έχω μια ωραία εγγονή, θα είμαι εδώ. Κατανοώ αυτό το ρίσκο και πάω με τα μάτια ανοιχτά. Νομίζω ότι είναι ένα από τα ασφαλέστερα πράγματα που θα κάνω».

Τελικά ο Λόχριτζ απολύθηκε, ενημέρωσε όμως στην αμερικανική υπηρεσία για την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον (OSHA). Ωστόσο και αυτοί κινήθηκαν αργά και δεν ανέλαβαν δράση. Τελικά, υπό την πίεση των δικηγόρων της OceanGate απέσυρε τις καταγγελίες του και υπέγραψε συμβόλαιο εμπιστευτικότητας.

Πέντε χρόνια αργότερα επιβεβαιώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εγκλωβίστηκαν οδηγοί από τις έντονες βροχοπτώσεις - Σώθηκαν από την Πυροσβεστική που άνοιξε τους οχετούς

• Συνελήφθη ο 25χρονος που αναζητείτο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στη Σωτήρα

• Πάρκαρε στο πεζοδρόμιο: Ανάγκασε μαθήτρια και μητέρα με καροτσάκι να περπατήσουν στο δρόμο - Φωτογραφία

• Ανησυχία εθελοντικών ομάδων: «Πλέον φαντάζει αδύνατον να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όποιο έχει ανάγκη»

• Βρετανία: Νεκρός έφηβος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι



Τρεις πιθανές ημερομηνίες από Λευκωσία για τριμερή εντός Οκτωβρίου

Τρεις πιθανές ημερομηνίες από Λευκωσία για τριμερή εντός Οκτωβρίου

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της βολιδοσκόπησης που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, ζήτησε και έλαβε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη πιθανές ημερομηνίες για σύγκληση συνάντησης, με τη Λευκωσία να προτείνει τρεις πιθανές ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top