ΥΓΕΙΑ

Πυκνός μαστός: Τι σημαίνει και πώς επηρεάζει την υγεία του στήθους και τον κίνδυνο καρκίνου

Πυκνός μαστός: Τι σημαίνει και πώς επηρεάζει την υγεία του στήθους και τον κίνδυνο καρκίνου

Τον Μάρτιο του 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εισήγαγε έναν νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τις γυναίκες εάν έχουν πυκνούς μαστούς. Η εντολή αυτή αντανακλά τα αυξανόμενα στοιχεία που αναδεικνύουν τις προκλήσεις που μπορεί να θέσει ο πυκνός ιστός του μαστού στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Η δρ. Kristin Robinson, ακτινολόγος μαστού στην Mayo Clinic, εξηγεί ότι οι γυναίκες με πυκνό ιστό μαστού αντιμετωπίζουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κάτι που καθιστά την έγκαιρη ανίχνευση μέσω τακτικών εξετάσεων ιδιαίτερα κρίσιμη. «Περίπου το 50% των γυναικών έχουν πυκνό ιστό στον μαστό», διευκρινίζει η δρ. Robinson.

Τι σημαίνει να έχετε πυκνό μαστό;

Σύμφωνα με την δρ. Robinson, είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς αν έχει πυκνούς μαστούς, κρίνοντας από τη εμφάνισή τους. Η απάντηση κρύβεται στη σύνθεση του ιστού: Οι γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς έχουν μεγαλύτερη αναλογία αδενικού και συνδετικού ιστού σε σύγκριση με το λίπος. «Όταν εξετάζουμε τη μαστογραφία μιας γυναίκας, ο πυκνός ιστός εμφανίζεται λευκός, ενώ το λίπος εμφανίζεται ως σκούρο ή μαύρο», εξηγεί η δρ. Robinson. «Όσο περισσότερο λευκό ιστό βλέπουμε, τόσο πιο πυκνοί θεωρούνται οι μαστοί». Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους ακτινολόγους, επειδή τόσο ο πυκνός ιστός, όσο και ο καρκινικός ιστός εμφανίζονται ως λευκοί στη μαστογραφία, καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό των όγκων. «Η ικανότητά μας να ανιχνεύουμε τον καρκίνο του μαστού σε αυτές τις γυναίκες είναι μειωμένος ακριβώς γι’ αυτό το λόγο», προσθέτει η δρ. Robinson.

Συμπληρωματικές εξετάσεις

Δεδομένης της δυσκολίας ανίχνευσης του καρκίνου στους μαστούς με πυκνό ιστό, η δρ. Robinson ενθαρρύνει αυτές τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόσθετων εξετάσεων, πέραν της τυπικής μαστογραφίας. «Το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία, η μοριακή απεικόνιση του μαστού και η μαστογραφία με ενισχυμένη αντίθεση είναι επιλογές που πρέπει να εξεταστούν», τονίζει. Αυτές οι προηγμένες τεχνικές προσφέρουν σαφέστερη απεικόνιση και μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων που θα μπορούσαν να διαφύγουν κατά τη διενέργεια μιας παραδοσιακής μαστογραφίας.

Πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι γυναίκες τις εξετάσεις;

Οι ειδικοί της Mayo Clinic συνιστούν στις περισσότερες γυναίκες να αρχίσουν τις ετήσιες μαστογραφίες στην ηλικία των 40 ετών. Προτείνεται, ωστόσο, και μια εξατομικευμένη αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως την ηλικία των 30 ετών για να καθοριστεί εάν είναι αναγκαίος ο προγενέστερος έλεγχος. Με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του FDA, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και οι πιο προσαρμοσμένες επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου διευκολύνουν τις γυναίκες να διαχειρίζονται την υγεία των μαστών τους και να μειώνουν τον κίνδυνο μη ανιχνεύσιμου καρκίνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανείπωτη τραγωδία: Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο - «Έσβησε» στην άσφαλτο ο 60χρονος Λάμπρος

• «Φωτιά» οι τιμές των ενοικίων: Οι λόγοι που κρατήθηκαν στα ύψη – Ποιο το κόστος σε κάθε επαρχία ανάλογα με τα υπνοδωμάτια

• Τι γίνεται τελικά με την ιατροφαρμακευτική κάνναβη; Από το 2019 το ζήτημα παραγωγής στην Κύπρο

• Θλίψη στην ΠΟΕΔ - «Έφυγε» η εκπαιδευτικός Νάντια Ιωάννου - Η επιθυμία της θανούσας για την κηδεία της

• Άλλαξε το σκηνικό: Καταρρακτώδεις οι βροχές – Δείτε βίντεο από το «χειμωνιάτικο» τοπίο

• Μαρία Κορινθίου – Γιάννης Αϊβάζης: Τα φιλιά και οι αγκαλιές μετά τον χωρισμό τους για φωτογράφιση



«Μπλόκο» Αννίτας σε Κουλία: Παραμένει Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας - «Επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα»

«Μπλόκο» Αννίτας σε Κουλία: Παραμένει Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας - «Επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα»

Το προγραμματισμένο ταξίδι της στη Μάλτα ανέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top