ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Αββακούμ: Βρέθηκε ο δεύτερος εμπειρογνώμονας – «Δεν θα επιστρέψουν στο μοναστήρι οι μοναχοί» - Ποιος ο λόγος

Υπόθεση Αββακούμ: Βρέθηκε ο δεύτερος εμπειρογνώμονας – «Δεν θα επιστρέψουν στο μοναστήρι οι μοναχοί» - Ποιος ο λόγος

Για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ μίλησε στο Sigma, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.

«Υπάρχουν δύο επιστολές. Στην πρώτη επιστολή είχαν τεθεί σε αργία και τους ανακοινωνόταν από τον Μητροπολίτη Ταμασού ότι απομακρύνθηκαν από το μοναστήρι και από την Ηγουμενία. Πρέπει αυτή η επιστολή να ανανεώθηκε όταν συνεχίστηκε μετά η αργία. Υπάρχουν επιστολές που κοινοποιήθηκαν και στη Σύνοδο που μιλούν για οριστική απομάκρυνση των μοναχών από τη Μονή Αββακούμ και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτή τη στιγμή το Συνοδικό Δικαστήριο το μόνο που εξετάζει είναι το αίτημα του Ταμασού για καθαίρεση των συγκεκριμένων μοναχών. Δεν εξετάζει για επιστροφή των μοναχών στο μοναστήρι», είπε συγκεκριμένα.

«Πέραν από το θέμα της καθαίρεσης, το θέμα της διαχείρισης των μοναχών είναι θέμα του Τοπικού επισκόπου. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στον Επίσκοπο πώς θα διαχειριστεί τους μοναχούς. Ο σκανδαλισμός του κόσμου υποχρεώνει τον Μητροπολίτη να μείνει στην απόφασή του για περιοριστική απομάκρυνση τους από το μοναστήρι», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούν να επιστρέψουν με τίποτα οι μοναχοί στο μοναστήρι τους. Θεωρείται παρελθόν για αυτούς και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Όλοι οι μοναχοί φιλοξενούνται στα μοναστήρια τους, δεν είναι η κατοικία τους. Δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας ή κοτζιάνια της Μονής», εξήγησε.

Δεύτερος εμπειρογνώμονας

Όσο αφορά τον δεύτερο εμπειρογνώμονα, ο κύριος Κυριακού ανέφερε ότι «υπήρξε μία δυσκολία στην εύρεση του αλλά τελικά βρέθηκε»

«Αυτή την τακτική τη θεωρώ λανθασμένη για τον εξής λόγο. Ο πρώτος εμπειρογνώμονας δεν διορίστηκε από τον Ταμασού, διορίστηκε από την ανακριτική επιτροπή απλώς ήθελε την εξουσιοδότηση στα πλαίσια του πρωτόκολλου από τον Ταμασού που είχε στην κατοχή του τα τεκμήρια για να μπορεί να κάνει την έρευνα και ο Ταμασού του έδωσε την εξουσιοδότηση. Αυτό δε σημαίνει ότι διορίστηκε από αυτόν, διορίστηκε από την ανακριτική επιτροπή», σημείωσε.

«Έρχεται τώρα το Συνοδικό δικαστήριο να διορίσει δεύτερο εμπειρογνώμονα και η πλευρά των μοναχών λένε ότι θέλουν να διορίσουν και αυτοί τον δικό τους. Εάν το Συνοδικό Δικαστήριο δεχθεί διορισμό από τους μοναχούς, δηλαδή εμπλοκή εμπειρογνώμονα της επιλογής τους, τότε το ίδιο το Δικαστήριο εξευτελίζει την ίδια τη διαδικασία», κατέληξε.

 

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανείπωτη τραγωδία: Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο - «Έσβησε» στην άσφαλτο ο 60χρονος Λάμπρος

• «Φωτιά» οι τιμές των ενοικίων: Οι λόγοι που κρατήθηκαν στα ύψη – Ποιο το κόστος σε κάθε επαρχία ανάλογα με τα υπνοδωμάτια

• Τι γίνεται τελικά με την ιατροφαρμακευτική κάνναβη; Από το 2019 το ζήτημα παραγωγής στην Κύπρο

• Επιμένει ο Ζ. Κουλίας: «Θα διορίσω εγώ τον Γενικό Ελεγκτή»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός της γυναίκας που είχε εντοπιστεί νεκρή σε παραλία στη Λεμεσό

• Σε γάμο στην Κέρκυρα ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου - Δείτε φωτογραφίες



«Μπλόκο» Αννίτας σε Κουλία: Παραμένει Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας - «Επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα»

«Μπλόκο» Αννίτας σε Κουλία: Παραμένει Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας - «Επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα»

Το προγραμματισμένο ταξίδι της στη Μάλτα ανέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top