ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ στη Νέα Υόρκη: Εξέφρασε ελπίδα να τεθούν οι βάσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

ΠτΔ στη Νέα Υόρκη: Εξέφρασε ελπίδα να τεθούν οι βάσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι εργάζεται εντατικά, σε συνεργασία με την Ελλάδα, για την επίτευξη αυτού του στόχου, μιλώντας σε πανομογενειακή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Κουίνς της Ν.Υ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι προσδοκά πως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις για το Κυπριακό.

«Με επιμονή και το πείσμα που χαρακτηρίζει τον καθένα από μας, με αμετακίνητη στοχοπροσήλωση καταφέραμε αυτούς τους 18 μήνες, με τη δική σας βοήθεια, να αναζωπυρώσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και πραγματικά ευελπιστώ αυτή τη βδομάδα στη Νέα Υόρκη να τεθούν οι βάσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν», είπε.

«Πραγματικά το ελπίζω, αυτός είναι ο στόχος μας μέσα από τις επαφές τόσο τις δικές μου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, με την ολοκλήρωση της βδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ να έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή τουλάχιστον μια κοινή συνάντηση που θα δύναται να οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της κυπριακής διασποράς, που διατηρεί ζωντανό το όραμα της επανένωσης της Κύπρου. Εξέφρασε την επιθυμία να θεσμοθετήσει τις πανομογενειακές συναντήσεις, θεωρώντας τες ως σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της στενής σχέσης μεταξύ της Κύπρου και των Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό. Σημείωσε ότι η παρουσία της ομογένειας, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί ισχυρό όπλο για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο και τόνισε ότι η συμβολή τους παραμένει καθοριστική για τη διατήρηση της διεθνούς πίεσης προς την Τουρκία και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη απελευθέρωσης και επανένωσης της χώρας.

«Το 1974, η πατρίδα μας υπέστη ένα διπλό βιασμό, το προδοτικό πραξικόπημα και στη συνέχεια η τουρκική εισβολή, που την τραυμάτισε σοβαρά, τη διαίρεσε, τη λύγισε αλλά παρά τις συνεχείς προσπάθειες κάποιων για αφανισμό της, δεν την κατέστρεψε», ανέφερε.

Εξήρε τη στήριξη της ομογένειας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να προσφέρει λύσεις σε περιφερειακά ζητήματα, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Μετράμε φέτος 50 συναπτά τραγικά καλοκαίρια και πολλές ανοικτές πληγές. Παράλληλα όμως, και παρά τις επίμονες προσπάθειες κάποιων για το αντίθετο, μετράμε και 50 χρόνια στα οποία ο κυπριακός λαός, ο ελληνισμός στο σύνολο του, δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε και δεν ξέχασε. Παρά τις δυσκολίες, τον πόνο, τα προβλήματα, δεν εφησυχάσαμε και δεν παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια για επανένωση του τόπου μας», τόνισ.

«Πενήντα χρόνια μετά από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η χώρα μας παραμένει μοιρασμένη, συνεχίζει να είναι υπό κατοχή, με χιλιάδες εκτοπισμένους, με αγνοούμενους, με εγκλωβισμένους και με κατοχικά στρατεύματα. Και όλα αυτά που προανέφερα δεν είναι επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες, αλλά είναι η πραγματικότητα σε μια χώρα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ», είπε.

«Το τραγικό καλοκαίρι του 1974 και όλα όσα συνέβησαν και όλα όσα συνεχίζουν να γίνονται, έχουν ορίσει και συνεχίζουν να ορίζουν την πορεία της πατρίδας μας αλλά και την πορεία όλων μας, τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας. Ορίζουν ταυτόχρονα τις προσδοκίες μας, τις ευθύνες μας για απελευθέρωση, για τερματισμό της κατοχής, για επανένωση και για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η συνεχής κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία αποτελεί πηγή πόνου και ανησυχίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Κύπριους ανά τον κόσμο. Παρά τις δυσκολίες, τόνισε, ο κυπριακός λαός, τόσο στην Κύπρο όσο και στη διασπορά, δεν έχει συμβιβαστεί ούτε έχει ξεχάσει τον στόχο της επανένωσης.

Αναφέρθηκε και στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. «Μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης μας, καταφέραμε να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις διμερείς μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την υπογραφή του Πλαισίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Ενός Πλαισίου που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει μόνο με λιγότερες από 40 χώρες, πλείστες των οποίων είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», είπε.

«Στο ίδιο πλαίσιο με τα όσα προανέφερα, ο ρόλος και ο λόγος μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενισχυθεί ουσιαστικά, προβάλλοντας με πράξεις και όχι απλά με δηλώσεις, τη σημασία της χώρας μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άλλα Κράτη Μέλη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Όταν ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο η κρίση στην περιοχή μας, η χώρα μας, πέραν της πρωτοανακοίνωσης που κάναμε για την πρωτοβουλία – που κάποιοι μας κοροϊδεύαν στην Κύπρο- η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε ως διαμετακομιστικός σταθμός από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη μέρα με συγκεκριμένο σχεδιασμό και ανταποκριθήκαμε στη συγκεκριμένη υποχρέωση μας», σημείωσε.

Ακόμη και σήμερα που, δυστυχώς, η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς εξελίσσονται τα γεγονότα, είμαστε έτοιμοι ως Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθούμε, τόνισε περαιτέρω.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς θέσης της Κύπρου και της οικονομικής ανάπτυξης ως παράγοντες ισχύος που ενισχύουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, όπως η δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ως παράδειγμα επιτυχημένης πρωτοβουλίας της Κύπρου, που δείχνει ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή πέρα από το Κυπριακό πρόβλημα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρωτοβουλία του ανθρωπιστικού διαδρόμου, παρόλο που αρχικά αμφισβητήθηκε από κάποιους, απέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή και να μην είναι γνωστή μόνο για το Κυπριακό πρόβλημα.

«Η αναγνώριση του ρόλου μας στην περιοχή, η συνεχής ενίσχυση των σχέσεων με ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, μια ισχυρή, ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία, η επιτυχής αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – μια άλλη τεράστια πρόκληση όταν αναλάβαμε», επεσήμανε. «Έχουμε την πολιτική βούληση, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και δεν φοβόμαστε καθόλου τον διάλογο. Δίνουμε στη σημασία στους παράγοντες που προανέφερα και τους αξιοποιούμε για να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για μια μικρή χώρα, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, υπό κατοχή, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. Σάββας Τσίβικος και η Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κα Μαρία Πάπας, ενώ προβλήθηκε αφιέρωμα που ετοιμάστηκε από το ΓΤΠ για τα τη μαύρη επέτειο της εισβολής.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την ηγεσία της ομογένειας την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Αρκετά σοβαρή η κατάσταση της υγείας του προσώπου που τραυματίστηκε στη μετωπική σύγκρουση

• «Φωτιά» οι τιμές των ενοικίων: Οι λόγοι που κρατήθηκαν στα ύψη – Ποιο το κόστος σε κάθε επαρχία ανάλογα με τα υπνοδωμάτια

• Τι γίνεται τελικά με την ιατροφαρμακευτική κάνναβη; Από το 2019 το ζήτημα παραγωγής στην Κύπρο

• Επιμένει ο Ζ. Κουλίας: «Θα διορίσω εγώ τον Γενικό Ελεγκτή»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός της γυναίκας που είχε εντοπιστεί νεκρή σε παραλία στη Λεμεσό

• Σε γάμο στην Κέρκυρα ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου - Δείτε φωτογραφίες



Κυπριακό: Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έφτασε στη Νέα Υόρκη τα ξημερώματα της Κυριακής, θα έχει σειρά επαφών ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top