ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά διαφθοράς και παύσης Ελεγκτή διαμαρτυρήθηκαν πολίτες έξω από το Προεδρικό - «Αίσχος»

Κατά διαφθοράς και παύσης Ελεγκτή διαμαρτυρήθηκαν πολίτες έξω από το Προεδρικό - «Αίσχος»

Πλήθος πολιτών βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σε διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία και συμμετείχαν το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών, με τίτλο «Απέναντι στο Σύστημα της Διαφθοράς και της Συγκάλυψης». Σύμφωνα με τους διοργανωτές επρόκειτο για «διαμαρτυρία για την παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά πρωτίστως απάντηση απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς».

Πολίτες έφεραν πινακίδες όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Υπερασπιζόμαστε το κράτος και τη δημοκρατία», «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Καμιά ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή», «Απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης», «Οδυσσέα ήσουν πολύ αγέρωχος για τα σκυφτά μυαλά τους», «Η ομόφωνη στραβοσύνη είναι δικαιοσύνη» και «διεφθαρμένη κυβέρνηση, διεφθαρμένοι εισαγγελείς και δικαστές φύγετε τώρα» ενώ άλλοι φώναζαν, μεταξύ άλλων, «Τέρμα πια στη διαφθορά», «Να παραιτηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας» και «Αίσχος».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ ομιλίες εκφώνησαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, η  Μέλανη Στέλιου εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας και ο Αντριανός Χαραλάμπους εκ μέρους της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι αποχώρησε από την εκδήλωση που διοργανώθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, «καθ’ ότι παραβιάστηκε ο σκοπός και το περιεχόμενο της, βάση των οποίων είχε αποδεχτεί να συμμετέχει στην εν λόγω εκδήλωση».

Όπως αναφέρεται, «από υπερκομματική, πέραν και πάνω από τα κόμματα, η εκδήλωση μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική με εμφανή προσπάθεια εκμετάλλευσης της επιθυμίας της πλειοψηφίας των πολιτών, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης, ώστε να τερματιστεί η ατιμωρησία, που επιτρέπει στη διαφθορά να απλώνει τα πλοκάμια της παντού».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, κ. Λουκαΐδης στην ομιλία του είπε ότι «μπορεί η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη την περασμένη Τετάρτη να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους πολλούς υποψιασμένους από τα όσα απαράδεχτα βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν με βεβαιότητα όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε ένα τσουνάμι οργής και αγανάκτησης στην κοινωνία».

Δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί να επιβληθεί ο «νόμος της σιωπής» προσθέτοντας ότι η διαμαρτυρία γίνεται, με την μαζική συμμετοχή ανθρώπων από κόμματα, οργανωμένα σύνολα, πολίτες από όλους σχεδόν τους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους καθώς και ανένταχτους πολίτες, γιατί, όπως εξήγησε, «το σύστημα θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς άρπαξε με τα πλοκάμια του ακόμα ένα καθοριστικής σημασίας ανεξάρτητο θεσμό, από τους ελάχιστους που είχαν απομείνει που να μην συμμορφώνεται με τις υποδείξεις».

«Επιλέξαμε να είμαστε εδώ στο Προεδρικό, όχι μονάχα γιατί στο επίπεδο του συμβολισμού αντιπροσωπεύει την υπέρτατη εξουσία στο πολίτευμα μας. Είμαστε έξω από το Προεδρικό, πρωτίστως γιατί στην Κύπρο υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας που έστησε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και πλέον προστατεύει και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, που απογείωσε τη θεσμική διαφθορά και διαπλοκή», είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα αναλάβει με σοβαρότητα και ορθολογισμό συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έχοντας πλήρη επίγνωση του θεσμικού του ρόλου ως η κύρια δύναμη αντιπολίτευσης που οφείλει ν’ ασκεί κριτική και έλεγχο.

«Θα επιδιώξουμε ανάμεσα σε άλλα τη μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, την εφαρμογή μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, με ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, με ξεκάθαρα και μετρήσιμα κριτήρια και με γνώμονα την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου που οδήγησε στην παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής προσθέτοντας ότι «είναι ολοφάνερο ότι με αφετηρία αυτή την απόφαση οι δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής θα επιχειρήσουν να απλώσουν ένα πέπλο φόβου πάνω στην κοινωνία».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα των Οικολόγων προτείνει συγκεκριμένα ως κοινούς στόχους και προτεραιότητες στον αγώνα κατά της διαφθοράς, μεταξύ άλλων, τη νομοθετική κατοχύρωση των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Ελεγκτική Υπηρεσία, την κατοχύρωση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά τον ίδιο τρόπο που ισχύει για την Βουλή, τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, σε Δημόσιο Κατήγορο και Νομικό Σύμβουλο της Κυβέρνησης, την απόδοση ανακριτικών εξουσιών στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και την απόσυρση ή απόρριψη των νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου που στοχεύουν στη φίμωση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τέλος, ο κ. Περδίκης ανακοίνωσε την οργάνωση εκδήλωσης την ερχόμενη Τετάρτη στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία στις 19:30 με θέμα «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς μετά την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη».

Εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας η κ. Στέλιου είπε ότι μετά από μια σειρά σκανδάλων «σήμερα  φτάνουμε στο σκάνδαλο της παύσης του Γενικού Ελεγκτή» αναφέροντας ότι «και ενώ ο συγκεκριμένος Γενικός Ελεγκτής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με παραδοχή του Ανώτατου Δικαστηρίου μέσα από την απόφαση που έβγαλε, έκανε σωστά την δουλειά του, εκδιώχθηκε και παύθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά».

Υπέδειξε ότι «αντί να ελεγχθεί ο θεσμός της Γενικής Εισαγγελίας που είχε μπροστά της μεγάλα σκάνδαλα και δεν έκανε απολύτως τίποτα, που δεν έκανε την δουλειά της, εκδιώχθηκε ο άνθρωπος που τα αποκάλυψε». «Για πόσο ακόμα θα βλέπουμε την κατρακύλα αυτού του κράτους στο βούρκο της διαφθοράς;», διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα οι πολίτες να ζητήσουν κάθαρση.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για μια κόντρα μεταξύ Γιώργου Σαββίδη και Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά για την «άλωση του μόνου ενεργού ανεξάρτητου θεσμού που μπορούσε να ελέγχει την κυβέρνηση, από την ίδια την κυβέρνηση. H αποπομπή του Γενικού Ελεγκτή και ο δρόμος που ανοίγει για υποβάθμιση της υπηρεσίας, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην υποτιθέμενη προσπάθεια για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Κράτος Δικαίου αποτελεί βασικό εχέγγυο κάθε σύγχρονης δημοκρατίας, ενώ ζωτικό συστατικό του είναι η διάκριση των εξουσιών και η ανεξάρτητη δράση τους. «Αυτό απαιτούμε ως κοινωνία πολιτών», είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η οδός Προεδρικού Μεγάρου από τον κυκλικό κόμβο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι και τη συμβολή των φώτων τροχαίας των οδών Προεδρικού Μεγάρου και Αγίων Ομολογητών, παρέμεινε κλειστή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Χαλασμός Κυρίου» στην Κύπρο: Μαύρισε ο ουρανός - Κεραυνοί, βροντές και καταρρακτώδεις βροχές - Δείτε βίντεο

• Θανατηφόρο Λεμεσό: Μυστήριο παραμένει η εξαφάνιση της μοιραίας μοτοσικλέτας που έκοψε το νήμα της ζωής του 16χρονου Χαράλαμπου

• Τι μπορείτε να πετάξετε και που βρίσκονται τα πράσινα σημεία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

• Ποιες είναι οι αιτίες που σε καθιστούν ευάλωτο σε ιώσεις;

• Τουρκία: Τα εξαφανισμένα παιδιά - η υπόθεση της Ναρίν

• Καθηλωμένος στο κρεβάτι του Έλληνας τραγουδιστής μετά από πτώση



Αντωνίου για διαμαρτυρία έξω από Προεδρικό:  Κανένας δεν μπορεί να «κουνάει το δάκτυλο» στον άλλο

Αντωνίου για διαμαρτυρία έξω από Προεδρικό: Κανένας δεν μπορεί να «κουνάει το δάκτυλο» στον άλλο

Στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ, στο θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό και στις αναφορές βουλευτή του ΔΗΚΟ για τον Γενικό Ελεγκτή, αναφέρθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top