Εμπνευσμένοι από τη φυσική αρχιτεκτονική του ανθρώπινου οστού, οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Πρίνστον ανέπτυξαν ένα νέο υλικό με βάση το τσιμέντο, που ενισχύει σημαντικά τη σκληρότητα του παραδοσιακού σκυροδέματος.
Αυτό το καινοτόμο υλικό αντιστέκεται στο ράγισμα και την ξαφνική αστοχία, καθιστώντας το μια πολλά υποσχόμενη λύση για πιο ανθεκτικές και μακροχρόνιες αρχιτεκτονικές κατασκευές, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίο και σε ανάρτηση στο Χ.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρέζα Μοΐνι και τον υποψήφιο διδάκτορα Σασάνκ Γκούπτα, από το Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Πρίνστον, δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials.
Η μελέτη εισάγει ένα μοναδικό σχέδιο που ενσωματώνει κυλινδρικούς και ελλειπτικούς σωλήνες μέσα στην πάστα τσιμέντου. Μιμούμενος τη δομή του οστού, συγκεκριμένα τα σωληνοειδή οστεόνια που βρίσκονται στο ανθρώπινο φλοιώδες οστό, αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στο σκυρόδεμα να παγιδεύει και να καθυστερεί τη διάδοση των ρωγμών. Αυτός ο μηχανισμός απορροφά περισσότερη ενέργεια, μειώνοντας την πιθανότητα ξαφνικής κατάρρευσης.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που ενισχύουν το σκυρόδεμα με την προσθήκη ινών ή πλαστικών, η προσέγγιση της ομάδας του Πρίνστον επικεντρώνεται στον γεωμετρικό σχεδιασμό. Ελέγχοντας προσεκτικά το μέγεθος, το σχήμα και τον προσανατολισμό των σωλήνων, επιτυγχάνουν ένα υλικό που είναι 5,6 φορές πιο ανθεκτικό στη φθορά από το τυπικό σκυρόδεμα.
Η χρήση προηγμένων τεχνικών κατασκευής όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της εσωτερικής αρχιτεκτονικής του υλικού. Αυτή η μέθοδος ανοίγει δυνατότητες για τη δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων εξαρτημάτων από σκυρόδεμα για διάφορες αρχιτεκτονικές εφαρμογές, που κυμαίνονται από υποδομές έως προσόψεις κτιρίων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διαδοχικές κακοκαιρίες χτυπούν το νησί – Θα πέσουν χιόνια αλλά θα μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα;
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις