ΔΙΕΘΝΗ

Eπιστήμονες κατασκεύασαν νέο ανθεκτικό υλικό για οικοδομές - «Υποσχόμενη λύση»

Eπιστήμονες κατασκεύασαν νέο ανθεκτικό υλικό για οικοδομές - «Υποσχόμενη λύση»

Εμπνευσμένοι από τη φυσική αρχιτεκτονική του ανθρώπινου οστού, οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Πρίνστον ανέπτυξαν ένα νέο υλικό με βάση το τσιμέντο, που ενισχύει σημαντικά τη σκληρότητα του παραδοσιακού σκυροδέματος.

Αυτό το καινοτόμο υλικό αντιστέκεται στο ράγισμα και την ξαφνική αστοχία, καθιστώντας το μια πολλά υποσχόμενη λύση για πιο ανθεκτικές και μακροχρόνιες αρχιτεκτονικές κατασκευές, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίο και σε ανάρτηση στο Χ.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρέζα Μοΐνι και τον υποψήφιο διδάκτορα Σασάνκ Γκούπτα, από το Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Πρίνστον, δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials.

Η μελέτη εισάγει ένα μοναδικό σχέδιο που ενσωματώνει κυλινδρικούς και ελλειπτικούς σωλήνες μέσα στην πάστα τσιμέντου. Μιμούμενος τη δομή του οστού, συγκεκριμένα τα σωληνοειδή οστεόνια που βρίσκονται στο ανθρώπινο φλοιώδες οστό, αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στο σκυρόδεμα να παγιδεύει και να καθυστερεί τη διάδοση των ρωγμών. Αυτός ο μηχανισμός απορροφά περισσότερη ενέργεια, μειώνοντας την πιθανότητα ξαφνικής κατάρρευσης.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που ενισχύουν το σκυρόδεμα με την προσθήκη ινών ή πλαστικών, η προσέγγιση της ομάδας του Πρίνστον επικεντρώνεται στον γεωμετρικό σχεδιασμό. Ελέγχοντας προσεκτικά το μέγεθος, το σχήμα και τον προσανατολισμό των σωλήνων, επιτυγχάνουν ένα υλικό που είναι 5,6 φορές πιο ανθεκτικό στη φθορά από το τυπικό σκυρόδεμα.

Η χρήση προηγμένων τεχνικών κατασκευής όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της εσωτερικής αρχιτεκτονικής του υλικού. Αυτή η μέθοδος ανοίγει δυνατότητες για τη δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων εξαρτημάτων από σκυρόδεμα για διάφορες αρχιτεκτονικές εφαρμογές, που κυμαίνονται από υποδομές έως προσόψεις κτιρίων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Χαλασμός Κυρίου» στην Κύπρο: Μαύρισε ο ουρανός - Κεραυνοί, βροντές και καταρρακτώδεις βροχές - Δείτε βίντεο

• Θανατηφόρο Λεμεσό: Μυστήριο παραμένει η εξαφάνιση της μοιραίας μοτοσικλέτας που έκοψε το νήμα της ζωής του 16χρονου Χαράλαμπου

• Τι μπορείτε να πετάξετε και που βρίσκονται τα πράσινα σημεία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

• Ποιες είναι οι αιτίες που σε καθιστούν ευάλωτο σε ιώσεις;

• Τουρκία: Τα εξαφανισμένα παιδιά - η υπόθεση της Ναρίν

• Καθηλωμένος στο κρεβάτι του Έλληνας τραγουδιστής μετά από πτώση



Πλήθος κόσμου έξω από το Προεδρικό - Διαμαρτυρία για παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Δείτε φωτογραφίες

Πλήθος κόσμου έξω από το Προεδρικό - Διαμαρτυρία για παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Δείτε φωτογραφίες

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά της διαφθοράς, την οποία ανακοίνωσε το ΑΚΕΛ, με τον Στέφανο Στεφάνου να καλεί την κοινωνία σε συστράτευση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top