ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O DBRS επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB (High) - Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την υπεύθυνη πολιτική, λέει ο ΥΠΟΙΚ

O DBRS επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB (High) - Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την υπεύθυνη πολιτική, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Ο οίκος Morningstar DBRS επιβεβαίωσε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB (High) και τη ίδια ώρα αναθεώρησε την προοπτική  από σταθερή σε θετική.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η θετική τάση αντανακλά την άποψη ότι το δημόσιο χρέος είναι πιθανό να συνεχίσει να βελτιώνεται, σημειώνοντας ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο ΑΕΠ μειώθηκε από 99,3% το 2021 σε 77,4% το 2023.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω στο 65,4% του ΑΕΠ το 2025, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, τις αυξανόμενες εξαγωγές υπηρεσιών και τις ισχυρές κατασκευαστικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Οίκο.

Παράλληλα παρατίθεται η τοποθέτηση της Κομισιόν που προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ στην Κύπρο θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,9% το 2024 και το 2025, σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για τη ζώνη του ευρώ. Οι ευνοϊκές εξελίξεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση αναμένεται να ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, σημειώνεται.

Ο οίκος Morningstar DBRS επισημαίνει επίσης ότι κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 14,2% σε ετήσια βάση, λόγω υψηλότερων φόρων εισοδήματος και κοινωνικών εισφορών,  που ξεπέρασαντην αύξηση 9,4% στις δημόσιες δαπάνες. 

Οι αξιολογήσεις BBB για την ΚΔ, σημειώνει το δελτίο Τύπου, υποστηρίζονται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και από μια μέτρια επιβάρυνση λόγω τόκων.

Αναφέρει όμως ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου συνεχίζουν να περιορίζονται από το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που βασίζεται στις υπηρεσίες, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς. Η Κύπρος, προστίθεται, αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές προκλήσεις λόγω ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα και του συγκριτικά χαμηλού ακόμα επιπέδου παραγωγικότητας της εργασίας στην οικονομία.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την υπεύθυνη πολιτική, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε BBB(high) και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική από τον Οίκο «Morningstar DBRS»

Ο κ. Κεραυνός προσθέτει ότι η Κυβέρνηση, ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει από τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον, θα συνεχίσει αυτή την πολιτική τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, όσο και τα δημόσια οικονομικά, προωθώντας τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων ευκαιριών για συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας με παράλληλη μείωση του δημόσιου χρέους.

Στη γραπτή δήλωση του κ. Κερανού αναφέρεται ότι ο Οίκος Morningstar DBRS βασίζει την απόφαση του για αναβάθμιση της προοπτικής σε θετική στη μείωση του δημόσιου χρέους η οποία αναμένεται να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια.  Το ποσοστό του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε από 99,3% το 2021 σε 77,4% το 2023, σημειώνει. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω στο 65,4% του ΑΕΠ το 2025 λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των δημοσιονομικών πλεονασμάτων».

Σύμφωνα με τον Οίκο, συνεχίζει ο Υπουργός Οικονομικών, η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, τις αυξανόμενες εξαγωγές υπηρεσιών και τις ισχυρές κατασκευαστικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Η ΕΕ, αναφέρεει, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2024 και το 2025, σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης 1,1% της ευρωζώνης.

Κατά τον κ. Κεραυνό, οι ευνοϊκές εξελίξεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση, με τη σειρά τους, αναμένεται να ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων. «Η ισχυρή αύξηση των εσόδων υπήρξε βασικός μοχλός των δημοσιονομικών πλεονασμάτων τα τελευταία χρόνια. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 14,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, λόγω των αυξημένων εσόδων φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων που ξεπέρασαν σαφώς την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 9,4%».

Ο Οίκος Morningstar DBRS θεωρεί ότι τα δημόσια οικονομικά είναι πιθανό να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ισχυρή, αν και επιβραδυνόμενη, αύξηση των εσόδων, η οποία θα αντισταθμίσει τις μέτριες πιέσεις δαπανών που προκύπτουν από την αύξηση των μισθών του δημοσίου, τις δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση και την ανάπτυξη του σχεδίου «ενοίκιο έναντι δόσης», προσθέτει ο Υπουργός. «Το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας από τον Απρίλιο του 2024 προβλέπει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο 2,9% του ΑΕΠ το 2024 και στο 2,8% το 2025».

Σύμφωνα με τον Οίκο, συνεχίζει, η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε BBB(high) υποστηρίζεται από το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και τη μέτρια επιβάρυνση από τόκους. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οίκο DBRS, η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αποτελεί σημαντική βάση για τη θεσμική ποιότητα που παρουσιάζει, καταλήγει ο Μάκης Κεαυνός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ερασιτέχνης μετεωρολόγος στο «Τ»: Τι δείχνουν τα μηναλλάγια – Πότε να περιμένουμε βροχές και χιόνια

• Διονύσης Πρώιος: Όταν ράγισε καρδιές για τον γιο του–«Πριν πεθάνει είπε σε όλους να με προσέχουν»

• Τηλεργασία στο Δημόσιο: Ικανοποιούνται οι βασικές αρχές; Πόσες μέρες θα δικαιούνται και πότε αναμένεται να εφαρμοστεί

• Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό «μενού» - Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση

• «Δυσλειτουργία στο Matrix»: Οι πράσινες κουκίδες που εμφανίστηκαν στον ουρανό και «τρομοκράτησαν» τους χρήστες του διαδικτύου

• Σχιζοφρένεια: Ο παράγοντας της παιδικής ηλικίας που εκτοξεύει τον κίνδυνο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς επηρεάζει την Κύπρο το μπαράζ επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Αναμένεται κλιμάκωση;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς επηρεάζει την Κύπρο το μπαράζ επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Αναμένεται κλιμάκωση;

Την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έφεραν οι συνεχείς επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, με τη διεθνή κοινότητα να φοβάται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top