ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουνάμι αντιδράσεων για την απόλυση Οδυσσέα - Οι σκέψεις Χριστοδουλίδη για τον αντικαταστάτη - Ποιοι οι μνηστήρες

Τσουνάμι αντιδράσεων για την απόλυση Οδυσσέα - Οι σκέψεις Χριστοδουλίδη για τον αντικαταστάτη - Ποιοι οι μνηστήρες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ανάμεσα στην κοινωνία μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Στο στόχαστρο της αντίδρασης, μπήκε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος κατηγορείται ότι «δραπέτευσε. Από την κρίση αφήνοντάς την Αννίτα Δημητρίου ως προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, να υπογράψει την απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου να επιστρέφει τα πυρά, λέγοντας πως  «κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Μιλώντας στον Αντ1, ο Γιάννης Αντωνίου ανέφερε ότι το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένο εδώ και μήνες.

Την ίδια ώρα, η παύση του Γενικού Ελεγκτή δημιουργεί έντονη δυσφορία ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, με το ΑΚΕΛ να διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, έξω από το προεδρικό μέγαρο. Μια απόφαση, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΔΗΣΥ, ο οποίος κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο λαϊκισμός και η χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών του κράτους πλήττει πρωτίστως τη δημοκρατία. Ο ΔΗΣΥ καλεί την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο να δράσουν άμεσα για την ενίσχυση, την ανεξαρτησία, την ομαλή λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθώς και της διασφάλισης της αντικειμενικότητας και του υψηλού επιπέδου του έργου της.

Τις τελευταίες ώρες στη δημόσια σφαίρα μπαίνει και το ζήτημα της δικαστικής εξουσίας και κατά πόσο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν αμερόληπτη ή όχι κάτι το οποίο θεωρείται άκρως επικίνδυνο, αν μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε ως κοινωνία ότι οι δικαστές του Ανωτάτου αποφάσισαν υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων. Νομικοί κύκλοι εξηγούν πως το Ανώτατο έκρινε το ύφος και την έκταση των αντιδράσεων του Γενικού Ελεγκτή σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα 15 περιστατικά, που ήταν ενώπιον του Συμβουλίου. Το έργο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν ήταν το επίδικο θέμα.

Από την άλλη, ο έγκριτος νομικός Αντώνης Δημητρίου δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ πως τόσο η προδικαστική απόφαση για απόρριψη ένστασης του Οδυσσέα όσο και η απόφαση για παύση του Γενικού Ελεγκτή ανοίγει τον δρόμο πλέον για να δούμε και νέες αιτήσεις για παύση κρατικών αξιωματούχων από άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Κρατικοί αξιωματούχοι είναι μεταξύ άλλων ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Ελεγκτής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Για την παύση του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια στο Σύνταγμα ότι μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση εσχάτης προδοσίας ή για ανικανότητα λόγω υγείας.

Οι μνηστήρες για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος επιστρέφει σήμερα από την Αθήνα, αναμένεται ότι θα κλείσει το κεφάλαιο του διορισμού νέου Γενικού Ελεγκτή πριν από το ερχόμενο Σάββατο, όπου αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη.

Τις τελευταίες ώρες ακούγονται κάποια ονόματα τα οποίο βρίσκονται στο τραπέζι για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή. Πρόκειται για τους: Σταύρο Παντζαρή Πρόεδρο ΔΣ του Ελεγκτικού οίκου «EY», Θεοδόση Τσιόλα πρώην Γεν. Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέα Αντωνιάδη Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και Κυριάκο Ιορδάνους Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Τα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή έχει αναλάβει προσωρινά ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής, Κυριάκος Κυριάκου.

Έρχεται νέο κίνημα;

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Οδυσσέα φαίνεται ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και αναμένεται ότι θα αλλάξει τον κομματικό χάρτη, κάτι που ίσως δούμε να παίρνει σάρκα και οστά το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2026 και όπως γράψαμε ξανά, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φωνές που ακούγονται τα τελευταία 24ωρα από βουλευτές διαφόρων κομμάτων για την απογοήτευση που ένιωσαν στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν και η δήλωση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου η οποία είπε πως, εκεί που επιβάλλει το κατεστημένο τη φίμωση, ξεκινά η βούληση του λαού. Η Κύπρος δεν έγινε Μεξικό, την κάνατε και όλοι εμείς οι “ανάρμοστοι” είμαστε έτοιμοι».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Βροχή» οι καταγγελίες για συνεργεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων - Χρέωσαν γυναίκα 500 ευρώ για... πάρκινγκ

• Διελεύσεις από οδοφράγματα: Μειώθηκαν οι Ε/κ στα κατεχόμενα, αυξήθηκαν οι Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές – Όσα «λένε» οι αριθμοί

• Ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο - Καταστράφηκαν 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ

• Βίντεο: Η στιγμή που άγαλμα χτύπησε στο κεφάλι και σκότωσε 30χρονη τουρίστρια στην Ιταλία - Ερευνάται αν το έριξαν παιδιά

• Συννεφιασμένο σκηνικό με βροχές και καταιγίδα - Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top