ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα η Σλοβενία που ασκεί την προεδρία αυτού του οργάνου.

Η συνεδρίαση, την οποία ζήτησε η Αλγερία, θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (22.00 ώρα Κύπρου).

Εξάλλου, σε μια άλλη εξέλιξη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη εντός των επόμενων 12 μηνών και να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ, με ένα ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό και ήδη καταγγέλθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το ψήφισμα που ήταν υπό συζήτηση από την Τρίτη μεταξύ των 193 μελών του Οργανισμού, ήταν επακόλουθο της γνωμοδότησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο τον Ιούλιο έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη» και το Ισραήλ υποχρεούται «να την τερματίσει (…) το συντομότερο δυνατόν». Το ΔΠΔ εξέταζε το θέμα της ισραηλινής κατοχής των εδαφών αυτών από το 1967, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Τσεχία, Αργεντινή κ.α.) και 43 αποχές. Στο κείμενο αυτό «απαιτείται» από το Ισραήλ «να βάλει τέλος χωρίς καθυστέρηση στην αθέμιτη παρουσία του» στα παλαιστινιακά εδάφη «το αργότερο εντός 12 μηνών μετά την υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος». Στο προσχέδιο του ψηφίσματος δινόταν διορία μόνο 6 μηνών.

Η Γενική Συνέλευση «αξιώνει» επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, να σταματήσουν οι νέοι εποικισμοί, να επιστραφούν τα εδάφη και οι ιδιοκτησίες που έχουν κατασχεθεί και μιλά για την πιθανότητα επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Το ψήφισμα ζητά από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων από τους εβραϊκούς οικισμούς και η παράδοση όπλων στο Ισραήλ, εφόσον υπάρχουν «εύλογες» υπόνοιες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα παλαιστινιακά εδάφη. Και, επίσης, να επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα που συμμετέχουν «στη διατήρηση της αθέμιτης παρουσίας του Ισραήλ» στα κατεχόμενα.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη, ο Παλαιστίνιος Πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε τις χώρες μέλη «να επιλέξουν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και να στηρίξουν το ψήφισμα, το πρώτο που υποβλήθηκε εξ ονόματος του κράτους-παρατηρητή της Παλαιστίνης που μόλις πρόσφατα απέκτησε αυτό το δικαίωμα.

Μολονότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, το Ισραήλ έσπευσε να καταγγείλει αυτό το κείμενο. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι η απόφαση «ενθαρρύνει την τρομοκρατία και βλάπτει τις πιθανότητες για ειρήνη».

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κατήγγειλε επίσης «την εμπρηστική διατύπωση» του κειμένου που δεν αναφέρει ότι «η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, ασκεί την εξουσία στη Γάζα» και τόνισε ότι «το μεροληπτικό ψήφισμα» δεν προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παύλος Χατζημάρκου - Πότε θα τελεστεί η κηδεία

• Μακάβριο λάθος στη Λάρνακα: Έστειλαν φέρετρο σε κηδεία με… άλλη γυναίκα

• Αλλάζει ώρα στην εκπομπή της Αριστοτέλους ο Alpha - Το πρόγραμμα που «εκτοπίζει» την παρουσιάστρια

• Τα πέντε τρανταχτά λάθη ιατροδικαστών που έμειναν στην Ιστορία - Δείτε βίντεο

• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι «μαγικοί» αριθμοί για τα 12 εκ. ευρώ

• Καταδίωξη στην Ποταμιά: Τέσσερα τα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση



ΠτΔ για θάνατο 24χρονου: «Όσοι έχουν στοιχεία μπορούν να τα δώσουν στις Αρχές»

ΠτΔ για θάνατο 24χρονου: «Όσοι έχουν στοιχεία μπορούν να τα δώσουν στις Αρχές»

Στο Κυπριακό, στις δηλώσεις Λαβρόφ, αλλά και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε απόψε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top