ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με πανό στη Λευκωσία κατά της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με πανό στη Λευκωσία κατά της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης έξω από τον χώρο όπου διεξάγεται το συνέδριο «Doing Business with Israel», που διοργανώνει το Invest Cyprus, στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις οργανώσεις United for Palestine Cyprus, ΑΦΟΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΝΕΔΑ, Far Right Watch, Genocide Free Cyprus, Diem25 και Πρωτοβουλία ενάντια στη φασιστική απειλή.

Οι διαμαρτυρόμενοι, κρατώντας πανό γραμμένα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, φώναξαν συνθήματα και στις δύο γλώσσες, με τα οποία εκδήλωναν τη στήριξή τους στους Παλαιστινίους καταδίκαζαν τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και καλούσαν την Κυπριακή Δημοκρατία να διακόψει τη συνεργασία με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές, «η συνενοχή στη γενοκτονία των Παλαιστινίων είναι ουσιαστικά η επίσημη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, ωστόσο αυτό σπάνια αμφισβητείται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης».

Προστίθεται ότι η διαμαρτυρία που διοργανώθηκε «είναι μια αυστηρά μη βίαιη, ειρηνική διαμαρτυρία που στοχεύει να προκαλέσει την Κυβέρνηση είτε να σταματήσει να είναι συνένοχη, τερματίζοντας όλες τις εμπορικές, όλες τις επιχειρηματικές και όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες και βοήθεια είτε να εξηγήσει στο κυπριακό κοινό γιατί η συνενοχή σε μια γενοκτονία είναι προς το συμφέρον της ανθρωπότητας, στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Ακόμη, οι διοργανωτές απαιτούν τον τερματισμό όλων των εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών με το Ισραήλ, το μποϊκοτάζ, τον τερματισμό επενδύσεων και την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, καθώς και τον τερματισμό της χρήσης των κυπριακών λιμανιών, αεροδρομίων και εναέριου χώρου για παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μάρκος Οικονόμου, εκ μέρους της οργάνωσης United for Palestine Cyprus, ανέφερε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε από την Κύπρο δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία μαζί με το γενοκτόνο Ισραήλ».

Κάνοντας λόγο για «στροφή της κυπριακής Κυβέρνησης από το 2011, προσφέροντας απλόχερα υπηρεσίες και δημιουργώντας συμφωνίες οικονομικής, στρατιωτικής και γεωπολιτικής σημασίας, ιδιαίτερα για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ότι «όλα αυτά έχουν οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι συνένοχη στη γενοκτονία που διαδραματίζεται σήμερα στη Γάζα».

«Το λιγότερο που θα μπορούσε και θα έπρεπε η Κυβέρνηση να έκανε είναι να σταματήσει την οποιαδήποτε συμμαχία στρατιωτικού είδους και οποιαδήποτε συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο», είπε ο κ. Οικονόμου. Αντί τούτου, συνέχισε, «θέλουν να εντείνουν την οικονομική συνεργασία και τη στρατηγική και ιδιαίτερα θέλουν να εντείνουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Καταληκτικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το Great Sea Interconnector (GSI) «είναι μια προσπάθεια να εξασφαλίσει το Ισραήλ την κυριαρχία στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε με τον πιο απλό τρόπο να διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία τέτοιου τύπου».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιχειρήσεις: «Βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού» - Ο λόγος που συνεχίζει το πρόβλημα με την ηχορύπανση και η φετινή σεζόν

• Ακόμα ψάχνουν την «χρυσή τομή» για το πράσινο βέλος - Εκ νέου στη Βουλή το ζήτημα

• Λετυμπιώτης: Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα

• Φαράγγι της Σαμαριάς: Από τι πέθανε η 32χρονη τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

• Βανδάλισαν τα γραφεία της ΙΣΟΤΗΤΑΣ - Ψάχνουν τους δράστες - Δείτε φωτογραφία

• Eurovision 2025: Η ΕΡΤ τα αλλάζει όλα - Θα αποφασίσει το κοινό για το τραγούδι



Η παύση Οδυσσέα: Η οργή της κοινωνίας  - «Είμαστε Βενεζουέλα» - Χάθηκε η τελευταία χαραμάδα ελπίδας κατά της διαφθοράς

Η παύση Οδυσσέα: Η οργή της κοινωνίας - «Είμαστε Βενεζουέλα» - Χάθηκε η τελευταία χαραμάδα ελπίδας κατά της διαφθοράς

Είμαστε ή όχι Βενεζουέλα τελικά;  Ένα ερώτημα το οποίο πλανάται πάνω από τον Κυπριακό ουρανό από χθες Τετάρτη, όπου το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με μία απόφαση 209 σελίδων έπαυσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη κρίνοντάς τον ανίκανο και ακατάλληλο, να εκτελεί τα καθήκοντά του. Το ξέσπασμα της κοινωνίας ήταν άμεσο, με τα κοινωνικά δίκτυα να παίρνουν φωτιά, καταδικάζοντας την απόφαση, αλλά κυρίως το λεκτικό του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top