ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Αποτελεσματικό νομικό μέσο η επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Τατάρ: «Αποτελεσματικό νομικό μέσο η επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Η  «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» αποτελεί ένα "αποτελεσματικό και προσβάσιμο εσωτερικό ένδικο μέσο" και η συμμόρφωση των αποφάσεών της με το διεθνές δίκαιο έχει επιβεβαιωθεί από το ΕΔΑΔ, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας στην τελετή έναρξης του "νέου δικαστικού έτους" στα κατεχόμενα, ενώ αναφορά στην «επιτροπή» έγινε κι από άλλους ομιλητές.

Ο Πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, είπε πως «δεν είναι ούτε νομικά ούτε ανθρώπινα αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ποινικοποιεί τις πράξεις που έγιναν στη Βόρεια Κύπρο, να θέτει άτομα υπό καθεστώς εγκληματία και να δημιουργεί με αυτό τον τρόπο κλίμα ανησυχίας», αναφερόμενος στις συλλήψεις στην Κυπριακή Δημοκρατία υπόπτων για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το «δικαστικό σώμα» θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων στην «επιτροπή». Πρόσθεσε ότι "είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να δημιουργούμε πόρους προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το δικαστικό μας σώμα θα εκπληρώσει αυτό το σημαντικό έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε.

Ο «πρόεδρος» του «ανώτατου δικαστηρίου», Μπερτάν Οζερντάγ δήλωσε ότι «για την ανάπτυξη της χώρας, την ενίσχυση του κράτους και την κοινωνική ευημερία πρέπει να γίνεται σεβαστή η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να υπακούονται άνευ όρων οι δικαστικές αποφάσεις».

"Η εποπτεία στη δημόσια σφαίρα είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί η πίστη των ανθρώπων στη δικαιοσύνη, να εδραιωθεί καλύτερα η δημόσια τάξη, να βλέπουν το κράτος και το μέλλον με ισχυρή ελπίδα και όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες μετά την εποπτεία πρέπει να τεθούν υπό δικαστικό έλεγχο", πρόσθεσε.

Ο κ. Οζερντάγ ανέφερε ότι πρόσφατα, υπό το φως των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, έγιναν προσπάθειες να αποτραπεί η διευθέτηση περιουσιακών διεκδικήσεων, που αποτελούν μέρος του Κυπριακού, "με φιλικές μεθόδους", και ότι πρέπει να αναγνωριστεί η άποψη ότι το περιουσιακό πρόβλημα στην Κύπρο αποτελεί προέκταση του κυπριακού προβλήματος και  το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, τόνισε τη σημασία των "αρχών της αξιοκρατίας και της ασφάλειας δικαίου", και σημείωσε ότι η παραβίαση της αξιοκρατίας σε επίπεδο παραβίασης του «συντάγματος» αποτελεί νομική αναπηρία.

Αναφερόμενος στις συλλήψεις που έγιναν στην Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τις ακίνητες περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές, ο Εσένταγλι υποστήριξε τα εξής: «Δεν είναι ούτε νομικά ούτε ανθρώπινα αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ποινικοποιεί τις πράξεις που έγιναν στη Βόρεια Κύπρο, να θέτει άτομα υπό καθεστώς εγκληματία και να δημιουργεί με αυτό τον τρόπο κλίμα ανησυχίας».

«Χωρίς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, θα πρέπει να δηλωθεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και νομιμότητα στην προσφυγή σε ποινικές κυρώσεις που στοχεύουν μεμονωμένα Τουρκοκύπριους ή άτομα που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην 'τδβκ' σχετικά με το θέμα των ακινήτων, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της τρέχουσας πολιτικής διαφοράς», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «δεν φαίνεται ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι θα διεξαχθεί αμερόληπτη και δίκαιη δίκη για τους κρατούμενους στις προαναφερθείσες υποθέσεις».

Ο «γενικός εισαγγελέας», Σαρπέρ Αλτιντζίκ, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του "κανονισμού" για την αποφυλάκιση υπό όρους και υποστήριξε ότι στην τρέχουσα μορφή του δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της επανένταξης των κρατουμένων, αλλά έχει καταστήσει αναποτελεσματικές τις ποινές που έχουν επιβληθεί από τα "δικαστήρια".

Έδωσε κι αυτός έμφαση στη σημασία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» λέγοντας ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της, καθώς  αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το ψευδοκράτος και την Τουρκία από την άποψη του διεθνούς δικαίου. Ανέφερε ότι «είναι αποδεκτή ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, και ότι θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις όσο το δυνατόν για περισσότερες αιτήσεις, σύμφωνα με τον νόμο, και οι ελληνοκυπριακές περιουσίες που παραμένουν στο βορρά θα πρέπει να μεταφερθούν σε τουρκοκυπριακό ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιχειρήσεις: «Βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού» - Ο λόγος που συνεχίζει το πρόβλημα με την ηχορύπανση και η φετινή σεζόν

• Ακόμα ψάχνουν την «χρυσή τομή» για το πράσινο βέλος - Εκ νέου στη Βουλή το ζήτημα

• Λετυμπιώτης: Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα

• Φαράγγι της Σαμαριάς: Από τι πέθανε η 32χρονη τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

• Βανδάλισαν τα γραφεία της ΙΣΟΤΗΤΑΣ - Ψάχνουν τους δράστες - Δείτε φωτογραφία

• Eurovision 2025: Η ΕΡΤ τα αλλάζει όλα - Θα αποφασίσει το κοινό για το τραγούδι



Η παύση Οδυσσέα: Η οργή της κοινωνίας  - «Είμαστε Βενεζουέλα» - Χάθηκε η τελευταία χαραμάδα ελπίδας κατά της διαφθοράς

Η παύση Οδυσσέα: Η οργή της κοινωνίας - «Είμαστε Βενεζουέλα» - Χάθηκε η τελευταία χαραμάδα ελπίδας κατά της διαφθοράς

Είμαστε ή όχι Βενεζουέλα τελικά;  Ένα ερώτημα το οποίο πλανάται πάνω από τον Κυπριακό ουρανό από χθες Τετάρτη, όπου το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με μία απόφαση 209 σελίδων έπαυσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη κρίνοντάς τον ανίκανο και ακατάλληλο, να εκτελεί τα καθήκοντά του. Το ξέσπασμα της κοινωνίας ήταν άμεσο, με τα κοινωνικά δίκτυα να παίρνουν φωτιά, καταδικάζοντας την απόφαση, αλλά κυρίως το λεκτικό του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top