ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο

Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο

Η τιμή του καφέ έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως, με τα κόστη να αγγίζουν πλέον τα £5 στο Λονδίνο ή τα $7 στη Νέα Υόρκη για μια κούπα καφέ. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια «καταιγίδα» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές καφέ παγκοσμίως.

Η τιμή των ακατέργαστων κόκκων στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα», σύμφωνα με την αναλύτρια Judy Ganes. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως οι προβληματικές σοδειές, η εξάντληση των αποθεμάτων και η στροφή των Βιετναμέζων αγροτών στην καλλιέργεια του durian, ενός φρούτου με έντονη οσμή, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα.

Η απώλεια καλλιεργειών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ Arabica, και η στροφή των αγροτών του Βιετνάμ στο φρούτο ντούριαν λόγω της μεγαλύτερης κερδοφορίας, έχουν μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές καφέ Robusta. Η προσφορά από άλλες χώρες όπως η Κολομβία, η Αιθιοπία και η Ουγκάντα δεν αρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, οδηγώντας σε ρεκόρ τιμών στις εμπορικές αγορές.

Οι αυξήσεις αυτές ήδη προβληματίζουν τους χονδρέμπορους και τους καταναλωτές. Ο Paul Armstrong, ιδιοκτήτης της Carrara Coffee Roasters, αναφέρει ότι οι τιμές των προμηθειών του αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι καφετέριες ίσως αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Παρόλο που η άνοδος των τιμών των κόκκων καφέ δεν μεταφράζεται πάντα σε αύξηση των τιμών στα καταστήματα, πολλοί καταναλωτές ήδη αισθάνονται το βάρος των αυξήσεων. Ο Felipe Barretto Croce, CEO της FAFCoffees στη Βραζιλία, επισημαίνει ότι το κόστος του καφέ παραμένει σχετικά χαμηλό ως πολυτελές αγαθό, ειδικά για οικιακή χρήση, αν και η αλλαγή κλιματολογικών συνθηκών και οι οικονομικές προκλήσεις μπορεί να το καταστήσουν ακριβότερο στο μέλλον.

Η ερχόμενη σοδειά στην Βραζιλία θεωρείται «κρίσιμη» για την ισορροπία της αγοράς, ενώ η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ. Προτάσεις όπως η επιβολή ενός «πράσινου φόρου» για επενδύσεις σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας.

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από BBC

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου

• Έφη Ξάνθου στο «Τ»: Οι προτάσεις που δέχθηκε από κόμματα - Ο λόγος που επέλεξε το Volt

• Αφορά γονείς: Αυτοί έλαβαν εφάπαξ 150 ευρώ - Αναλυτικά όλα τα επιδόματα για τους μαθητές - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

• Τύπος βούτηξε σε φυσική πισίνα και εξαφανίστηκε: Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των φίλων του για να τον βρουν -Βίντεο

• Βαφεάδης: Ερευνώνται οι λόγοι για την έλλειψη επαγγελματιών οδηγών

• Η πλουσιότερη ευρωπαϊκή χώρα αναζητά εργάτες - Μηνιαίες αποδοχές άνω των 6.000 ευρώ



Απολύθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης- «Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός μου»

Απολύθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης- «Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός μου»

Την απόφασή του στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο. Με ομόφωνη απόφαση παύεται άμεσα ο Γενικός Ελεγκτής από τα καθήκοντά του. Η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top