ΥΓΕΙΑ

Ηλικία: Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αποδεχθούμε ότι δεν έχουμε κάποια πάθηση, αλλά «απλά γερνάμε»

Ηλικία: Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αποδεχθούμε ότι δεν έχουμε κάποια πάθηση, αλλά «απλά γερνάμε»

Συχνά, όταν οι γιατροί αναφέρουν ότι κάποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με την ηλικία, οι ασθενείς αντιδρούν με αρνητική ή και προσβλητική διάθεση απέναντι στον ειδικό.

«Ποτέ μην λέτε τη λέξη γέρος» λέει χαρακτηριστικά η δρ Faith Coleman, μια έμπειρη ιατρός, που εξετάζει αυτή την αντίφαση και την δυσκολία που έχουμε να αποδεχτούμε ότι η γήρανση μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας.

Η αλήθεια πίσω από τη γήρανση

Η Δρ. Coleman εξηγεί ότι οι αλλαγές που παρατηρούμε με την ηλικία, όπως η μείωση της μυϊκής δύναμης ή οι αλλαγές στις αρθρώσεις, δεν είναι πάντα αποτέλεσμα σοβαρών ασθενειών αλλά της φυσιολογικής γήρανσης. Αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα βιολογικών διεργασιών, όπως η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και η φθορά του DNA. Σύμφωνα με τον Δρα. Robert Neil Butler, ο οποίος εισήγαγε τον όρο «ageism» για να περιγράψει τη διάκριση λόγω ηλικίας, η κοινωνία μας συχνά υποτιμά τη φυσική γήρανση. Η αντίληψη αυτή συχνά οδηγεί σε αρνητικές στάσεις απέναντι στους ηλικιωμένους και τις αναπόφευκτες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.

Η άρνηση της γήρανσης

Οι ασθενείς συχνά θέλουν να βρουν μια συγκεκριμένη ασθένεια που να εξηγεί τα προβλήματά τους, παρά να αποδεχτούν ότι απλά γερνούν και αυτή η φυσιολογική φθορά του χρόνου επηρεάζει την υγεία τους. Όπως επισημαίνει η δρ Coleman, αυτή η άρνηση μπορεί να οδηγήσει σε περιττές εξετάσεις, αλλαγές γιατρών και αναζήτηση δεύτερης γνώμης και εναλλακτικών διαγνώσεων. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές οι άνθρωποι συνεχίζουν να αναζητούν νέες διαγνώσεις για να αποφύγουν να παραδεχθούν στον ίδιο τους τον εαυτό ότι «φταίνε τα χρόνια που περνούν».

Η αποδοχή της ηλικίας ως παράγοντα που επηρεάζει την υγεία μας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμελήσουμε τη φροντίδα της υγείας μας. Αντίθετα, η αναγνώριση ότι οι φυσικές αλλαγές είναι μέρος της γήρανσης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εστιάσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Οι γιατροί παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποδοχής της γήρανσης. Η δρ Coleman τονίζει ότι πρέπει να είναι ειλικρινείς με τους ασθενείς τους, εξηγώντας ότι πολλές από τις αλλαγές που βιώνουν είναι αναμενόμενες με την ηλικία.

Ενώ η ειλικρίνεια μπορεί να είναι δύσκολη, είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τους ασθενείς να αποδεχτούν και να διαχειριστούν τα προβλήματά τους. Οι ειδικοί πρέπει να προσφέρουν την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι, χωρίς να προχωρούν σε υπερβολικές εξετάσεις ή σε περιττές θεραπείες. Σύμφωνα με τη Δρα. Coleman, οι γιατροί πρέπει να συνδυάζουν την ειλικρίνεια με τη συμπόνια, βοηθώντας τους ασθενείς να αποδεχτούν τη φυσική πορεία της γήρανσης.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Παύση Οδυσσέα: Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου - Τα δύο σενάρια

• Έφη Ξάνθου στο «Τ»: Οι προτάσεις που δέχθηκε από κόμματα - Ο λόγος που επέλεξε το Volt

• Αφορά γονείς: Αυτοί έλαβαν εφάπαξ 150 ευρώ - Αναλυτικά όλα τα επιδόματα για τους μαθητές - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

• Επιστρέφουν οι βροχές: Πότε και σε ποιες περιοχές αναμένονται - Αναλυτικά η πρόγνωση



Κυπριακό: Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης συντονίζονται ενόψει της Νέας Υόρκης

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης συντονίζονται ενόψει της Νέας Υόρκης

Στην Ελληνική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top