ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο - Ενημέρωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο - Ενημέρωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη

Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ λόγω της άρνησης του Ερσίν Τατάρ, συνέρχεται το πρωί της Παρασκευής το Εθνικό  Συμβουλίου, υπό την προεδρία του προέδρου Χριστοδουλίδη. Το σώμα αναμένεται να ενημερωθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε, η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κλείδωσε για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο όπου συζητήθηκαν τα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και η προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για επανέναρξη των συνομιλιών, που έπεσε στο κενό.

Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και σήμερα, η Τουρκική προπαγάνδα κορυφώνεται με τον Ερσίν Τατάρ και την Άγκυρα να επαναλαμβάνουν την απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να ακούσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις κινήσεις που ετοιμάζει η δική μας πλευρά και πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο, για επανέναρξη των συνομιλιών, εντός του πλαισίου των ΗΕ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της ΕΕ.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Έτοιμος για συνομιλίες ακόμη και αύριο

Μιλώντας σε εκδήλωση της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων στη Λάρνακα το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για συνομιλίες, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

«Μεταβαίνω σε λίγες μέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ και πάλι με τον Γενικό Γραμματέα καθώς και με άλλους αξιωματούχους κρατών, θεσμών και κυβερνήσεων. Θα επαναλάβω σε όλους την ετοιμότητά μας για συνομιλίες ακόμη και αύριο, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, πάντοτε στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, του διαπραγματευτικού κεκτημένου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερσίν Τατάρ: Η Αγγλία καλείται να επανεξετάσει την πολιτική της

Το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο στο ζήτημα των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού μετά το τέλος της επίσκεψής του, στο Λονδίνο. Ανέφερε ότι με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και μετά από τόσο καιρό, η Αγγλία καλείται να επανεξετάσει την πολιτική της.

Αναφορικά με το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, στις 22 Σεπτεμβρίου και στη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε πως θα μεταφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο  και απευθείας επαφές.

Μήνυμα Κόμπου προς Τουρκοκύπριους

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και ευρύτερα εάν υλοποιηθεί η τουρκική πολιτική λύσης δύο κρατών, ανέλυσε ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στο International Propeller Club, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ: Η όποια λογική των δύο κρατών το πρώτο αποτέλεσμα που θα έχει για τους Τουρκοκύπριους είναι να απωλέσουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και όλα τα ωφελήματα και πλεονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται.

Θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις και για τη διεθνή κοινότητα καθώς θα δημιουργήσει προηγούμενο επιβράβευσης της επιθετικότητας, κάτι το οποίο θα συμβεί την περίοδο που έχουμε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top