Kαθοριστικός o Νοέμβριος για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Kαθοριστικός o Νοέμβριος για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Καθοριστικό μήνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε το Νοέμβριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο.

 Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι με την εντατικοποίηση των συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων και τις εξελίξεις στην Τουρκία, θα μπορούν να εξαχθούν πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση εάν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζών Κέρι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο μέσα στο Νοέμβριο, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα υπάρξουν αρκετές επισκέψεις αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνίες.

Για τη συνάντηση τη Δευτέρα των ηγετών των δύο κοινοτήτων ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα τεθεί ενώπιόν τους το κοινό έγγραφο με τα σημεία επί των οποίων υπάρχει διαφωνία και το οποίο ετοιμάζουν οι δύο διαπραγματευτές.

Βάσει του εγγράφου, είπε ο εκπρόσωπος, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακκιντζί, θα αξιολογήσουν την κατάσταση πραγμάτων και θα δώσουν οδηγίες για τα επόμενα βήματα μέχρι την επόμενη συνάντησή τους στο τέλος Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει επίσης συζήτηση για την Ad hoc τεχνική επιτροπή που έχει συμφωνηθεί για την προετοιμασία της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στη βάση του πρωτοκόλλου δέκα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή τη φάση, είπε, γίνεται ενημέρωση και εξοικείωση της τουρκοκυπριακής πλευράς με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έτσι ώστε οι θέσεις που υποβάλλονται να είναι συμβατές.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει και το θέμα με τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Ακκιντζί.

Όσον αφορά το θέμα κινητής τηλεφωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, θα έχουν ξανά νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής για την επιχειρηματικότητα, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια για ενοποίηση της. Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση για το θέμα, επεσήμανε, εστιάζονται τόσο σε τεχνικά όσο και σε πολιτικά θέματα. Για να προχωρήσει η ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας, ανέφερε, θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος πρέπει να δώσει κάποιες συγκεκριμένες λύσεις.

Ερωτηθείς για την πρόοδο που παρατηρείται στις εκταφές για ανεύρεση αγνοουμένων, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο 2016, για έρευνες σε περιοχές που ελέγχει ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα, και στις οποίες μέχρι τώρα δεν επέτρεπε καμία έρευνα. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Πηγή: ΡΙΚ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE