Την νέα πραγματικότητα μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να αντιμετωπίσουν μετωπικά τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς συνεδριάζει σήμερα στις 4 το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία, με το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος να παραμένει εξαιρετικά τεταμένο.
Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για την οποία τα περισσότερα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι «επιβάλλεται να είναι «συντεταγμένη», όπως τονίζουν, προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί προγραμματικά απέναντι στα πολιτικά επίδικα, παρά τη βαθιά κρίση εσωστρέφειας που την έχει πλήξει το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο, το κυρίαρχο ενδιαφέρον στρέφεται μοιραία στο χρονοδιάγραμμα της νέας κούρσας για την εκλογή ηγεσίας, με δεδομένο ότι ο χρόνος διεξαγωγής των νέων εκλογών έχει δημιουργήσει ήδη το έδαφος για την επόμενη εσωκομματική ρήξη.
Από πλευράς τους, οι «Κασσελίστας» φαίνεται να επιθυμούν μια γρήγορη κούρσα προεξοφλώντας μια νέα υποψηφιότητα από πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη. Σε αυτήν την κατεύθυνση τοποθετήθηκαν χθες οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Πέτρος Παππάς, με τον τελευταίο να διαμηνύει πως σε περίπτωση εκλογής του Παύλου Πολάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν θα παραμείνει στο κόμμα. Και αυτό, γιατί η υποψηφιότητα του κ. Πολάκη φαίνεται να περνά μέσα από μια δεξαμενή ψήφων, από την οποία αντλεί κυρίαρχα την ισχύ του ο κ. Κασσελάκης, εντείνοντας για το λόγο αυτό την αντιπαράθεση των «Κασσελίστας» με το Χανιώτη βουλευτή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και επέλεξε στάση αναμονής, κερδίζοντας χρόνο με τη σιωπή του, αλλά και την περισυλλογή μετά το αρχικό σοκ της έκπτωσής του. Ήδη, οι πλέον στενοί του συνεργάτες, με πρώτο τον Διευθυντή του Γραφείου του, Μανόλη Καπνισάκη επέλεξαν την οδό της άμεσης παραίτησης από το κόμμα, όπως έπραξαν και οι επικεφαλής των Γραφείων Τύπου του Προέδρου και του κόμματος, Μπάμπης Παπαδάκης και Ευγενία Κουντούρη αντίστοιχα, προκειμένου να ακολουθήσουν τον κ. Κασσελάκη στα επόμενά του βήματα.
Τα διλήμματα
Για τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η οριστικοποίηση του πολιτικού διαζυγίου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως μετά τις καταγγελίες του περί κομματικής «γραφειοκρατίας» και «νομενκλατούρας», θα του επέτρεπε να ξεδιπλώσει μια πολιτική ατζέντα πλησιέστερη στα «πιστεύω» του και απελευθερωμένη από τα όρια της «ριζοσπαστικής» ή της «σύγχρονης» Αριστεράς, ακόμη και στα πλαίσια ενός νέου κόμματος.
Την ίδια στιγμή, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να διατηρεί ένα ισχυρό brand, έναν ενεργό κομματικό μηχανισμό, δικτύωση σε πανελλαδική κλίμακα, στρατηγείο στην Πλατεία Κουμουνδούρου, αλλά και «κλειδωμένη» ετήσια κρατική επιχορήγηση, δηλαδή όλα τα logistics για να επιβιώσει πολιτικά το ίδιο και η ηγεσία του, όταν οι επόμενες κάλπες θα στηθούν σε τρία χρόνια.
Άγχος για το ΠΑΣΟΚ
Ταυτόχρονα, σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνηγορούν στο ότι «η καθημερινότητα δεν μπορεί να περιμένει», θέλοντας να αναγνωρίσουν την ευθύνη της γρήγορης ανασύνταξης του κόμματος, αλλά χωρίς να υπάρξουν κενά και αστοχίες που να πυροδοτούν νέες εστίες εσωστρέφειας, στο μέλλον.
Υπό αυτήν την προοπτική, η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σε 15 ημέρες, προκειμένου να προετοιμάσει ένα Έκτακτο Συνέδριο με μενού την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος, με τις κάλπες να τοποθετούνται προς τα τέλη του φθινοπώρου. Τόσο η εσωκομματική πόλωση με την έκπτωση Κασσελάκη, όσο και οι εκλογές για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνιστούν δύο καθοριστικές μεταβλητές ως προς την επιλογή ημερομηνίας για τις εσωκομματικές εκλογές, καθώς η σύγκριση σε επίπεδο συμμετοχής με τη Χαριλάου Τρικούπη συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τους κορυφαίους της Κουμουνδούρου.
Γεροβασίλη: «Αλλαγή πορείας»
Υπό αυτήν την προοπτική, στις πρώτες σκέψεις είναι το Έκτακτο Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου και ακολούθως να υπάρξει λίγος χρόνος για την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος, ώστε να επικοινωνηθούν οι πολιτικές πλατφόρμες των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και να πραγματοποιηθεί ένας εσωτερικός διάλογος για τον προγραμματικό λόγο του κόμματος, στο εξής. Επιπλέον, βασικό ζητούμενο στο εξής είναι η Κουμουνδούρου να εκπέμπει μήνυμα ενότητας προς την κοινωνία, με την Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει σε ανάρτησή της χθες πως «η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή πορείας, μακριά από την εσωστρέφεια, το διχασμό, τη λογική των εσωτερικών εχθρών και την παραπολιτική». «Παράλληλα, είναι ένα ισχυρό σήμα για ενότητα, συνθέσεις, εξωστρέφεια και παραγωγή πολιτικής. Συντεταγμένα και συλλογικά προχωράμε στα επόμενα βήματα για την ανάταξη του κόμματος μας» κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη κι ενώ εντείνεται η ονοματολογία αναφορικά με τους δυνάμει υποψήφιους στην κούρσα διαδοχής.
Το ζυγίζει η Δούρου
Ήδη, σενάρια περί υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησαν χθες, χωρίς το περιβάλλον της βουλευτή και Τομεάρχη Εξωτερικών να επιβεβαιώνει τη σχετική πληροφορία. Ωστόσο, η κυρία Δούρου φέρεται, κατά πληροφορίες, να μην έχει λάβει ακόμη τις τελικές της αποφάσεις αναφορικά με την συμμετοχή ή μη στην κούρσα για την εκλογή του/της νέου/ας Προέδρου, ενώ ο χρόνος μέχρι την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων είναι ακόμη πολύς, με δεδομένο ότι μεσολαβούν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και στο βάθος το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από τους Νικόλα Φαραντούρη, Παύλο Πολάκη και Απόστολο Γκλέτσο, οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν θέση στη γραμμή της αφετηρίας για την κούρσα διαδοχής, ανοιχτό έχει αφήσει το σχετικό ενδεχόμενο ο Σωκράτης Φάμελλος, άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει ο Στέφανος Κασσελάκης και τέλος αν θα επαναλάβει την προεκλογική μάχη και ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς.
Πλήρως αποστασιοποιημένος ο Τσίπρας
Κι ενώ η συζήτηση περί διαδοχής έχει φουντώσει με ένα αίσθημα déjà vu να πλανάται στην ατμόσφαιρα μετά την περυσινή κούρσα για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στην σκιά της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, ο τελευταίος φέρεται πλήρως αποστασιοποιημένος από τις εσωκομματικές εξελίξεις. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται, κατά πληροφορίες, να αναμιχθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο στα εσωκομματικά δρώμενα, όπως έπραξε από την παραίτησή του μέχρι και σήμερα, ούτε και να τοποθετηθεί δημόσια για τεκταινόμενα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις