Στο ακουστικό αναμένουν οι Κύπριοι καταναλωτές -οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ- για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η βιωσιμότητα του έργου και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι τα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXAS και η νομική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας, των αρμόδιων Υπουργών και αρμόδιων κρατικών αρχών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η εν λόγω συνάντηση έγινε για σκοπούς συντονισμού με τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει της σύσκεψης της Τρίτης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν δηλώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός
<Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό για την Κύπρο γιατί σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση> δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη στη Διεθνή Έκθεση, σημειώνοντας ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα, το έργο θα γίνει.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως η έρευνα όπως επίσης η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου επιτρέπεται και διασφαλίζεται απολύτως από το διεθνές δίκαιο. Μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων, κύριος Γεραπετρίτης τόνισε ότι για αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση, να υπάρξει οποιαδήποτε παρεμπόδιση εκ μέρους άλλου κράτους.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία δεν πρόκειται να αναλάβει ένα ρίσκο σε ότι αφορά στο οικονομικό σκέλος, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μην είναι διατεθειμένος να χρεωθεί μία αποτυχία όπως στην περίπτωση του τερματικού στο Βασιλικό ή άλλων μεγάλων επενδύσεων που έχουν ναυαγήσει.
Αντίθετες απόψεις από κόμματα
Ο ΔΗΣΥ καλεί την κυβέρνηση να λάβει χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του έργου εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πινδάρου, το κόστος υλοποίησης του έργου καθίσταται πιο προσιτό μέσω της χρηματοδότησης ύψους 657 εκ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί το 2022 από την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο θα εξοφληθεί σε ορίζοντα δεκαετιών με επιμερισμό 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η σύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο θα επιφέρει σημαντική’ μείωση στις τιμές ηλεκτρισμού προς όφελος του καταναλωτή.
Το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της διασύνδεσης, αλλά με όρους και προϋποθέσεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής χαρακτηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως οι Κύπριοι καταναλωτές θα πληρώνουν λιγότερα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ΔΗΠΑ θεωρεί πως το συγκεκριμένο έργο έχει βαρύνουσα σημασία, φτάνει να αξιολογηθεί στις σωστές του διαστάσεις και να ελαχιστοποιηθούν τα ρίσκα, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε γεωπολιτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις