Το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει την Τετάρτη και οι μαθητές εκτός από τα καινούργια βιβλία, θα μεταφέρουν στα σπίτια τους και αρκετά… μικρόβια.
Πρόκειται για ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, γρίπη, νοροϊό, Covid-19, φαρυγγίτιδα και άλλα και μεταδίδονται ακριβώς επειδή πολλά παιδιά συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα σχολεία, με στόχο τη μείωση των μεταδοτικών λοιμώξεων, είτε αυτές μεταδίδονται από τον αέρα, είτε μέσω των τροφίμων.
Πώς να μειώσουμε τις πιθανότητες μεταφοράς νοσημάτων από το σχολείο στο σπίτι
Μπορεί να καταγράφηκε μεγάλο κύμα κορονοϊού έως τα μέσα Αυγούστου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέο τον πρώτο μήνα της σχολικής χρονιάς.
Άλλωστε τα παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του κορονοϊού, κι αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουμε ότι νοσούν.
Μια διετής μελέτη σε 160.000 νοικοκυριά αποτελούμενα τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά, διαπίστωσε ότι λίγο πάνω από το 70% των μεταδόσεων ιών, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού, ξεκίνησαν από τα παιδιά.
Κάτι που σημαίνει ότι οι λοιμώξεις Covid-19 αναμένεται να αυξηθούν μόλις ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.
Οι καλές συνήθειες υγιεινής μειώνουν την εξάπλωση
Τον Μάιο του 2024, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δημοσίευσε οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών στην τάξη, οι οποίες επικεντρώνονται στο πλύσιμο των χεριών, στην κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, αλλά και στον εμβολιασμό.
Η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της μετάδοσης ασθενειών όπως η Covid-19 και η γρίπη, οι οποίες μεταδίδονται συνήθως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων.
Ο βήχας και το φτέρνισμα δημιουργούν αναπνευστικά σταγονίδια που μπορεί να είναι γεμάτα ιούς ή βακτήρια.
Επειδή αυτά τα σταγονίδια αποβάλλονται με δύναμη, μπορούν να εξαπλωθούν στο περιβάλλον και να εισπνευστούν από άλλο άτομο.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να στρέφετε το πρόσωπό σας μακριά από τους άλλους και να καλύπτετε το βήχα ή το φτέρνισμα με ένα χαρτομάντιλο και στη συνέχεια να πετάτε γρήγορα το χαρτομάντιλο και να πλένεται τα χέρια σας.
Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο, το μανίκι της μπλούζας είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή, καθώς μπορούμε να καλύψουμε το χέρι με τον αγκώνα.
Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας μετά.
Σύμφωνα με το CDC, αλλά και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει επίσης να διαθέτουν κατάλληλο εξαερισμό και να αερίζονται όσο πιο συχνά γίνεται.
Αναφορικά με το σωστό πλύσιμο των χεριών, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψει περίπου το 30% των ασθενειών που σχετίζονται με τη διάρροια και περίπου το 20% των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
Το CDC αναφέρει επίσης ότι το σωστό πλύσιμο των χεριών μειώνει τις απουσίες λόγω γαστρεντερικών ασθενειών έως και 57%.
Τα παιδιά με συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι
Ο πιο σημαντικός τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των μικροβίων στο σχολείο είναι τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι όταν είναι άρρωστα.
Όταν τα άρρωστα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, μολύνουν όχι μόνο τους άλλους μαθητές αλλά και τους δασκάλους και το υπόλοιπο προσωπικό.
Κατά γενικό κανόνα, ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι αν έχει πυρετό, εμετό, διάρροια ή αν είναι γενικά αδιάθετο και δεν μπορεί να συμμετάσχει πλήρως στις δραστηριότητες και τα μαθήματα του σχολείου.
Για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, θα πρέπει να μην έχει πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
Όταν ένας μαθητής επιστρέφει στο σχολείο με αναπνευστικά συμπτώματα, εξετάστε το ενδεχόμενο να του ζητήσετε να λάβει πρόσθετες προφυλάξεις, όπως η χρήση μάσκας για την προστασία των άλλων για τις επόμενες ημέρες.
Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το αν πρέπει να στείλετε το παιδί σας στο σχολείο, είναι πάντα καλή ιδέα να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.
Πάντως, για τη νέα σχολική χρονιά δεν υπάρχουν οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ σχετικά με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων Covid, οι οποίες θα προβλέπουν και πώς θα δικαιολογούνται οι απουσίες.
Πηγή: News247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις