Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση όπου δεν βγήκε άσπρος καπνός για την επικύρωση της καταρχήν συμφωνίας της Δευτέρας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πολύωρη συζήτηση για τον GSI στο Υπουργικό - Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη
Παρά τις χθεσινές πολύωρες συσκέψεις στο προεδρικό για το περιεχόμενο της συμφωνίας, η κυβέρνηση ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σημείωσε πως «ως υπεύθυνη κυβέρνηση, με τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους, όταν και εφόσον ληφθούν οι απαντήσεις στις διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί και στη βάση αυτών των διευκρινίσεων θα ληφθεί η όποια τεκμηριωμένη, υπεύθυνη απόφαση με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού επιπρόσθετα, πριν από την ολοκλήρωση του έργου».
Οι προβληματισμοί της κυβέρνησης εκτός από το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, εστιάζονται και στους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και ότι αυτό συνεπάγεται από μία ενδεχόμενη διακοπή του έργου.
Η απόφαση θα ληφθεί μόνο από το υπουργικό συμβούλιο
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από το υπουργικό συμβούλιο. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση αναφορικά με την επιστολή που απέστειλε η βουλή και στην οποία ζητά εξηγήσεις για τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιτευχθεί μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των εμπλεκομένων μερών. Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε πως αρκετά εκ των ζητημάτων που θέτει η βουλή, δεν προέκυψαν τώρα.
Η επιστολή Αννίτας για Interconnector
Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που απέστειλε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου την οποία υπογράφει η Πρόεδρος της βουλής Αννίτα Δημητρίου, εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο λήψης απόφασης από την κυβέρνηση για την καταβολή ποσού ύψους 25 εκ. ετησίως, το οποίο θα προέλθει από έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων των ρύπων, από την 1η Ιανουαρίου 2025 και για τα επόμενα πέντε έτη. Η θέση της επιτροπής είναι ότι μια τέτοια ρύθμιση ισοδυναμεί με έμμεσο τρόπο καταβολής του ποσού αυτού από τους φορολογούμενους, η οποία ταυτόχρονα αντιστρατεύεται την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία ο Κύπριος Καταναλωτής δεν θα επωμιστεί οποιοδήποτε κόστος πριν από την έναρξη λειτουργίας του έργου.
Την απόφαση για την επιστολή «υπογράφουν» ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης με ανάρτησή του εκφράζει τη διαφωνία του για το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρει: «Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, διευκρινίζω ότι έχω διαφωνήσει με το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ μέρους της Επιτροπής για το καλώδιο Great Sea Interconnector (η διαφωνία μου καταγράφεται στα πρακτικά). Είναι ένα πράγμα η υποβολή ερωτημάτων προς την εκτελεστική εξουσία στη βάση δημοσιευμάτων των ημερών( πράγμα θεμιτό και εύλογο, που όμως δεν έγινε) και είναι άλλο πράγμα η διατύπωση ισχυρισμών, εκτιμήσεων και απόψεων, με τον τρόπο και το ύφος που διατυπώνονται στην εν λόγω επιστολή.
Επί της ουσίας, επαναλαμβάνω πως χρειαζόμαστε και θέλουμε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα (και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση). Οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από την κυβέρνηση της Κύπρου αυτές τις ημέρες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και δεν υπονομεύονται για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων».
Τσαρλς Έλληνας: «Δεν είναι ξεκάθαρο το κόστος του έργου»
Τη θέση ότι η επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ταμείο ρύπων για τη στήριξη του Great Sea Interconnector είναι μια σωστή επένδυση, αφού το έργο προωθεί την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ) εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός σε θέματα ενέργειας, Τσαρλς Έλληνας.
Όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά και γεωπολιτικά ρίσκα είναι υπαρκτά, εντούτοις τα οφέλη του έργου-αν και σε βάθος χρόνου-είναι σημαντικά και θα πρέπει να προωθηθεί. Ο κ. Έλληνας ανέφερε ωστόσο ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο θα είναι το κόστος του έργου. Το κόστος 1,9 δις όπως είπε υπολογίστηκε όταν ήταν υπεύθυνη η Quantum Energy. Ο ίδιος ανέφερε, ζήτησε να επικαιροποιηθεί το κόστος, κάτι που δεν έγινε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις