Πλησιάζει η μέρα της νέας δικασίμου για την εκκλησιαστική δίκη των τριών μοναχών της Μονής Αββακούμ, Νεκτάριο, Πορφύριο και Αββακούμ, και ακόμη δεν έχουν σίγουρα δικηγόρο να τους εκπροσωπήσει.
Από τη μία πλευρά, μιλώντας στο ThemaOnline, ο Αναστάσιος Βαβούσκος δήλωσε ότι παραμένει συνήγορος υπεράσπισης των μοναχών και αναμένει αν θα τον δεχτούν στην επόμενη δικάσιμο και αν θα αναλάβει την υπεράσπιση ο Γεώργιος Στυλιανού, ο οποίος μπήκε στη διαδικασία την τελευταία στιγμή.
Μιλώντας στο ThemaOnline, o νομικός Γεώργιος Στυλιανού δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη κατά πόσο θα εκπροσωπήσει τους τρεις μοναχούς καθώς έχει διάφορους ενδοιασμούς και προβληματισμούς.
«Αυτή τη στιγμή μελετώ το μαρτυρικό υλικό. Είναι μεγάλος ο όγκος του υλικού και χρειάζεται χρόνος. Στο υλικό περιλαμβάνεται και απομαγνητοφώνηση διαλόγων. Σε αυτούς υπάρχουν κενά. Άρα αμφισβητείται η γνησιότητά του, οπότε πρέπει να εξεταστεί και το οπτικοακουστικό υλικό. Θα μεταβώ στην Αρχιεπισκοπή για μελέτη του μάλλον την Πέμπτη. Αφού μελετήσω όλο το υλικό θα αποφασίσω ανάλογα», σημείωσε.
Βασικός προβληματισμός είναι το δίκαιο της απόδειξης που δεν ισχύει όπως τα ποινικά δικαστήρια. Για παράδειγμα παράνομα ληφθείσα μαρτυρία δεν μπορεί να προβάλλεται στο δικαστήριο ενώ το Συνοδικό την αποδέχεται.
Ένα από τα ζητήματα είναι και η προσφυγή του δικηγόρου των μοναχών Ευστάθιου Ευσταθίου στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά πόσο η Ιερά Σύνοδος μπορεί να καταδικάζει τέτοια παραπτώματα με αυτή τη σύνθεση. Ένα από τα σημεία που στηρίζουν την υπόθεσή τους είναι πως δεν γίνεται οι ανακριτές που συμμετείχαν στην Ανακριτική Επιτροπή να είναι και δικαστές και να συμμετέχουν στο Συνοδικό Δικαστήριο.
Ενδοιασμούς προκαλεί και το γεγονός ότι βασικός μάρτυρας είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού, μέλος της Ιεράς Συνόδου και οικείο πρόσωπο των μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου που διεγείρει ερωτήματα πόσο αντικειμενικοί μπορεί να είναι οι δικαστές απέναντί του.
Ερωτηματικό αποτελεί και το πόσοι ήξεραν τι περιείχε μέσα το περιβόητο χρηματοκιβώτιο και σε ποιον ανήκουν τελικά τα περιουσιακά στοιχεία που βρέθηκαν στο όνομα μοναχών.
«Αυτούς τους προβληματισμούς πρέπει να τους εξετάσει και η Ιερά Σύνοδος καθώς εκκρεμεί και η διαδικασία στο Ανώτατο με βάση την οποία η εκκλησιαστική δίκη μπορεί να μην συνεχιστεί», κατέληξε ο Γεώργιος Στυλιανού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις