ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσοι ήταν οι Κύπριοι ενεργοί ασφαλισμένοι εργαζόμενοι στην Κύπρο το 2023 - Τι ισχύει για τους αλλοδαπούς

Πόσοι ήταν οι Κύπριοι ενεργοί ασφαλισμένοι εργαζόμενοι στην Κύπρο το 2023 - Τι ισχύει για τους αλλοδαπούς

Η Κύπρος θεωρείται οικονομικός ή καλύτερα φορολογικός «παράδεισος», με αρκετές ξένες εταιρείες να επενδύουν στην Κυπριακή αγορά.

Η υιοθέτηση ενός οικονομικού συστήματος προσανατολισμένου στην αγορά (οικονομία ανοιχτής, ελεύθερης αγοράς) μπορεί να φαντάζει «παράδεισος» για τους Ευρωπαίους ωστόσο υπάρχουν αρκετές ανισορροπίες στην οικονομία της Κύπρου.

Το γεγονός ότι η Κύπρος προωθεί τη γεωγραφική της θέση ως «σύνδεση» μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έχει προσελκύσει εργατικό δυναμικό από όλες τις χώρες, τόσο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η νομοθεσία της Κύπρου επιτρέπει την εργοδότηση αλλοδαπών (υπηκόων τρίτων χωρών) στην περίπτωση που ο εργοδότης αποδεικνύει την μη ύπαρξη δυνατότητας ικανοποίησης των συγκεκριμένων αναγκών του εργοδότη/επιχείρησης με προσωπικό από την Κυπριακή και Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα σχέδια που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσιάζεται ο αριθμός Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων Κοινοτικών και Αλλοδαπών εργαζομένων στην Κύπρο.

Μια στατιστική η οποία φανερώνει την πραγματική εικόνα της κατάστασης της χώρας όσον αφορά το μείγμα πληθυσμού.

Οπως αναφέρεται στην μελέτη των κοινωνικών ασφαλίσεων όσον αφορά, μισθωτούς, αυτοτελώς εργαζομένους και προαιρετικά ασφαλισμένους, οι Κύπριοι ενεργοί ασφαλισμένοι (για το 2023) κατέχουν το 59,5%, οι Τουρκοκύπριοι το 0,6%, οι αλλοδάποί το 22.8% ενώ οι Κοινοτικοί το 17,1%.

Σημειωνέται ότι από το πιο πάνω σύνολο ενεργών ασφαλισμένων το 2023, οι 308.540 ή 53,2%, ήταν άνδρες και 271.483 ή 46,8% ήταν γυναίκες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τροχαίο με το... καλημέρα στη Λεμεσό: Άνδρας έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα

• Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ - Οι κάτοικοι σπεύδουν να προστατευθούν σε καταφύγια

• Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων για τα νηπιαγωγεία

• 5+1 μάρκες οχημάτων που προτιμούν οι Κύπριοι - Εξαιρετικά κινείται η αγορά αυτοκινήτου

• Καιρός: Επιτέλους πέφτει η θερμοκρασία - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Τετάρτη



Μπλόκο στην αμυντική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ επιδιώκει η Άγκυρα - Σκληρή απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μπλόκο στην αμυντική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ επιδιώκει η Άγκυρα - Σκληρή απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Έντονες πιέσεις από πλευράς της Άγκυρας καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες με φόντο την αμυντική συνεργασία Κύπρου- ΗΠΑ. Με παρασκηνιακά βήματα, ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει προσπάθειες, για ακύρωση του οδικού χάρτη διμερούς αμυντικής συνεργασίας, που υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα και αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης των δύο χωρών, για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της σχέσης μας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top