Μπάζει από παντού το πόρισμα της έρευνας που έκανε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, σε σχέση με τις καταγγελίες της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, περί εκμετάλλευσης δυο ανήλικων ποδοσφαιριστών από ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση.
Σύμφωνα με το πόρισμα που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών, Ανδρέας Πέτσας και δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, έγινε η «δέουσα έρευνα». Εύλογα διερωτάται κανείς, όμως, για ποια «δέουσα έρευνα» κάνει λόγο όταν δεν έγιναν ούτε τα αυτονόητα.
Του Φάνη Μακρίδη
Όπως πληροφορούμαστε κι όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Πέτσας, ουδέποτε ζήτησε μαρτυρία ή στοιχεία από την πλευρά των δυο ανήλικων ποδοσφαιριστών. Γίνεται να διεξάγεται έρευνα για ένα παράπονο, χωρίς να ερωτηθεί ο παραπονούμενος; Απάντηση δεν περιμένουμε γιατί το ερώτημα είναι ρητορικό, ασφαλώς.
Με απλά λόγια, κάλλιστα μπορεί να πει κάποιος πως η έρευνα διεξήχθη με τον πλέον βολικό τρόπο για τα σωματεία που ήταν υπό κατηγορία.
Η εκμετάλλευση και τα δικαιώματα… ανάπτυξης και εκπαίδευσης
Πάντως, έγγραφο που παρουσιάζουμε, καταδεικνύει το μέγεθος της εκμετάλλευσης σε βάρος ανήλικων ποδοσφαιριστών και γενικότερα της «κομπιναδόρικης» τακτικής που ακολουθείται σε βάρος των παιδιών (σ.σ. ακολουθεί το συμβόλαιο).
Πρόκειται για το συμβόλαιο που υπογράφεται μεταξύ ποδοσφαιριστών παιδικής ηλικίας και κυπριακών ομάδων και το οποίο κατατίθεται στην ΚΟΠ από τους συλλόγους. Το συμφωνητικό έγγραφο αναφέρει όσα πρέπει να προσφέρει ο σύλλογος στον μαθητευόμενο ποδοσφαιριστή: «Κατά την διάρκεια -της περιόδου εκπαίδευσης το Σωματείο, με δικά του έξοδα, αναλαμβάνει όπως παρέχει στον ποδοσφαιριστή τα μέσα για την εκπαίδευση του στο άθλημα του ποδοσφαίρου, ήτοι προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνων που έχουν σχέση με την εκπαίδευσή του, καθώς επίσης και συμμετοχή του σε ποδοσφαιρικούς αγώνες».
Όλα αυτά, λοιπόν, δεν ισχύουν. Γιατί τα σωματεία δεν αναλαμβάνουν όλα αυτά τα έξοδα για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή ώστε να διεκδικούν δικαιώματα. Πρόκειται για ψεύδη.
Οι οικογένειες των ανήλικων ποδοσφαιριστών καταβάλλουν πολλά χρήματα ετησίως για να αγωνίζονται και να εκπαιδεύονται στις ομάδες. Για να δώσουμε καλύτερη εικόνα, παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία που μας μετέφερε γονέας ανήλικου ποδοσφαιριστή:
• 40-50 ευρώ μηνιαίως ως δίδακτρα (10 μήνες η διάρκεια της σεζόν)
• 60-70 ευρώ τον μήνα σε γυμναστήριο
• Έξοδα για αθλητικό υλικό
• 500 ευρώ κάθε καλοκαίρι για προετοιμασία σε ορεινές περιοχές (διακινήσεις, διαμονή κτλ)
• 100 ευρώ για συντήρηση του γρασιδιού (!!!)
• Έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
• Έξοδα για ασφαλιστική κάλυψη
Για να τα κάνουμε πιο λιανά, ένας γονιός που όχι μόνο καταβάλλει χρήματα για την εκπαίδευση του γιου του, αλλά και επιβαρύνεται ακόμα και για τη συντήρηση του γρασιδιού των γηπεδικών εγκαταστάσεων συλλόγου, πρέπει να πληρώσει κι από πάνω για να αφήσουν το παιδί του να μεταγραφεί αλλού!
Ο κ. Πέτσας στο πόρισμά του κάνει λόγο για «ανάπτυξη και εκπαίδευση». Δεν μας λέει όμως ότι αυτή την «ανάπτυξη κι εκπαίδευση» την πληρώνουν εκ των προτέρων οι γονείς…
Αναχρονιστικοί κανονισμοί και σκλαβοπάζαρο
Η FIFPro συγκρούστηκε κατά μέτωπον με την FIFA για το μεταγραφικό της πλαίσιο, προσφεύγοντας μάλιστα νομικά. Την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών κάνει εκστρατεία κατά του σκλαβοπάζαρου ανήλικων παικτών. Στην Κύπρο, βέβαια, σφυρίζουμε αδιάφορα και όταν καταγγέλλεται κάτι προσπαθούμε να πείσουμε με αστεία επιχειρήματα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις