Όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να αγχωθούν για διάφορους λόγους που άλλους τους καταλαβαίνουμε άλλους όχι.
Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν ξέρουμε είναι ότι εμείς οι ίδιοι συχνά προκαλούμε το άγχος στα ζώα μας με το να κάνουμε ή να μην κάνουμε κάτι.
Δεδομένου ότι οι σκύλοι δεν είναι σε θέση να μας πουν πότε αισθάνονται στρεσαρισμένοι, είναι σημαντικό να μπορούμε εμείς να αναγνωρίζουμε πότε αυτοί μπορεί να έχουν άγχος ώστε να τους βοηθήσουμε να χαλαρώσουν.
Μερικά σημάδια που δείχνουν κάτι τέτοιο είναι:
-Συνεχές βηματισμός ή τρέμουλο
-Γκρίνια ή γαβγίσματα
-Αισθητές αλλαγές στα μάτια ή/και στα αυτιά
-Αισθητή αλλαγή στη στάση του σώματος
-Χασμουρητό, σάλια και/ή γλείψιμο
-Λαχάνιασμα
-Αυξημένη επιθυμία για απομόνωση και κρύψιμο
Τι κάνετε ή δεν κάνετε και μπορεί να προκαλέσετε άγχος στον σκύλο σας
Δεν τον πάτε όπως πρέπει βόλτες ή εκείνος δεν έχει τρόπους να εκτονώσει την ενέργειά του
Όλοι σκύλοι έχουν την ανάγκη να κάνουν πράγματα για να εκτονώσουν την ενέργειά τους. Ακόμα και εκείνοι που είναι τεμπέληδες. Θέλουν να τρέξουν, να παίξουν, να αθληθούν, να ασχοληθούν με κάτι. Όταν δεν συμβαίνουν αυτά, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν άγχος και καταστροφικές συμπεριφορές.
Για αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε τις καθημερινές βόλτες του ζώου μας. Ούτε σταματάμε να παίζουμε μαζί του- δεν έχουν ανάγκη μόνο τα μικρά σε ηλικία σκυλιά για παιχνίδι.
Δεν είναι όμως μόνο η σωματική άσκηση αρκετή. Χρειάζεται και η πνευματική. Για αυτό πρέπει να του παρέχουμε και τα κατάλληλα παιχνίδια ώστε όταν είναι σπίτι -ειδικά μόνος του-, να ασχολείται με αυτά και να περάσει ο χρόνος δημιουργικά.
Δεν τηρείτε την καθημερινή ρουτίνα του
Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες λατρεύουν τη ρουτίνα τους. Δεν θέλουν να αλλάζουν τα πράγματα στη ζωή τους γιατί διαφορετικά αγχώνονται και οδηγούνται σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αν δεν είστε προβλέψιμοι, ο σκύλος σας θα νιώσει ότι χάνει τον έλεγχο του περιβάλλοντός του. Για αυτό προσπαθήστε το φαγητό, οι βόλτες, τα παιχνίδια να γίνονται τις ίδιες ώρες ώστε η ρουτίνα να παραμείνει ρουτίνα και όλα να κυλάνε ήσυχα.
Είστε ασυνεπής σε αυτά που του λέτε και στον τρόπο που τον αντιμετωπίζετε
Οι σκύλοι χρειάζονται σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες δεν θα αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι, για το τι είναι αποδεκτή και επιθυμητή συμπεριφορά. Όταν αλλάζετε συμπεριφορά και κάνετε άλλα τη μια φορά και άλλα την άλλη, είναι λογικό το ζώο σας να μπερδευτεί. Αυτό θα του προκαλέσει άγχος.
Επίσης όλοι οι άνθρωποι του σπιτιού θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, αν ένας θεωρεί ότι δεν είναι εντάξει να δαγκώνει τα χέρια όταν παίζει και τον μαλώνει αλλά ο άλλος τον αφήνει να δαγκώνει χωρίς πρόβλημα, τι πρέπει να κάνει ο σκύλος; Αν τη μία φορά τον μαλώνετε για κάτι και την άλλη δεν αντιδράτε, τι καταλαβαίνει ο σκύλος;
Αγχώνεστε και εσείς όταν ο σκύλος σας είναι αγχωμένος
Δεν βοηθάει σε τίποτα να βλέπουμε τον σκύλο μας στρεσαρισμένο και να αγχωνόμαστε και εμείς. Ή τουλάχιστον αν έχουμε αγχωθεί, να μην το δείχνουμε. Σίγουρα θα ανησυχήσουμε για κάποια πράγματα που του δημιουργούν στρες αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι.
Οι ήρεμες κουβέντες, ο χαρούμενος και όμορφος τόνος της φωνής μας και η χαλαρή στάση του σώματός μας, χωρίς νευρικές κινήσεις, θα τον βοηθήσουν να αισθάνεται πιο άνετα σε άβολες καταστάσεις. Το να τον μαλώνετε επίσης σε αυτή την περίπτωση ή να τον επιπλήττετε και να τον τιμωρείτε για τη συμπεριφορά του, θα τον φοβίσει και θα τον κάνει να αντιδράσει με ανεπιθύμητο τρόπο. Θα κάνετε, με άλλα λόγια, τα πράγματα, χειρότερα.
Τον αναγκάζετε να αντιμετωπίσει τους φόβους του
Πολλοί σκύλοι αγχώνονται και φοβούνται σε νέες ή άγνωστες καταστάσεις, ειδικά αν και εμείς βιώνουμε παρόμοια συναισθήματα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τη δυσφορία του σκύλου σας και να παρατηρείτε κάποια σημάδια, ώστε να μπορείτε να πράξετε με θετικό και ασφαλή τρόπο.
Η επαναλαμβανόμενη και αναγκαστική έκθεση του ζώου σας σε κάτι που του είναι δυσάρεστο- πάρκα σκύλων, παιδιά, άγνωστοι άνθρωποι ή κάτι άλλο- σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το φόβο του είναι στην πραγματικότητα κάτι αντιπαραγωγικό. Χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση, τη θετική ενίσχυση και μια αποτελεσματική και ήρεμη αντίδραση από μέρους σας, είναι πολύ πιθανό ότι η επανάληψη αυτής της έκθεσης θα ενισχύσει το άγχος και το φόβο του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης και τη δυσκολότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το να έχετε μαζί σας αγαπημένα παιχνίδια του ή λιχουδιές είναι ένας τρόπος να τον βοηθήσει να παραμείνει θετικός και ήρεμος όταν εκτίθεται σε κάτι που του δημιουργεί στρες.
Ζητώντας βοήθεια
Αν τώρα βλέπετε ότι ο σκύλος σας είναι αγχωμένος, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί ή δεν μπορείτε να τον ηρεμήσετε, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν κτηνίατρο ή έναν εκπαιδευτή. Ορισμένες αιτίες μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και έτσι θα μπορέσετε να βοηθήσετε τον σκύλο σας. Άλλες πάλι μπορεί να μην είναι εύκολο να τις εντοπίσετε. Οι συμβουλές ενός ειδικού είναι απαραίτητες.
Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι υγιές για τους σκύλους να παραμένουν αγχωμένοι ή να είναι σε ένταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επομένως είναι σημαντικό να σταματήσετε τις συμπεριφορές που προκαλούν στρες στο κατοικίδιό σας και να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε με το σωστό τρόπο το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: topetmou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις