Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, κάνοντας αρχή με μία τριμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Αυτό ίσως γίνει κατορθωτό, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταβάλλει προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, που αν γίνει κανείς δεν γνωρίζει τι κατάληξη θα έχει, με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά και ο Ερσίν Τατάρ θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη λύση δύο κρατών πλέον, ή τι θα εκστομίσει ο κατοχικός ηγέτης ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ, την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο η πολιτική ηγεσία στην πλειοψηφία της, εξακολουθεί να βρίσκεται σε «διακοπές». Εκτός από τις αντιδράσεις αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνεντεύξεις του για το κυπριακό, έχουμε ενώπιον μας, το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο οποίο θα παρακαθίσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τις «ευλογίες» της Λευκωσίας.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου στο σύνολό της, συμφωνεί με τις θέσεις και την τακτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ (εκτός από μερίδα βουλευτών) απουσιάζουν από την πολιτική σκηνή, παρακολουθώντας τα όσα τεκταίνονται, εκ του μακρόθεν.
Η προετοιμασία της κυβέρνησης και του Κωνσταντίνου Κόμπου για το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν είναι υπόθεση μόνο του ίδιου του ΥΠΕΞ, αλλά ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Το ενδεχόμενο επίσης μίας τριμερούς συνάντησης και ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τις 13 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τη μετάβασή του, στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτή την συγκυρία θα έπρεπε και επιβάλλεται να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις όλων των κομμάτων και όχι μεμονωμένα, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα.
Είναι η στρατηγική που ακολουθούμε στο κυπριακό σωστή ή λανθασμένη; Ποια τακτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση ενός ναυαγίου, ή ποια τακτική θα ακολουθήσει σε περίπτωση που ο Ερσίν Τατάρ δεχθεί να πάει σε μία τριμερή συνάντηση; Ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να δείξουν την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, αλλά και για το τι θα επακολουθήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Παραδέχθηκε ο 25χρονος που συνελήφθη μετά από καταδίωξη στην Πάφο - Αφέθηκε ελεύθερος ο συνοδηγός
• Έσπασε στο ξύλο συναδέλφισσα του και την έστειλε νοσοκομείο - Καταδικάστηκε άνδρας στη Λεμεσό
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
• Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα στην επαρχία Λευκωσίας - Επεκτάθηκε σε υπόγειο οικίας η φωτιά
• Θλίψη: Πέθανε ο Χαράλαμπος Τσιαμπρής - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις